5GHz Gaming Review – Intel Core i5 8600K + MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 5 October, 2017.

ffmpeg White Noise:

 

 
ffmpeg White Noise:

Pentru a putea efectua o comparaţie directă între procesoare în zona de prelucrare media, am ales un test repetabil mai puţin întâlnit, şi anume generarea unui fişier audio/video „white noise” de 3 minute, la rezoluţia 1920×1080, care ne va fi de folos mai târziu, când vom testa streaming-ul şi captura video cu Open Broadcaster Software a conţinutului acestui fişier. În acest scop, am utilizat ffmpeg 3.3.3 64-bit cu următoarea comandă în acelaşi director în care se află ffmpeg.exe:
ffmpeg -f lavfi -i nullsrc=s=1920×1080 -filter_complex “geq=random(1)*255:128:128;aevalsrc=-2+random(0)” -t 180 output1080.mkv
Un procesor Core i7 6800K la 4 GHz a generat fişierul în 7 minute, 56 de secunde şi 71 de sutimi, iar 8600K la 5 GHz a generat acelaşi fişier în 5 minute, 29 de secunde şi 53 de sutimi. Rezultatul mai bun al lui 8600K se explică prin faptul că ffmpeg nu se foloseşte în mod explicit de hyperthreading. Am verificat acest lucru utilizând parametrul de linie de comandă “- threads 12” care ar trebui să utilizeze toate cele 12 thread-uri ale 6800K, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În lupta core-versus-core, 8600K învinge clar, mulţumită arhitecturii optimizate şi frecvenţei crescute.
După ce filmuleţul a fost generat, am testat în continuare rularea, streaming-ul şi capturarea video a acestuia. Deoarece avem de a face cu un video alcătuit din pixeli generaţi aleatoriu, algoritmii de transcodare sunt daţi peste cap şi trebuie să lucreze la maximă capacitate pentru a transforma şi trimite fiecare frame în timp real către noua sa destinaţie, utilizarea procesorului fiind astfel mai mare decât în cayul oricărei alte surse video. Nu am fost, deci, surprins să constat o utilizare medie a procesorului de aproximativ 51% pe perioada de streaming şi de 96% pe perioada de streaming+capture.

Trebuie menţionat că testele aplicate în cazul joc+streaming+encoding au fost intenţionat mai dificile, deoarece am ales în mod special setări diferite pentru streaming şi encoding local, pentru a forţa procesorul să lucreze în plus. Aplicaţia OBS (Open Broadcaster Software) recomandă utilizarea setărilor identice pentru streaming şi encoding local, astfel procesorul nemaifiind folosit intens pentru salvarea pe mediul de stocare a stream-ului, acesta fiind pur şi simplu copiat.

 

Comentarii

13 comentarii la: 5GHz Gaming Review – Intel Core i5 8600K + MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC

 1. slicker a scris pe:

  Extrem de placut surprins de pretul proacelor la noi, negativ la pretul MB.

  Felicitari pt review, inca sunt in dubii daca sa iau 8600k sau 8700 simplu.
  Poti sa postezi fisierul acela de config pt BF1 multiplaye, sa vad si eu ce anume era dezactivat?

 2. Florin a scris pe:

  “fiindcă eram prea ocupat să le ofer frag-uri pe tavă inamicilor…”, Hehe, au apus de mult vremurile cand erai as in shootere (CS 1.6) :))

 3. Eduard Burlacu a scris pe:

  N-am fost niciodată as în shootere 🙂
  Reflexe de 2 bani…
  @slicker uite aici fişierul de config: https://drive.google.com/open?id=0B_Mij0QZl2sGV2Joc1J1bWZtQW1BZWpLTTFHRG5DVTdoSnBZ

 4. Sidd a scris pe:

  Pagina 13 “Nu am fost, deci, surprins să constat o utilizare medie a procesorului de aproximativ 51% pe perioada de streaming şi de ” Si de ce ?

 5. kvarq a scris pe:

  Excelent review & grafice, mai ales pentru includerea Watch Dogs 2 😉
  In general, pentru open world (Watch Dogs 2, AC Unity etc) sa mearga fluid si sa nu fie momente cand procesorul ajunge la 100% (care se mai reflecta prin scaderea fps-uri sau drops sever), un i7 at fi mai recomandat.

  In plus, ce am mai observat la Sky Lake / Kaby Lake ca cel putin în jocuri, mai ales open world pentru cateva sute de MHz în plus nu merita sa te chinui, voltaje mai mari, temps mai mari, mai mult zgomot pe radiatoare etc. In plus, trebuie facut si un trade off de frecvente vs fluiditate – personal prefer sa am 80 fps cu variatii de +/-5 fps decat sa am 110 fps cu variatii de +/- 50 fps.
  La Kaby în jocuri peste 4.5-4.6 GHz castigul este infim, ba chiar min fps sunt putin mai mari in cazul in care procesorul e tinut la 4.6 Ghz fata de 4.8 GHz de exemplu.

 6. Eduard Burlacu a scris pe:

  …şi de 96% pe perioada de streaming+capture.
  E vina mea, am şters din frază pentru a schimba ordinea cuvintelor şi am uitat să le scriu 🙂

 7. Dacus a scris pe:

  Bravo pentru review!
  Ce era de așteptat, s-a confirmat.
  i5 8600K – alegerea gamerilor.
  Acum, că se poate face OC la 5 Ghz pe aer e o veste bună. O veste mai puțin bună este că plăcile de bază capabile costă foarte mult.
  Întrebarea de bază este:
  i7 8700k (stock) + o placă de bază ieftină sau i5 8600K (OC) + placă de bază scumpă?

 8. Monstru Post author a scris pe:

  Pai…depinde ce faci cu el. Daca iti ajunge 8600k pentru ce vezi in testul asta atunci raspunsul e simplu 🙂

 9. Daniel Necula a scris pe:

  Stiu ca ma repet:
  E compatibil socket-ul cu Noctua NHD14 ? Initial luasem adaptor pentru socket 2066 dar m-am linisit si astept sa apara la vanzare 8700 fara K (are turbo boost mai mult decat suficient).

 10. Bachus a scris pe:

  Cofee Lake e un esec atat tehnologic cat si financiar. Nu isi are nici un rost acest procesor pe piata actuala,a venit mai degraba ca o tentativa esuata de a mai tine in frau cat de cat piata pentru intel.
  Ma bufneste rasul cand ma gandesc la prostiile pe care Intel le vehicula in ultima perioada legata de “ecosistem-ul lor perfect”. I5 alegerea prostilor cu bani, as spune.
  Si supriza cea mai interesanta e ca veti schimba MB+CPU ,pentru o perioada de 6-12 luni, dupa care bam , alta platforma.
  Intel nu aduce nici o inovatie legata de acest “cofee lake”.

 11. Daniel Necula a scris pe:

  Bachus .. si care e problema ca schimbi MB+CPU ? Pentru Threadripper nu e acelasi lucru valabil ? Si cum ai ghicit tu subit ca dupa 6-12 luni o sa iau altceva ? Ai vreun glob fermecat ? Cu cat apar mai multe optiuni cu atat mai bine ar trebui sa fie totusi, ai de unde alege. Si mai important , preturile scad. Iar piata unde cuvantul e performanta , tot in ograda Intel va ramane. Poate va veni si timpul AMD odata .. dar nu acum. As zice ca 8600k chiar e un bobarnac dat amd-ului, inclusiv acel i3 cu K.
  Dar poate ai dreptate si peste 6 luni cumpar altceva .. gura sa-ti fie aurita.

 12. catalin neacsea a scris pe:

  salut, felicitari pt review! O intrebare daca se poate, eu am acelasi model de MB mai putin wifiAC-ul, pe site la MSI nu gasesc vers de BIOS pe care vad ca o aveti voi la MB din test, eu am o versiune mai veche 9/1/2017

 13. Monstru Post author a scris pe:

  Nu mai tin minte daca luasem bios-ul de pe site-ul lor sau asa am primit placa. O sa verific

Lasa-ne un comentariu: