AMD Ryzen 9000 – Part III – AMD Ryzen 9 9900X
Relative performance
Ca de fiecare data, nu vom comenta fiecare joc in parte, ci ne vom referi la media totala a framerate-ului obtinut in trei rezolutii. Evident, aceasta este o normalizare care poate diferi in functie de jocurile testate, platforma folosita, setarile aplicate si exemplarul de placa testata, rezultatele obtinute fiind valabile in sistemul nostru de referinta.
Asa cum aminteam mai devreme, procesoarele cu un singur CCD, cum este de exemplu AMD Ryzen 7 9700X, obtin rezultate mai bune in gaming decat cele cu doua CCD-uri, precum procesorul testat de noi astazi, AMD Ryzen 9 9900X. Acest lucru se datoreaza eliminarii latentei intre CCD-uri, dar si faptului ca majoritatea jocurilor nu folosesc oricum mai mult de 8 nuclee.
Intr-o incercare de a micsora diferenta de performanta intre modelele cu un singur CCD si cele cu doua CCD-uri, AMD recomanda folosirea driver-ului de provisioning si pentru Ryzen 9 9900X si 9950X. Insa, functionarea exacta in cazul procesoarelor omogene nu a fost inca detaliata. Banuiam ca incearca sa tina toate firele de executie ale jocului pe acelasi CCD. Daca alege pentru asta CCD-ul care ruleaza la o frecventa mai ridicata sau nu, sincer, nu am idee.
Acest driver a aparut odata cu lansarea pe piata a modelelor heterogene Ryzen 9 7900X3D si 7950X3D, care necesitau – pentru o performanta optima – alocarea aplicatiilor 3D pe CCD-ul echipat cu memorie 3D V-Cache. Pentru acest lucru era nevoie de suport atat la nivelul BIOS-ului, cat si al Windows-ului (Game Mode activ, aplicatie Game Bar cu update facut) si la nivel de driver. Este de inteles ca, daca aceste elemente nu erau aliniate, performanta nu era cea dorita; prin urmare, implementarea nu este una dintre cele mai reusite si, in orice caz, nu este plug-and-play.
Imbunatatirea semnificativa a IPC-ului odata cu trecerea la arhitectura Zen 5 poate fi observata cel mai bine aici. Ryzen 9 9900X depaseste Ryzen 9 7900 cu aproape 3%, ceea ce este destul de mult, avand in vedere diferentele dintre procesoare. Desi noi am avut la dispozitie Ryzen 9 7900 in loc de modelul 7900X, acest lucru nu conteaza atat de mult in gaming, deoarece PPT-ul de 88W al lui 7900 este suficient de ridicat pentru a nu limita performanta.
Daca analizam pe rezolutii, Ryzen 9 9900X castiga cel mai mult teren comparativ cu 7900 si chiar 7950X in rezolutii mai mici, culminand – asa cum era de asteptat – cu un avans ce atinge 4% in FHD (1080p). Pe partea de gaming, procesoarele Intel Core din a 14-a generatie, impreuna cu cele AMD cu un singur CCD (dar si 7950X3D datorita 3D V-Cache), raman variante mai rapide decat Ryzen 9 9900X. Prin urmare, nu avem parte de nici o surpriza la acest capitol.
Comentarii
Ar fi fost interesant să includeți și o măsurătoare a consumului în idle, având în vedere că AMD încă are de recuperat la acest capitol.