Conroe vs Wolfdale – 24/7 performance

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 20 January, 2008.

Din cand in cand in orice domeniu are loc o revolutie, un pas inainte, o rasturnare de situatie “neasteptata”. In domeniul IT, ultima revolutie a fost Conroe, procesorul de la Intel care avea sa puna punct dominatiei AMD, aducand un spor de performanta considerabil, precum si posibilitati de overclocking uriase. Iata ca, un an si jumatate mai tarziu, suntem martorii lansarii unei noi generatii de procesoare Intel, reprezentata de Yorkfield (quad-core) si Wolfdale (dual-core). Astazi vom vorbi despre Wolfdale, urmasul faimosului Conroe, noul cal de bataie al gigantului din Santa Clara, procesor indelung asteptat de entuziasti si home-useri in aceeasi masura.

In primul rand as vrea sa le multumesc celor de la PcFactory pentru ca mi-au pus la dispozitie un E8200 proaspat intrat in Romania, si sa ii felicit din nou pentru sprijinul oferit comunitatii de entuziasti, sprijin fara de care sansele noastre de a testa ultimele tehnologii ar fi mult reduse.

In al doilea rand, as vrea sa clarific din start cateva aspecte. In cadrul acestui test ne vom concentra asupra evidentierii diferentelor de performanta intre Conroe si Wolfdale, la un nivel de overclocking usor accesibil majoritatii posesorilor de Conroe / Allendale. Astfel, nu ne vom concentra pe posibilitatile extraordinare de overclocking ci pe diferenta de peformanta clock per clock, obtinuta prin testarea ambelor procesoare in conditii absolut identice. De aceasta data, vom lasa deoparte revolutia in domeniul electronicii adusa de introducerea modului in care noile procesoare pe 45nm sunt alimentate, vom trece peste capacitatile uriase de overclocking sau consumul redus de energie, si peste temperaturile mult imbunatatite, si ne vom ocupa de comportamentul in conditii de daily use, la frecvente modeste, accesibile oricui.

Testare

Am testat cele doua procesoare, clock / clock, intr-o suita cat mai larga de aplicatii. Nu am testat performantele maxime atinse cu ajutorul overclocking-ului, la fel cum nu am testat nici performantele stock cu setari default. Am ales setari pe care le consider accesibile majoritatii celor care au un sistem bazat pe Conroe, aceste setari fiind identice pentru ambele procesoare, la fel ca si sistemul de operare, driverii si restul componentelor.


Sistemul de test

Asus Maximus Formula 400×8 – 3:4
2x1Gb Crucial Ballistix PC8500 DDR2 1066 4-4-4-12
PowerColor Radeon X1950Pro 575Mhz / 1200Mhz
Seagate 7200.10 250Gb Sata II 16Mb buffer
Scythe Ninja
Antec Earth Watts 500

Metodologie

Am folosit sistemul de operare Windows XP Pro SP2 usor optimizat (inchis procese inutile, in general cele legate de retea, internet, remote activities, etc), instalat dupa o imagine salvata pe un DVD. Am folosit exact acelasi sitem de operare, optimizari, setari si somponente ale sistemului pentru testarea ambelor procesoare.

Am testat folosind urmatoarele aplicatii si jocuri:

SuperPI 1M
SuperPI 4M
SuperPrime 5E7
Wprime 32MB
Nuclearus
PiFast

Cinebench R10
WinRAR
Conversie DivX folosind DivX Converter si un fisier Vob de ~50Mb

Everest 4.0 Ultimate Edition
-CPU PhotoWorxx
-FPU SinJulia

Sisoft Sandra 2007 Engineering Edition
-CPU Arithmetic
-CPU Multicore Efficiency
-CPU Multimedia

3DMark 2001 – Default
3DMark 2006 – Default
Crysis – 1024×768 cu toate setarile medium
FEAR – 1024×768 cu toate setarile pe maxim
Lost Planet – 1024×768 cu toate setarile pe maxim

De aceasta data nu am mai efectuat teste in jocuri sau in 3DMark folosind si setarile minime, fiind interesat de setari uzuale pentru majoritatea utilizatorilor. Astfel, cred ca nu gresesc daca afirm ca marea majoritate vor juca Crysis in 1024×768 cu nivelul de detalii pe medium, sau Lost Planet folosind aceeasi rezolutie dar cu toate detaliile setate la maxim. Chiar daca folosirea setarilor minime in cazul aplicatiilor 3D izoleaza performanta procesorului, eu am vrut sa pun accentul pe setarile folosite zilnic de marea majoritate, pe sporul de performanta adus de Wolfdale in aplicatiile utilizate in mod curent si nu in situatii pur teoretice, fara corespondenta in utilizarea zilnica.

Intel Core 2 Duo E6600 – Conroe

Cel mai raspandit reprezentat al familiei Conroe, E6600 a fost de la bun inceput preferatul entuziastilor, pentru raportul calitate/pret foarte bun si pentru multiplicatorul 9, care permite atingerea unor frecvente de lucru considerabile in cazul overclocking-ului. “Batranul” E6600 s-a tinut tare chiar daca in acest test s-a regasit in postura infrantului. Trebuie sa remarcam comportamentul exemplar al acestui veteran chiar si dupa mai bine de un an si jumatate de la aparitie, rezultatele obtinute fiind remarcabile.

Intel Core 2 Duo E8200 – Wolfdale

Noile procesoare lansate de Intel promit mult, chiar si modelul cel mai ieftin fiind capabil de frecvente >4Ghz. Trebuie sa remarcam si “upgrade-ul” pe care Intel il opereaza asupra noii generatii, corespondenta din punct de vedere al pozitionarii pe piata a noilor procesoare fiind urmatoarea:

E8500 (9.5) inlocuieste E6850 (9)
E8400 (9) inlocuieste E6750 (8)
E8200 (8) inlocuieste E6550 (7)

Astfel, putem spune ca Intel ne rasfata cu procesoare si mai puternice la un pret si mai mic, lansarea noilor procesoare fiind un motiv de bucurie pentru toti utilizatorii de PC, fie ei entuziasti sau incepatori.

Concluzie

Exceptand 3 situatii, E8200 castiga fara probleme toate testele, diferenta de performanta osciland intre 0.5% si 20%. Cele 3 situatii in care balanta inclina inspre E6600 sunt probabil datorate unei slabe optimizari pentru noile procesoare, sau chiar datorita nerecunoasterii acestora de catre software-ul folosit. Pe de o parte, putem spune ca diferenta nu este zdrobitoare, pentru userul normal trecerea de la Conroe la Wolfdale fiind un moft. Pe de alta parte, sporul de performanta adus de Wolfdale este esential pentru entuziasti, o diferenta de 5% reprezentand o prapastie uriasa intre un rezultat mediocu si unul remarcabil. Daca tinem cont si de potentialul mult mai mare de overclocking pe care il au noile procesoare, folosind un voltaj mult mai scazut, de consumul redus si de temperaturile foarte mici, nu putem decat sa salutam aparitia noilor monstrii de la Intel, si sa ne asteptam ca majoritatea entuziastilor sa achizitioneze aceste procesoare in perioada imediat urmatoare. O noua era incepe, vechile recorduri cad unul cate unul, un nou campion intra in scena, ia noi nu putem decat sa ne bucuram din cauza preturilor accesibile si a performantelor fara egal pana acum.

Comentarii