12 coolere VGA in test

Scris de: , in categoria: Racire, in 25 December, 2008.

 

Concluzii

Din pacate in tabelul de mai sus nu este inclus si factorul zgomot dar va spun faptul ca ansamblul Arctic Cooling S1 Rev. 2 + Scythe 120mm 9 pale 1000rpm ofera un nivel extrem de scazut al zgomotului precum si o performanta remarcabila de doar 51 grade Celsius in incarcare maxima. Fiind un cooler destinat racirii pasive nu am vazut rostul dotarii cu un ventilator mai puternic pentru ca nu acesta este scopul sau si oricum nu ar mai fi scalat, nefiind proiectat pentru flux mare de aer. Deci acest cooler echipat cu un ventilator silentios este recomandarea mea pentru silent computing. Ca optiuni secundare silentioase au impresionat si recomand cu caldura Scythe Musashi, Auras Fridge, Arctic Cooling TwinTurbo si Coolink GFXChilla, unde Musashi si GFXChilla au avantajul mare de a ocupa doar 2 sloturi adiacente.

La capitolul performanta nici un cooler nu poate depasi acea “bucata de cupru racita de un ventilator puternic” cum o numeam mai devreme numita Zerotherm Hurricane HC92 Cu care il pot numi cu usurinta visul overclocker-ului, dar cu pretul unui zgomot ridicat. La turatie mica, cat sa fie silent, cooler-ul ne arata dezavantajul cuprului: acela de a prelua repede caldura dar necesitand flux de aer mare pentru a se raci.

Pot spune ca prin acest test mi-am satisfacut si o curiozitate personala, aceea de a vedea exact care este clasamentul coolerelor VGA disponibile pe piata. As fi vrut includerea in test si a Thermalright T-Rad si Thermalright HR-03 GT dar nu s-a putut din cauza faptului ca produsele nu se aflau in stocul distribuitorului.

Nota ulterioara: Trebuie sa precizez faptul ca placa video folosita in test bazata pe GPU-ul ATI Radeon HD 4870 se incalzeste extrem de tare in zona de alimentare (VRM). Cand am incercat rularea test-ului Fur fara radiatoare pe VRM dupa aproximativ 3 minute placa video a intrat in protectie. Asasar, va sfatuiesc sa aveti mare atentie la racirea VRM-urilor pe orice placa video, nu numai in cazul lui HD 4870. Pe piata din Romania pot fi gasite seturi de racire pentru VRM-uri de la mai multi producatori (ThermalRight, Zerotherm, etc).

Articolul poate fi discutat si pe forum

Comentarii

8 comentarii la: 12 coolere VGA in test

  1. mariano1 a scris pe:

    Din nou aţi facut un test perfect.Ma bucur ca am luat GFXChilla pentru cross,vad ca este singurul care ocupa doua sloturi si se pot pune conectorii pentru cross,iar temperatura este decenta,60 grade in Fur.

  2. mamutu a scris pe:

    Am luat Zalman VF1000Led si nu sunt multumit de el,acum inteleg de ce,vent-ul este pus aiurea,pacat,chiar nu si-au dat seama inginerii de la Zalman ?Vorba ta Matose,sa-l fi facut centrifugal.Sunteti cei mai tari,sarbatori fericite!

  3. Moraru a scris pe:

    Foarte bun acest test,a picat cum nu se poate mai bine pentru ca vreau sa schimb racirea de pe un HD4870 si eram in dubii cu alegerea.
    Multumesc si un AN Nou fericit!!

  4. bogdan a scris pe:

    Am luat si eu Zerotherm Huricane HC 92, pe un Galaxy 9800GTX+ 512DDR( pcb custom, mai scurt, consuma maxim 88w) am 60 grade in FULL, in FUR dupa 60 minute… pe low, si in overclocker mode, fara masca, la frecvente 740/1836/2200.La minim nu il auzi absolut deloc, finisaje f bune, calitate ok, montare super usoara. Merge si pe GTS250 Galaxy, e identica cu Galaxy 9800GTX+ la pcb, la tot.

    Thanks Matose.

  5. dark a scris pe:

    Faceti si voi un test Thermaltake SOrb. In rest e super review-ul la toate coolerele.

  6. dodysher a scris pe:

    Frumos review-ul! Felicitari! Insa mi-ar fi placut sa faceti test si pe o placa de la nvidia. Poate data viitoare…

  7. dodysher a scris pe:

    Poate in urmatoarele teste puneti in teste si ceva coolere de la Thermaltake.

  8. Foarte tare testul ,
    acum ar trebui sa ma intereseze mai mult si ce tip de cooler am

Lasa-ne un comentariu: