GELID Silent Spirit Review

Scris de: , in categoria: Racire, in 20 January, 2009.

Coolerele performante ale momentului au dimensiuni din ce in ce mai mari, sunt echipate cu cat mai multe heatpipe-uri si ocupa din ce in ce mai mult spatiu. Dar ce ne facem daca avem o carcasa care este echipata cu un ventilator >200mm pe panoul lateral sau avem un HTPC sau MediaCenter? In acest caz suntem limitati in ceea ce priveste dimensiunea cooler-ului pe care il putem monta si va trebui sa ne orientam catre un cooler low-profile de dimensiuni reduse. GELID Silent Spirit este un astfel de cooler si va fi subiectului testului nostru de astazi.

GELID Solutions Ltd. a fost fondat in anul 2008 de catre Gebhard Scherrer si VC Tran, fosti angajati ai Arctic Cooling. Compania proiecteaza si produce solutii de racire, precum radiatoare pentru procesor, ventilatoare pentru carcasa, paste termconductoare si accesorii PC. Cuvantul “gelid” vine din latinul “gelidus” si inseamna extrem de rece, inghetat.

Gelid Silent Spirit vine ambalat intr-o cutie de carton cu un design simplu prin care se poate vedea partial in interior. Pe spatele cutiei sunt trecute principalele caracteristici si avantaje ale solutiei propuse de Gelid: functionare silentioasa, flux de aer ridicat, design inclinat al radiatorului, 4 heatpipe-uri, arhitectura optimizata a lamelelor, design optimizat al paletelor ventilatorului. Desigur, nu trebuie sa ne lasam prada uneltelor viclene de marketing si nici nu vom face acest lucru. Asadar, in continuare vom verifica fiecare aspect inedit pe care il promoveaza acest cooler care se afla in aria noastra de interes, adica racirea si silentiozitatea.

In interiorul pachetului regasim, in afara de radiatorul propriu-zis, doar strictul necesar: un set de cleme destinat fixarii pe platforme AMD (AM2/AM2+/AM3), un scurt ghid de instalare (care, fie vorba intre noi, este foarte asemanator cu cel de la Arctic Cooling) si un sticker cu Gelid. Cooler-ul are deja atasate clemele de fixare pentru socket-ul LGA775, ventilatorul cat si un strat preaplicat de Gelid GC-1 pasta termica proprietara producatorului. Din pacate, pentru reducerea costurilor cat si pentru usurinta in montare (nu mai este necesara scoaterea placii de baza pentru montarea cooler-ului) s-a optat pentru folosirea sistemului cu push-pins, atat de hulit de catre noi toti.

Ventilatorul care echipeaza Gelid Silent Spirit este controlat PWM (Power Width Modulation) si are o dimensiune de 100mm (45mm grosime) si o turatie variabila intre 900rpm si 2400rpm. Design-ul si constructia sa sunt extrem de asemanatoare cu cele fabricate de Arctic Cooling, dar au anumite modificari ce tin de lagarele folosite si de forma palelor. Astfel, remarc o reducere a zgomotului motorului fata de solutia echivalenta de la AC. Vibratiile sunt destul de mari, dar sistemul de suspensie pe garnituri de cauciuc folosit face ca acestea sa nu fie transmise catre radiator si mai departe catre carcasa. La turatie maxima cooler-ul se distinge peste zgomotul platformei, fluxul de aer mare dezvoltat facandu-si simtita prezenta atat tactila cat si auditiva. Dupa mine nu poate fi catalogat drept un cooler silentios decat cel mult in IDLE cand doar cei pretentiosi il pot distinge.

La inlaturarea ventilatorului surprinde in primul rand greutatea extrem de redusa a radiatorului. In partea superioara se poate observa cel mai bine folosirea lamelelor de dimensiuni variabile (procedeu numit Variable Fin Lenght). Tot pentru optimizarea disiparii caldurii cat mai bine pe o suprafata redusa s-a optat pentru ondularea lamelelor, conferindu-le acestora un aspect de minge de golf pentru intreruperea curgerii laminare a aerului de-a lungul lamelelor. Baza este fabricata din cupru, dar finisajul nu este tocmai grozav dupa cum puteti vedea si in poze. Deasupra bazei regasim un mic radiator, o inovatie inteligenta (introdusa prima oara de Scythe) care ajuta suplimentar la eliminarea caldurii generate de catre procesor.

Dimensiunile compacte ale lui Gelid Silent Spirit nu pot pune probleme la montaj, acesta fiind compatibil in majoritatea cazurilor. Am montat coolerul folosit pasta termica Arctic Cooling MX2 si am verificat contactul care a fost exact cum ar trebui sa fie. Dupa montaj am realizat motivul pentru care cei de la Gelid au optat pentru acest design inclinat: fluxul de aer, dupa strabaterea radiatorului, trece si raceste etajul de alimentare al placii de baza (VRM).

Procedura de testare si rezultate:

Sistemul folosit la test este urmatorul:

Intel Core 2 Quad Q9550
DFI LanParty UT X48
Connect3D HD 4870 512MB GDDR3
Seagate 7200.10 250GB 16MB Cache
CoolerMaster Real Power Pro 1250W

Pasta termica: Arctic Cooling MX2

Temperatura ambientala: ~ 25 grade C

Drept contracandidat am ales cooler-ul BOX al procesorului Q9550 (identic cu cel livrat cu procesoarele E8XXX dar cu miezul din cupru). Motivul a fost chiar menirea acestui cooler: sistemele HTPC si MediaCenter unde un cooler BOX este cam maximul ce poate intra. Pentru a ma asigura de acuratetea testarii am fixat o sonda pentru masura temperaturii la aproximativ 30cm deasupra mesei de test conectata la un termometru digital profesional Sika Electronic. Asadar temperatura ambientala a fost mentinuta la valoarea de 25 grade Celsius cu o toleranta de maxim 0.2 grade Celsius.

Frecventa procesorului a fost setata la doua valori predefinite: frecventa default 2.83GHz cu voltajul 1.17v si 3600MHz cu 1.425v, o frecventa care poate fi atinsa usor de orice utilizator in conditii perfect normale. Am folosit Intel Burn Test (cate 10 loop-uri de calcul) pentru a testa procesorul, deoarece acest program incalzeste procesorul mai mult decat oricare alt program existent (Orthos, OCCT, Prime, etc). Pentru raportarea si inregistrarea temperaturilor am folosit Real Temp 2.90 preferat in dauna CoreTemp deoarece inregistreaza temperatura maxima absoluta atinsa in timpul testelor, cat si cea minima.

Q9550 @ 2.83Ghz @ 1.17v

Q9550 @ 3.60Ghz @ 1.425v


Dupa cum se poate observa din graficile de mai sus atunci cand procesorul se afla la frecventa si voltajul default Gelid Silent Spirit depaseste la incarcare maxima cooler-ul BOX Intel cu 12.5 grade C. Cand trecem procesorul in regimul de overclocking, cooler-ul de la Gelid obtine 71 grade C la incarcare iar cooler-ul BOX Intel depaseste limita TjMax sistemul intrand automat in protectie.

Concluzie

Cu o greutate de doar 370 grame intr-o era in care heatsink-urile performante se apropie si unele chiar depasesc limita de 1kg, Gelid Silent Spirit se prezinta ca o solutie de luat in seama pentru posesorii de HTPC, MediaCenter sau de carcase cu ventilator lateral generos (>200mm). Clemele de montare pentru Socket 1366 sunt deja disponibile, iar Gelid le comercializeaza separat, contra-cost, desi eu as avea ceva retineri in a monta acest cooler pe atat de fierbintele Core i7.

La final pot spune ca mi-au placut inovatiile tehnice aduse de acest cooler (lungimea variabila a lamelelor, aspect de minge de golf pe lamele, design inclinat pentru a ajuta racirea VRM-ului, etc) dar daca urmariti overclocking-ul extrem sau daca doriti overclocking mare cu zgomot redus atunci acest cooler nu este pentru dumneavoastra pentru ca pur si simplu nu a fost creat pentru asa ceva. Pretul acestui cooler se situeaza in jurul valorii de 100RON.

Articolul poate fi comentat si pe CrazyPC.ro

Comentarii

6 comentarii la: GELID Silent Spirit Review

  1. Felicitari pentru profesionalism!

  2. weebee a scris pe:

    [email protected] cu 1.425v asta trebuie sa fie cel mai prost exemplar de Q9xx pe care l-am vazut! in mod “normal” nu are cere mai mult de 1.2v ca sa fie stabuil @ 3600Mhz. Legat de cooler chiar si la voltajul ala mi se pare cam ineficient. Ma asteptam ca temperaturile sa fie undeva ~60-65gr. Avand in vedere ca un TRUE costa 150, cooler-ul nu cred ca o sa prezinte interes.

  3. Nu e tocmai impresionant, nici măcar în raport cu BOX-ul Intel.

  4. Matose Post author a scris pe:

    Voltajul de 1.425v la freecventa de 3600MHz a fost setat mai mare pentru a stresa cat mai mult cooler-ul testat. TRUE costa 150RON fara ventilator, iar cum zicea cineva bine pe un forum acest produs este pentru o nisa bine stabilita iar astfel de produse au un pret ridicat de cele mai multe ori.

  5. deliusan a scris pe:

    Intr-adevar, acest cooler nu cred ca este decat un compromis bunicel pentru carcasele mici. As vrea sa adaug niste detalii despre “PWM”: inseamna “pulse width modulation”, si se refera la o alimentare controlata prin pulsuri a motoarelor. Adica: sa zicem ca alimentam un motor la un moment dat; motorul nu va ajunge imediat la turatia nominala, ci va accelera pana acolo intr-un timp oarecare. Daca ii intrerupem alimentarea inainte ca el sa atinga turatia nominala, va decelera pana la oprire. Daca dozam alimentarea in pulsuri suficient de rapide (on/off), vom obtine o turatie cu accelerari si decelerari imperceptibile, care vor rezulta intr-o turatie constanta intermediara. In functie de frecventa pulsurilor se controleaza turatia motorului. In acest fel se obtine un consum de energie mai mic si un control mai eficient asupra turatiei.
    Scuze pt povestea prea lunga …

  6. Monstru a scris pe:

    Multumim pentru precizari 🙂

Lasa-ne un comentariu: