Prezentare – Thermaltake SWAFAN EX 14 RGB
Prezentare
Ventilatoarele Thermaltake SWAFAN EX sunt disponibile in mai multe variante, mai precis 120 si 140mm, albe sau negre, cu iluminare RGB sau ARGB. Toate variantele impart doua caracteristici principale, mai precis conectorul magnetic, respectiv motorul cu design hot-swappable, care permite schimbarea facila a palelor montate implicit cu palele de rezerva incluse in pachet, acestea avand un design inversat pentru folosire in modul pull. Noi am primit modelul Thermaltake SWAFAN EX 14 RGB, mai precis Thermaltake SWAFAN EX14 RGB PC Cooling Fan TT Premium Edition, adica un pachet in care gasim trei ventilatoare, trei pale inversate si un controller.
Ventilatoarele Thermaltake SWAFAN EX 14 RGB vin cu un lagar pe lichid (FDB) si motor cu 4 poli, care permite schimbarea palelor ventilatorului fara prea mari eforturi. Ventilatoarele sunt echipate cu 9 pale cu design hibrid, care incearca sa ofere un bun compromis intre air-flow si presiune statica, nefiind practic ventilatoare specializate (pentru carcasa sau pentru radiatoare). Asta inseamna ca nu vom obtine performanta maxima in nici una dintre situatii, ci mai degraba vom avea de-a face cu un ventilator versatil, care incearca sa compenseze acest fapt oferind un nivel ridicat de flexibilitate.
De altfel, flexibilitatea pare sa fie conceptul asupra caruia cei de la Thermaltake au insistat cel mai mult, asa cum ne dam seama si din continutul pachetului. Aici gasim trei ventilatoare, trei cabluri separate pentru situatia in care dorim sa montam fiecare ventilator pe alta pozitie in carcasa, pentru montarea in linie fiind suficient un singur cablu. Cei de la Thermaltake recomanda sa nu utilizam mai mult de 3 ventilatoare pe un singur cablu, datorita celor 30 de led-uri implementate in fiecare ventilator.
Mai departe, in cutie gasim o seringa cu lubrifiant pentru rotor, existand mici pierderi in momentul in care schimbam palele, suruburi pentru prinderea pe carcasa, suruburi pentru prinderea pe radiator, precum si un controller cu 5 porturi, care permite controlul turatiei si al iluminarii cu ajutorul utilitarului proprietar TT RGB Plus 2.0.
Comentarii
Aștept cu nerăbdare testele la ventilatoare, cu grafice pentru presiune statică și debitul de aer.
Un anemometru de buna calitate nu costa foarte mult. Pe de alta parte, cifre pentru presiunea statica si debit iti dau si producatorii. Noi le comparam in practica, pe radiator, pentru ca cifrele “goale” conteaza mai putin decat performanta intr-un sistem, asa cum le va folosi de altfel oricine. Pe mine ma intereseaza cate grade atinge procesorul daca folosesc ventilatoarele alea, nu ce presiune statica au intr-un sistem de referinta irelevant.