Prezentare – Thermaltake SWAFAN EX 14 RGB
Thermaltake SWAFAN EX 14 RGB
In momentul in care discuti despre hardware, in special cu pasionati, intotdeuna adevaratele vedete vor fi procesoarele si placile video, urmate de dotarile placilor de baza si impactul frecventei sau latentei memoriei RAM, precum si de calitatea sursei de alimentare. Iar apoi, in functie de pasiune, fiecare se va orienta inspre directia preferata, indiferent daca discutam despre performanta in jocuri, performanta in randari, sau, de ce nu, aspect. Cu toate acestea, unul dintre subiectele care a aprins intotdeuna orice conversatie este racirea, piatra de temelie a procesului de asamblare a unui PC, primul domeniul in care multi pasionati si-au incercat mana cu review-uri si nu in ultimul rand, un domeniu care produce constroverse chiar si in zilele noastre.
Iar motivele sunt pe cat de variante pe atat de subiective, de la teama defectarii componentelor achizitionate cu eforturi financiare considerabile si pana la dorinta de a avea un PC silentios, sau, de ce nu, un PC cu aspect spectaculos. Acesta este de altfel si motivul pentru care colegul meu Matei a muncit de zor anul acesta, punand la punct o metodologie precisa pentru testarea celor mai noi AIO-uri si cooler-e pe aer, metodologie care i-a permis cu succes sa testeze mai multe cooler-e extrem de interesante, lansate anul acesta.
Si observand succesul de care s-a bucurat aceasta metodologie, pot sa va spun ca acum lucreaza de zor la o metodologie similara pentru testarea ventilatoarelor, pe care o veti putea vedea la treaba undeva in prima parte a anului viitor. Pana atunci insa, producatorii trimit noi modele la teste pe banda rulanta si chiar daca in momentul de fata nu masuram performanta ventilatoarelor intr-un sistem de referinta marca LAB501, asta nu inseamna ca nu putem arunca o privire asupra celor mai recente modele ajunse in laborator. Un bun exemplu in acest sens sunt ventilatoarele Thermaltake SWAFAN EX 14 RGB, ventilatoare RGB echipate cu un sistem de conectare magnetic, care permite utilizarea unui singur cablu pentru alimentarea si controlarea iluminarii.
Comentarii
Aștept cu nerăbdare testele la ventilatoare, cu grafice pentru presiune statică și debitul de aer.
Un anemometru de buna calitate nu costa foarte mult. Pe de alta parte, cifre pentru presiunea statica si debit iti dau si producatorii. Noi le comparam in practica, pe radiator, pentru ca cifrele “goale” conteaza mai putin decat performanta intr-un sistem, asa cum le va folosi de altfel oricine. Pe mine ma intereseaza cate grade atinge procesorul daca folosesc ventilatoarele alea, nu ce presiune statica au intr-un sistem de referinta irelevant.