Review – Noctua NF-A14x25 G2
Prezentare
Pentru a obtine rezultatele dorite, NF-A14x25 G2 a fost reproiectat aproape complet comparativ cu modelul pe care il succede (NF-A14), ceea ce a permis obtinerea unei curbe presiune-debit (P/Q) ridicata in zona mediana, considerata esentiala pentru performanta unui ventilator. Aceasta inseamna ca noul NF-A14x25 G2 are un profil polivalent, oferind performante optime atat in aplicatii care necesita presiune statica ridicata, cat si in cele care solicita un flux de aer mare.
Multe ventilatoare produc sunete neplacute si stridente atunci cand sunt instalate pe radiatoare sau heatsink-uri. NF-A14x25 G2 a fost atent reglat pentru o acustica optima in astfel de aplicatii, producand un profil sonor placut si niveluri surprinzator de scazute ale presiunii sonore atunci cand este montat pe radiatoare sau heatsink-uri restrictive. Urmandu-i modelului de succes NF-A14, noul Noctua NF-A14x25 G2 incorporeaza cele mai recente tehnologii dezvoltate de producatorul austriac, majoritatea fiind preluate de la modelul de succes NF-A12x25, utilizand astfel rotor si pale din Sterrox LCP (Liquid Crystal Polymer), alaturi de un design aerodinamic optimizat pentru presiune statica si reducerea zgomotului.
Asa cum spuneam si mai devreme, una dintre caracteristicile speciale ale modelului NF-A14x25 G2 este distanta extrem de mica de doar 0.7 mm intre varfurile palelor si cadrul ventilatorului, o premiera in lumea ventilatoarelor de 140 mm. Aceasta toleranta redusa minimizeaza pierderile de aer si imbunatateste eficienta in aplicatii cu presiune statica ridicata, cum ar fi utilizarea pe radiatoare sau heatsink-uri.
Cadrul AAO (Advanced Acoustic Optimisation) al Noctua include pad-uri antivibratie integrate, precum si designul proprietar Stepped Inlet, impreuna cu microstructuri pe suprafata interioara. Folosirea treptelor pe partea de admisie adauga turbulenta aerului aspirat pentru a facilita tranzitia de la flux laminar la flux turbulent, ceea ce reduce zgomotul tonal de admisie si ajuta la aderarea fluxului de-a lungul ramei – intocmai ca in cazul adanciturilor de pe o minge de golf – crescand astfel capacitatea de aspiratie. Pentru a reduce si mai mult zgomotul in cazul utilizarii ventilatorului in mod Pull, Noctua comercializeaza un kit de 2 distantiere (NA-IS1-14 Sx2), care poate fi montat intre radiator si ventilator.
Microstructurile de pe suprafata interioara (ISM), utilizate inca de la venerabilul Noctua NF-F12, constau in mici adancituri pe interiorul cadrului ventilatorului, care creeaza turbulente atunci cand palele trec pe langa ele. Pe masura ce varfurile palelor patrund prin acest strat, separarea fluxului de aer pe partea de aspiratie este redusa semnificativ. Aceasta separare este una dintre principalele surse de zgomot generate de trecerea palelor ventilatorului si duce la pierderi semnificative in eficienta fluxului si a presiunii aerului.
Comentarii