CeBIT 2010 – CoolIT Vantage si Omni
Canadienii de la CoolIT au fost printre putinii producatori de sisteme de racire cu apa prezenti la CeBIT anul acesta. Standul lor ne-a atras atentia imediat, poate si datorita sistemului in care CrossfireX-ul de HD 5970 ocupa foarte putin spatiu, sau datorita monstruozitatilor TEC capabile sa tina in frau un Nehalem (conform declaratiilor oficialilor CoolIT). Principalele produse expuse nu reprezinta noutati, ele fiind lansate pe piata de ceva timp. Totusi, este pentru prima oara cand le-am vazut pe viu, si pot spune ca sunt cel putin interesante.
CoolIT Vantage este un sistem de racire cu apa pentru procesor, de tip all-in-one, dotat cu un radiator de 120mm. Noutatea este adusa prin unitatea de control wireless, parametrii de functionare ai sistemului de racire putand fi controlati cu ajutorul unui software proprietar fara a avea nevoie de cabluri.
.
.
Desigur, in imaginea de mai sus v-au atras atentia si waterblock-urile de pe placile video. Ei bine, daca cele de pe HD5870 vi s-au parut deosebite, pe mine personal m-a impresionat modul in care CoolIT Omni tine in frau HD5970, obtinand temperaturi semnificativ mai mici decat cele obtinute cu solutia de racire standard, in conditiile in care nivelul zgomotului este redus iar spatiu ocupat de placa scade si el simtitor. Partea cu adevarat frumoasa la acest sistem de racire este data de compatibilitatea cu majoritatea placilor video de pe piata, datorita unui mic artificiu numit “interposer plate”. Astfel, waterblock-ul este alcatuit din doua parti, partea care preia caldura de pe placa video fiind interschimbabila pentru a asigura compatibilitatea cu o gama cat mai variata de placi video. In acest fel, costul suplimentar pe care un pasionat de water-cooling trebuie sa il plateasca in momentul schimbarii placii video este redus simtitor.
.
.
Cei de la CoolIT au expus si un sistem foarte impresionant, racit in intregime cu apa, intr-o carcasa cu dimensiuni nu tocmai generoase. Prin acest tip de solutii, producatorul canadian tinteste inspre piata marilor integratori, aspect pe care l-am putut observa deja si in cadrul colaborarii cu Dell pentru a asigura racirea unui model din gama XPS (710 H2C).
.
.
Nu in ultimul rand (aici cred ca intram deja si in zona de interes a forumistilor nostrii mai extremi) am vazut cateva monstruozitati bazate pe efectul Peltier, care m-au facut sa ma gandesc mai bine la acest tip de racire. Ei bine, nu pot sa spun ca sunt impresionat de sistemele TEC clasice, unde un element Peltier de o anumita dimensiune este atasat unui cooler mai mult sau mai putin performant. Cand insa trei elemente Peltier sunt atasate unei monstruozitati construite special pentru asa ceva, sansele ca acest tip de racire sa isi gaseasca totusi locul in preferintele entuziastilor cresc semnificativ.
.
Comentarii