Date privind rata defectiunilor placilor video
Cand cumparam o placa video, pe care cheltuim o suma de bani deloc neglijabila, cu totii avem pretentia ca acea componenta macar sa nu se defecteze in primele luni de functionare.
Conform unor date furnizate hardware.fr (si preluate de gpucafe.com) de catre un magazin important de tip retail (cu amanuntul) francez, placa video Nvidia GTX 280 conduce detasat in topul single-gpu de placi grafice defecte returnate, cu o rata procentuala alarmanta, de 9.9%!
Cum datele provin din perioada martie-august 2008 (placile video avand intre 6 si 12 luni de functionare), iar GTX 280 a fost lansata la sfarsitul lui iunie, fiind inlocuita recent de GTX 285, rezulta ca aproximativ o placa GTX 280 din zece din totalul celor vandute de respectivul magazin online in acea perioada s-a defectat din cauza unui defect de fabricatie (datele incluzand doar RMA-ul, adica produsele acceptate la retur) in primele (maxim) 12 luni de folosinta.
Nvidia GTX 280 este urmat in respectivul clasament de Nvidia GTX 260 (cu 4.3% placi defecte), Nvidia seria 8800 (3.3%), Nvidia seria 9800 (3.2%) si ATI HD 4870 (3.2%). Sub 3% (rata considerata de catre gpucafe.com ca fiind acceptabila) gasim doua produse ATI, HD 3870 (2.6%) si HD 4850 (1.9%).
Rezultatele sunt foarte interesante mai ales in conditiile in care placile video high-end/mainstream Nvidia functionau la temperaturi mai scazute decat cele ATI, HD 4850 fiind cel mai bun exemplu, cu temperaturi care se apropiau de 100 de grade Celsius in anumite zone de pe placa.
In randul placilor video dual-gpu, conduce topul un produs din tabara ATI, 3870X2, cu o rata a defectiunilor din nou alarmanta, de 11%, urmata de 9800GX2 (6%) si 4870X2 (4.3%).
La categoria producatori, doar trei producatori au o rata a defectiunilor mai mare de 3%, in special Point of View (cu 5.6%), Gigabyte (3.6%) si Gainward (3.2). Asus, Sapphire, MSI, Leadtek si PNY sunt „sub linie”, ceea ce in cazul de fata reprezinta un lucru bun.
Din pacate multe din placile video prezente in aceste statistici nu mai sunt disponibile la noi, deci utilitatea acestor dezvaluiri nu este foarte mare pentru un cumparator potential: GTX 280 a fost inlocuita de GTX 285 (care foloseste procesul de fabricatie pe 55 de nm, spre deosebire de 65 de nm pentru GTX280), GTX 260 a suferit si ea un face-lift odata cu trecerea pe 55 de nm, iar din ATI HD 3870X2 si Nvidia 9800GX2 se mai gasesc tot la fel de multe exemplare pe plaiurile mioritice precum zimbrii in rezervatii; singurul semn de intrebare la o potentiala achizitie se poate pune in dreptul placii video ATI HD 4870X2.
In alta ordine de idei, rata mare a defectiunilor placilor video Nvidia din aceste statistici poate fi corelata si cu dezvaluirea recenta a site-ului apcmag.com, conform caruia anul trecut gigantul verde a cheltuit peste 66 de milioane de dolari pentru inlocuirea de produse defecte; de asemenea, informatiile ar trebui tratate totusi cu o oarecare reticenta, avand in vedere ca site-ul hardware.fr (sursa stirii) a mai avut in trecut cateva clinciuri cu Nvidia.
Comentarii
Date de genul acesta ar trebui publicate de toate lanturile de magazine mari din lume. La fel cum se publica date statistice despre vanzarea componentelor/brandurilor, pentru a se stabili cota de piata a magazinelor.
Utilitatea lor este evidenta.
In cazul de fata, era bine daca se publicau si nr de componente vandute, desi sunt slabe sanse ca acest lucru sa apara.
De asemenea, perioada e relativ scurta, in retail fiind cunoscuta posibilitatea erorilor de fabricatie aparute la loturi intregi de produse (aici pot da numeroase exemple, din proprie experienta).
Ai dreptate, si eu sunt de parere ca astfel de statistici trebuiesc facute pe loturi diferite, pe o perioada mai mare de timp.
Interesante statistici cu cei de la Nvidia pe ultimul loc , Io toata viata am avut placi video de la Nvidia si nu am avut probleme am o placa mai veche acasa care are peste 5 ani de zile si merge perfect nu am avut nici o data probleme, 6600 GT acum problema este ca a cam ramas in urma cu ultimile noutati de jocuri care au aparut in ultimi ani si ma gandeam sa imi iau un GTX 260 pentru ca sunt intr-un fel fun Nvidia , Acum intrebarea mea este oare sunt mai bune placile de la ATI decat cele de la Nvidia 4870 isi merita diferenta de bani de la 4850 sau sunt aproape la fel .
Pe anumite segmente de pret ati poate oferi un avantaj ca raport calitate/pret.
Ca sa iti pot raspunde mai bine la intrebare, spune te rog restul sistemului din ce e compus (procesor, memorii, diagonala monitor – la ce rezolutie te joci). sau vrei sa faci un upgrade la tot sistemul?
Pai dupa cum vezi, din 7 placi, doar 2 sunt vechi (3870 si 8800), restul sunt modele noi, lansate de aprox. 1 an. Deci regulile de aici nu sunt valabile si pt modelele mai vechi. In plus, nu se specifica brand-ul placii care conteaza destul de mult la capitolul fiabilitate. Ca fii sigur ca nu s-au stricat chip-urile grafice.
Legat de a doua intrebare, 4870 isi merita diferenta de bani de la un 4850, mai ales varianta cu 1G memorie. Cea de 512 nu se mai merita acum, varianta de 1G e mai buna in toate testele. Iar fata de GTX260, e discutabil. Per ansamblu sunt cam egale atat ca performante cat si ca pret.
Cel mai OK e sa-ti iei un 4870 daca ai o placa de baza cu chipset Intel P45, care suporta CrossFireX. Si pe viitor, cand performantele unei singure 4870 nu mai sunt suficiente, mai poti adauga inca o placa, iar scalarea e foarte buna. Desi deocamdata mai cauzeaza unele probleme, pe viitor se va imbunatati situatia.
Bafta!
Intr-adevar, producatorul cu de departe cea mai mare rata de defectare e unul exclusiv Nvidia, pe cand cel exclusiv AMD (Sapphire) e pozitionat foarte bine; e posibil ca asta sa fie una din cauzele ce strica balanta intre cei doi producatori de chip-uri in statistica de fata. Cum a spus si eXpander in general la o placa video nu se strica GPU-ul ci celelalte componente, gen memorii sau componente din etajele de alimentare.
cristi,dragul mieu,cei cu zimbri aia,iti zic eu ca in romanica sunt foarte multi care au 9800gx2 si 3870×2 sau alte sisteme high end,dar nu sunt prezenti pe forumuri,asta nu inseamna ca nu exista,poate doar in mentalitatea ta,legat de acel tabel,da nvidia a avut probleme,dar ce branduri erau prezente in tabel ma apuca rasul,evga,zotac,xfx si alte branduri nu apar,pentru ca nici nu prea pica,dar sunt mai scumpe,ce vedem acolo poit of view si alte pocnitori,nu are rost sa mai vorbim.
Am verificat disponibilitatea la un singur magazin online inainte de a publica stirea.
Poate ca m-am grabit cu afirmatia ,,nu prea se gasesc in magazine”, negandindu-ma la acele magazine de cartier sau cele care lucreaza cu stocuri.
Legat de producatori, poate ca aceia pe care i-ai mentionat stateau chiar foarte bine la capitolul rata a defectiunilor (sub 2%) si poate de aceea nu au mai fost inclusi in aceasta statistica.
Iti multumesc pentru observatie, dar te-as ruga ca pe viitor sa nu mai folosesti un ton tendentios (unii l-ar putea considera chiar jignitor) in comentariile tale.
Multumesc anticipat. 🙂
Marean, Cristi se referea la bucatile disponibile in magazine pentru vanzare, nu la numarul de bucati prezente in Romania. Si avea dreptate, GX2 si 3870X2 chiar sunt mai rare ca zimbrii 🙂
Plus de asta, datele vin din Franta, nu din Romania. Si sunt doar din perioada martie-august 2008. Chiar si atunci, in Romania erau rare, deoarece erau modele noi si scumpe iar retailerii nu importau multe bucati de frica sa nu ramana cu ele pe stoc.
da,eu faceam referire la utilizatori,magazinele da-le in colo,defectul il sesizeaza clientul final,si de acolo vine feedback-ul,scuze dar nu eram tendentios,nici macar un pic,dar multi in romania,daca ei,nu vad,spun ca nu exista.Oricum topul acela trebuia sa includa si marcile seriose,e ca si cum ai compara logan cu mercedes sau bmw,toate au 4 roti si motor,dar cum merg,difera extrem de mult,asa sunt si componentele.
Pai statistica a facut-o un magazin, nu unul sau mai multi useri. Deci despre magazin era vorba, nu despre clienti finali. De asemenea, nu e vorba de feedback, ci de produse acceptate la RMA ca fiind defecte. E o mica mare diferenta.
Plus ca s-au facut trei topuri, unul cu chipurile grafice (unde conduce GTX280), unul cu placile video dual-gpu (unde conduce HD3870 X2) si inca unul cu producatorii acestor placi (unde conduce Point Of View). Mai da inca o geana peste articol.
Si pune te rog niste puncte intre propozitii si incepe propozitiile urmatoare cu litera mare, ca sa fie mai coerente si mai usor de urmarit.
CristiN io vreau sa fac un upgrade la tot sistemul adik vreau sa imi fac un nou sistem pentru ca vechiul meu comp nu mai face fata ( intel 2180 pl video 6600 gt asus 1 gb ram ddr2 monitor 22 ) acuma sunt indecis cu multe chestii una este procesorul,placa video si ramul io ma gandeam la un sistem (procesor 1.q9650 2.e8600 3.i7 920 ) (placa video 1.ati 4870 1 gb 2.Gtx 260 1 gb)
si ( ramul ori 6 gb ddr 2 ori 4 gb ddr3) acum care se pricepe foarte bine la computere va rog sa va dati cate o parere la tot ce am ales io si daca se merita sau daca nu sa imi dati o alta varianta performanta sa fie cel putin egala sau mai buna cu aceasi banii
Daca performanta in jocuri te intereseaza cel mai mult, E8600 + 4870/GTX260 reprezinta o varianta ieftina si eficienta. Alegerea intre cele doua placi video o faci in functie de preferintele tale, performanta este in linii mari aceeasi, cu cateva procente in foavoarea GTX260-ului.
mersi Monstru o sa iau in considerare ce ai spus tu mai sus deci gtx260 este putin mai buna ca ati 4870 si asa io sunt un fun Nvidia
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube