Gigabyte X58A-OC a intrat pe masa de teste
Foarte rar ni se intampla sa ne entuziasmam atat de tare pe marginea unui produs incat sa simtim nevoia ca toata lumea trebuie sa stie ca am pus manutele noastre frematande pe el, insa Gigabyte X58A-OC ne-a dat ocazia asta. Motivul e faptul ca OC-ul din denumire vine exact de la ceea ce credeti ca vine, aici fiind vorba de nimic altceva decat de o placa de baza construita in mod special pentru overclocking. Sigur, de-a lungul timpului au fost multe placi de baza ce au avut pretentia de a fi adevarate campioane ale overclocking-ului si multe din ele chiar au fost, insa la X58A-OC e vorba de cu totul alta clasa.
Sigur, va veti intreba, “ce are in plus X58A-OC si nu au altele ?”; ei bine, nu mare lucru, partea speciala e mai degraba ce are in minus. E ca o masina de curse fara banchete rabatabile, sistem audio Hi-Fi, clima cu 3 zone sau umbrela in portiera din spate: doar motor, directie si frane, fix ce ai nevoie pentru scopul propus. Bineinteles ca asta se va reflecta si in pret, de obicei placile de baza ce ofera performanta buna in overclocking fiind atat de incarcate de dotari pe care trebuie sa se dezactivezi din BIOS incat poate duce la depresii. Insa, cu siguranta e si o latura psihologica a problemei, doar prin simplul fapt ca avem doar motor, directie si frane te convinge ca sunt probabil cele mai bune posibile si ca producatorul si-a concentrat toata antentia pe ele, pentru a se imbina intr-un mod cat mai armonios.
De departe insa nu pare chiar asa de “usurata”: socket-ul pentru procesor e acolo, are si slot-uri pentru memorii, putem conecta si HDD-uri prin port-urile S-ATA si pare ca are avea si mufe pe back-panel. In plus, se observa usor cele 4 slot-uri PCI-e 16X si aproape o jumatate de tastatura onboard, in coltul din dreapta-sus.
Sufletul lui Gigabyte X58A-OC e insa aici, in zona de alimentare a procesorului. Balaurul cu 6 capete denumit Gulftown e al naibii de infometat, si fara o alimentare serioasa nu putem multumi un asemenea specimen de procesor. Nu e o problema insa, 12 chip-uri DrMOS imperecheate fiecare cu cate o bobina de 50A, totul deservit de o puzderie de condensatori “Poscap” de cea mai inalta calitate cu un profil foarte jos ce permit si o izolare ideala in cazul racirii subzero, tot acest amestec poate oferi procesorului nu mai putin de 1200 W, bineinteles fiind nevoie si de doua alimentari +12V a cate 8 pini.
“Tastatura” onboard de care va vorbeam nu e altceva decat setul de butoane pentru overclocking manual pentru Bclk respectiv multiplicator, precum si un buton pentru overclock-ul automat la 4Ghz, o frecventa rotunda si satisfacatoare pentru utilizarea zilnica. Nu lipsesc nici butoanele de pornit/oprit respectiv reset, punctele de masura pentru diverse tensiuni de alimentare fiind si ele situate strategic in aceeasi zona a PCB-ului.
Precum am observat mai devreme, exista 4 slot-uri PCI-e 16X, doua din ele avand insa conexiune electrica doar 8X, X58A-OC suportand 4-way CrossfireX si 3-way SLI. Fiind o placa de baza lansata in 2011, nu puteau lipsi cateva port-uri S-ATA 6Gb.
Ce probabil ati observat inca din titlu si eu am tot evitat sa va spun e ca da, acesta placa e destinata unei platforme aproape moarte. Pentru socket-ul LGA 1366 momentan singurele procesoare care isi justifica existenta sunt cele cu 6 nuclee, pretul lor depaseste cu mult pe cel al placii de baza iar performanta superioara a acestor procesoare e vizibila intr-un numar limitat de benchmark-uri in contrast cu mai tinerele Sandy Bridge pe socket LGA 1155. Mai mult decat atat, in cateva luni va aparea noua platforma high-end de la Intel pe socket LGA 2011, dandu-i lui X58A-OC o perioada destul de scurta in care sa se afirme. Cu toate astea, conceptul e extrem de interesant, si daca in testele practice ce le vom prezenta cat mai repede comportamentul va fi la fel de bun precum ne asteptam, insemna ca urmasele lui X58A-OC (pentru ca da, am auzit un zvon cum ca o varianta LGA 1155 e in lucru) vor avea un real succes.
Comentarii
de multa vreme vreau sa vad asa o placa “spartana”. fara nimic pe ea,doar max 2-3 sloturi pci sau pci-x, fara n’shpe usb-uri, fara ide, fara ps2,fara ide. sint curios de diferente de pret de la o placa ” premium ” impodobita cu tot felul de chestii de care nu ai nevoie, si aceeasi placa usurata de respectivele chestii.
Pingback: NEWS - Placi de baza - Page 49 - My Garage