Intel prezinta portretul gamerului roman
Portretul gamerului roman
Dupa cum bine stiti noi nu publicam comunicate de presa. Consider ca LAB501 este mult mai mult decat o platforma prin care producatorii isi pot trimite mesajul catre cititori si preferam sa trimitem propriul mesaj. De data aceasta insa vom face o exceptie, pentru ca in cazul de fata este vorba despre rezultatul unui efort comun, facut de catre cei de la Intel, de noi precum si de voi, cititorii nostrii. Presupun ca va amintiti concursul de Craciun pe care l-am organizat impreuna cu Intel. Ei bine, in cadrul respectivului concurs a trebuit sa alegeti o serie de raspunsuri pentru cateva intrebari.
Folosind raspunsurile voastre in mod statistic si anonim, cei de la Intel au realizat o statistica bazata pe cele peste 3000 de raspunsuri primite la setul de intrebari, iar astazi a venit momentul sa vedem rezultatele respectivei statistici. Rezultatul se numeste “Portretul gamerului roman”, iar procentele ne-au uimit pana si pe noi! Va multumim pentru participare si va invit sa aflati care este cea mai raspandita platforma de gaming din Romania, in ce perioada a zilei se joaca gamerii romani si multe altele. Atentie – acesta este portretul gamerului roman conform viziunii voastre, cititorii LAB501!!! Mai jos puteti gasi comunicatul oficial.
Intel prezintă “Project Winner”
Compania dezvăluie profilul gamerului român: tânăr, nocturn, perfecționist, recordman, sociabil și bine informat
CELE MAI IMPORTANTE ELEMENTE ALE ȘTIRII:
• Gamerii români petrec, în medie, minim două ore pe zi jucându-se. Cei mai pasionați dintre ei se joacă peste 6 ore zilnic;
• Aproape jumătate sunt atrași de jocurile de tip First Person Shooter (FPS);
• Seara și noaptea sunt momentele preferate din zi pentru gaming;
• Aproximativ trei sferturi dintre gameri se joacă pe desktop PC;
• Activitatea de “a se juca” contribuie la perfecționarea ca gamer, precum și la socializarea cu persoane care au aceleași pasiuni.
BUCUREȘTI, 18 februarie 2014 – Dacă l-ați întâlni pe stradă, gamerul român ar fi tânăr și probabil, obosit, fiindcă este nocturn și îi place să își petreacă serile și nopțile exersând jocul preferat. Ați intra ușor în vorbă cu el – este un tip sociabil. Ați putea dezbate cu el noutățile tehnologice, este foarte bine informat. V-ar surprinde cu atitudinea sa pozitivă și dorința de a fi întotdeauna vânătorul. Îi place să câștige și să fie cel mai bun în joc. Este ambițios, perfecționist și recordman*. Acestea sunt câteva dintre rezultatele studiului “Project Winner”**, cea mai nouă cercetare de tip consumer, realizată de Intel în România, în colaborare cu LAB501.ro.
La studiu au participat peste 3.000 de respondenți, care au oferit detalii despre activitățile de gaming pe care le desfășoară, precum și despre tehnologiile pe care le utilizează.
Nocturni, recordmani, perfecționiști
90% dintre gamerii români își dedică serile și nopțile timpului de joc. Doar 4% sunt matinali, în timp ce restul, 6%, se joacă la ora prânzului.
După timpul efectiv dedicat activității de gaming în fiecare zi, se disting 4 categorii de jucători:
• 7% Extremi – petrec în medie peste 6 ore pe zi jucându-se
• 17% Heavy – între 4-6 ore
• 42% Medii – între 2-4 ore
• 34% Light – sub 2 ore.
Studiul arată că aproximativ trei sferturi (76%) dintre gameri petrec minim două ore pe zi exersând jocul electronic preferat. Ei se subscriu astfel tendinței mondiale, conform căreia jucătorii “medii” (average gamers) își petrec aproape două ore pe zi exersând mutări controlate electronic și aproximativ 13 ore pe săptămână. Pasiunea pentru gaming a românilor transcende noțiunea de “joc”, fiind un motiv de perfecționare și stabilire de noi recorduri personale și de grup. Altfel spus, gamerul român nu urmărește doar să se joace, ci să evolueze și să devină cel mai bun la jocul respectiv. Este vânător de recorduri, individuale sau de grup.
Referitor la categoriile de jocuri rulate, studiul Intel arată că:
• 43% preferă jocurile de acțiune, de tip First Person Shooter (FPS);
• 18% abordează jocuri de tip Multiplayer online battle arena (MOBA), Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) sau Role-playing game (RPG);
• 16% sunt pasionați de simulatoare;
• 13% optează pentru jocurile de tip Real Time Strategy (RTS);
• 10% joacă alte tipuri de jocuri.
Gamerii români obișnuiesc să joace atât în sistem multi, cât și single player. În modul multi player, jocul electronic devine și mijloc de comunicare și socializare cu prieteni sau persoane mai puțin apropiate, dar cu pasiuni similare. Este o altă tendință mondială adoptată de gamerii din țara noastră. Realitatea este că gamingul a devenit un catalizator social. Astăzi, nu ne mai referim doar la acțiunea de “a se juca” în sine, ci la activitatea de colaborare și comunicare virtuală cu numeroase persoane.
Modul de joc împarte gamerii români în două categorii echilibrate:
• 51% sunt fani ai jocurilor multi player
• 49%, ai celor de tip single player.
Desktop PC-ul rămâne “rege” în gaming
Aproximativ trei sferturi (73%) dintre gamerii participanți la studiul “Project Winner” declară că utilizează un desktop PC. Acesta le oferă puterea necesară pentru a rula jocul în condiții optime și a obține cele mai bune rezultate. 44% sunt de părere că, în activitatea de gaming, procesorul este foarte important. Pentru 32% este esențial, iar pentru 20%, suficient de important. Doar 3% consideră că este puțin relevant, iar 1% spun că nu are importanță.
După desktop PC, în preferințele de utilizare se numără laptopul, Ultrabook-ul sau dispozitivul 2 în 1 (24%). 3% dintre respondenți declară că se joacă de pe alte dispozitive.
Pentru a juca fără limite, în ceea ce privește mediul de stocare, 58% consideră că SSD-ul este cheie în activitatea de gaming. 25% optează pentru HDD, iar 17% pentru HDD Hybrid.
Dispozitivul ideal pentru gaming este un computer cu grafică dedicată pentru 72% dintre gamerii români, în timp ce restul de 28% optează pentru grafică integrată.
Overclocking-ul și posibilitatea de a juca fără limite oferită de un PC de gaming sunt foarte importante pentru 29% dintre participanții la “Project Winner” și esențiale pentru 16% dintre ei. 37% declară că sunt suficient de importante, 13%, puțin importante și 5%, neimportante.
Rata de refresh ideală a PC-ului personal:
• 9% și-ar schimba computerul înainte să treacă un an
• 33%, la un an
• 39%, la 2 ani
• 14% declară că ar face modificarea de sistem de joc la 3 ani
• 5% și-ar schimba computerul la 4 sau 5 ani.
Recunoșterea importanței schimbării unui computer de gaming la maxim 3 ani arată că
jucătorii din România sunt la curent cu noutățile tehnologice și conștienți că, pentru a stabili recorduri, este necesar să utilizeze echipamente de ultimă generație.
În realitate, 33% dintre participanții la studiul “Project Winner” își schimbă PC-ul la 4 sau mai mulți ani, 29% la 2 ani. 26% la 3 ani și 9% la un an.
Desktop PC-ul, reinventat
Pentru prima dată în istoria computingului, gamerii “medii” și “light”, fani ai desktop PC-ului, au la dispoziție procesoarele deblocate. Intel® Core™ i7-4820K; Intel® Core™ i7-4770K și Intel® Core™ Core i5-4670K asigură un surplus automat de performanță pe segmentul “mainstream”, atunci când este nevoie.
Cei “extremi” și “heavy” se pot baza pe cele mai noi soluții Intel, care îi ajută să fie imbatabili, indiferent ce joc rulează. În ceea ce privește puterea, procesoarele Intel® Core™ i7-4960X Extreme Edition și Intel® Core™ i7-4930K sunt arme esențiale pentru a domina jocul: procesoare deblocate, dezlănțuite, care nu acceptă niciun compromis. Cu o combinație “criminală” de caracteristici inteligente, printre care Intel® Turbo Boost Technology 2.0 și Intel® Hyper-Threading Technology, precum și overclocking controlat, acestea reprezintă un aliat extrem de puternic în lupta pentru supremația în joc. Noul procesor Intel® Core™ i7-4960X Extreme Edition este cu până la 6% mai rapid decât cele din generația anterioară, cu 8% mai rapid în multitasking și rulează cu până la 7% mai bine gaming-ul 3D.
Puterea procesoarelor desktop poate fi maximizată alăturând SSD-uri Intel din seria 530.
Tehnologii Intel pentru gaming mobil
Pasionații de gaming care optează pentru un laptop, Ultrabook sau dispozitiv 2 în 1 cu procesor din cea de-a patra generație, Intel® Core™, au cu până la 50% mai mult timp să se joace pe sistemele lor, comparativ cu cele echipate cu generația anterioară de procesoare. Este cea mai mare creștere a duratei de viață a bateriei, de la o generație la alta, din istoria companiei, posibilă datorită trecerii la procesul de fabricație pe 22 nm. Unele sisteme au autonomii de până la 9 ore*** și permit ca jocurile să fie accesate din modul sleep în mai puțin de 3 secunde, datorită tehnologiei Intel® Rapid Start. Pasionații de mobilitate au la dispoziție trei niveluri diferite de grafică: Intel® HD Graphics, Intel® Iris™ sau Intel® Iris™ Pro, în funcție de cât de impresionantă doresc să le fie experiența vizuală. Gaming-ul 3D este îmbunătățit de până la 2 ori față de cea de-a treia generație de procesoare Intel® Core™. Procesoarele mobile din cea ce-a patra generație execută cu până la 13% mai rapid funcțiile multitasking.
Toate procesoarele se găsesc integrate în sisteme desktop sau mobile ori în modul “box”, în magazinele de retail din România sau la distribuitorii autorizați Intel.
*Exprimări în medie
**Studiul a fost realizat în perioada 5 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014 pe un eșantion de 3297 de persoane, pe website-ul www.LAB501.ro, ce găzduiește o importantă comunitate de gameri și entuziaști.
***Măsurat pe sistem OEM folosind durata de viață a bateriei pentru redare video offline a unui MP4 de 1080p în mod landscape. Măsurat folosind MobileMark* 2012. Pentru mai multe informații, vizitaţi www.bapco.com
Comentarii
„Intel® Hyper-Threading Technology … reprezintă un aliat extrem de puternic în lupta pentru supremația în joc.”?!
Sau nu sunt informat corect?
Fagotii de pe Garena vor citi asta.
Nu stiu ce este Garena dar as prefera sa nu folosim astfel de apelative in comentarii (fagoti). Cred ca putem dialoga civilizat, chiar daca pot exista opinii divergente.
Scopul acestui portret este DOAR un interes personal de catre intel,cat de des isi schimba gamerii computerul,ce prefer,ce improtanta are procesorul,bla bla, nu vad niciunde gamerii de console unde se incadreaza cealalta mare MAJORITATE de comunitate a gamerilor,trebuie sa fii inapt sa nu te “prinzi” de niste chestii,ma simt atacat pentru ca am si pc foarte performant dar si consola si prefer 100% consola,iar aici nu se adduce vorba despre asta ;).
Mda, gamerii din Romania prefera PC-ul pt ca pe console nu se pot juca FPS-uri decat cu un rahat de controller care te face sa te simti handicapat, nu se pot juca RTS-uri din acelasi motiv, la fel si jocuri MOBA si MMORPG-uri, etc.
PC-ul reprezinta, in ciuda costului initial mai mare, o platforma all-in-one.
Cu un PC bun poti sa vezi filme, sa te joci, sa aculti muzica, sa te uiti la televizor, sa inregistrezi game play, sa editezi filme si poze, sa faci munca de birou, programare si cate si mai cate. Gamerul roman stie ca e prea sarac sa investeasca intr-o platforma care se zbate cu 1080p inca de la lansare (nu dau nume, gen PS4 sau Xbone :D).
Nu mai punem la socoteala ca pe console iti baga mana in buzunar pana la cot si trebuie sa platesti mai mult pe aceleasi jocuri si sa le joci la calitate mult mai proasta. M$ a venit cu ideea pt Xbox 360 sa te taxeze pt dreptul de a juca ONLINE! Platesti taxa de smecher lunara, te poti juca online, nu o platesti, pa Ilie, te joci doar single player. =)) Acum ca Sony le-a luat fata cu PS4, au zis ca e timpul sa manance si ei din ciolanul asta, asa ca pt PS4 au introdus si ei o taxa din asta botezata PS+ si care totusi iti da niste jocuri gratis, chiar daca nu erai interesat de ele.
Pe PC inca avem un grad de libertate incomparabil mai mare, putem sa ne alegem cum jucam un joc. Putem sa jucam shootere cu joystick-ul sau MMO-uri cu volanul daca vrem, putem sa facem ce vrem noi.
Plus ca avem posibilitatea sa incercam jocurile inainte sa le cumparam, y’all know what I’m talkin’ ’bout. :D.
So yeah, there you have it, gamerul roman stie ca ieftin nu e neaparat bun si in cazul asta nu e nici ieftin.
PC Master Race 4life! 😀
# PS+ este si pe PS3, dar nu este obligatoriu pt a accesa online-ul. De la PS4, nu o sa puteti juca online decat jocuri gratis, gen Warframe si Planetside 2.
Garena Plus – Este o platforma de gaming. Gen Tunngle/Gameranger/Steam s.a.m.d
“Garena este un support pentru jocurile cu modul Multi-Player care necesita conexiune online si cel mai probabil un abonament lunar.
Poti juca in LAN.”
Aplicatia e gratuita, si se actualizeaza destul de des.
Pe scurt, LAN cu prietenii !
More info, Google it.
“Fagotii de pe Garena vor citi asta.”
Ce legatura are cu ei?
Interesant “portretul gamerului roman.”
“Gamerul român nu urmărește doar să se joace, ci să evolueze și să devină cel mai bun la jocul respectiv. Este vânător de recorduri, individuale sau de grup.”
“Gamerul român ar fi tânăr și probabil, obosit, fiindcă este nocturn și îi place să își petreacă serile și nopțile exersând jocul preferat. Ați intra ușor în vorbă cu el – este un tip sociabil. Ați putea dezbate cu el noutățile tehnologice, este foarte bine informat.”
Adevarat!
Ce inseamna “fagotii” ?
Am 19 ani dar si asa as dori ca toti acesti analfabeti sa faca cursurile de limba si literatura romana , cum trebuie .
Nu sunt sigur daca am destule virgule in fraza , cineva sa ma corecteze daca nu am destule .
Victor – in sondajul respectiv oamenii au fost intrebati pe ce se joaca. “Console” era unul dintre raspunsuri. Faptul ca atat de putini dintre cititorii nostrii de joaca pe consola nu cred ca este problema celor de la Intel…
Ehehem… s-o spunem pe direct: Cu ce mă ajută Hiper Threading-ul în jocuri?
Buna intrebare 🙂
Citește careva ce face streaming și a făcut trecerea de la quad fără HT(i5) la i7?
Să ne poată spune dacă a meritat?! Că de când cu Shadowplay..
La asta nu m-am gandit…da, la streaming e posibil sa se simta.
Mda interesante rezultate. Ciudat cum câțiva votanți (cam 33) au spus ca procesorul nu are importanta în jocuri… Și în solitaire are atunci când amesteca pachetul :)) vai ce oameni. HT ajuta bine de tot atunci când este copleșit procesorul și mai ales când nu este un model high-end. Eu am un i3 și dacă l dezactivez mi se pare ca agata sau ceva de genu’ nu pot sa explic exact senzația. Posibil sa fie placebo dar nu cred :D. Stima
“nu vad niciunde gamerii de console unde se incadreaza cealalta mare MAJORITATE de comunitate a gamerilor”
I call BS on that one!
Eu zic ca e corect studiul, procentul consolelor e foarte scazut la noi in tara. Motivul fiind cum am zis mai sus, limitarea lor doar la jocuri, felul tampit cum inteleg sa-ti limiteze controlul si faptul ca cele mai jucate genuri de jocuri nu sunt disponibile si nu pot fi jucate pe console. Adica RTS-uri, MMORPG-uri, MOBA si evident shootere jucate profi care, toate, sunt exclusive PC. Ori genul asta de jocuri sunt cele mai jucate de romani, consolarii in general se axeaza pe sporturi, arcade-uri si shootere casual (gen CoD, unde jucatorii au hit box-ul dublu cat imaginea lor de pe ecran si daca tragi la jumate de metru pe langa tot iti apar hit markere).
mda, eu am avut pe langa i5 2500k ul actual tactat la 4,4ghz si un I7 4770 asamblat pt un amic, tot overclokat la aceasi frecventa si n-am vazut absolut nici un spor de performanta in 1080p in jocuri, amandoua sistemele cu un sapphire 290 la frecvente default, marea majoritate a jocurilor folosesc doar un core si greul e tras de placa video. deci pt mine m-am mai convins a nu stiu cata oara ca un sadybridge considerat de multi invechit e mai mult decat suficient.
ca sa nu spun ca haswell e simtitor mai cald decat sandy la aceasi frecventa.
De ce apare sigla Intel pe fiecare poza?? Si despre AMD nu spuneti nimic? Despre Desktop-urile AMD APU cu grafica integrata, cu performante de placa video dedicata si pret accesibil?!
Alex – pentru ca imaginile fac parte din comunicatul Intel. Unele intrebari se refereau la platforma folosita (desktop, notebook, consola, etc). Asta nu inseamna ca toti cei care se joaca pe desktop sau notebook se joaca doar pe desktop-uri sau notebook-uri dotate doar cu procesoare Intel. Un procent din acele desktop-uri si notebook-uri sunt dotate cu procesoare AMD, evident.
Pingback: Tendințele în gaming și modul în care jocurile video ne afectează viața cotidiană – Jurnalism de date
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube