MSI echipeaza placile video Radeon HD 4870 cu ventilatoare de 90 mm

Scris de: , in categoria: Stiri, in 3 February, 2009.

Placile video din seria Radeon HD 4870 sunt printre cele mai fierbinti din clasa lor si, in consecinta, devin subiectul unor cerinte speciale in ceea ce priveste eficienta sistemelor de racire. Partenerii companiei AMD sunt constienti de acest fapt si, din cand in cand, se gandesc sa ofere versiuni imbunatatite de Radeon HD4870.

Astfel, chiar ieri, producatorul taiwanez MSI a dezvaluit privitorilor produsele R4870-MD1G si R4870-MD512, inovatii dotate cu sisteme de racire care includ cate doua heat pipe-uri si ventilatoare cu diametrul de 9 cm. Potrivit companiei ofertante, cele mai multe placi video dispun de un cooler cu ventilator de 8 cm care, la viteze de 3500-3800 rpm si in conditiile unui nivel de zgomot ridicat, reuseste sa ofere un flux de aer de maximum 35 CFM.

Prin decizia sa, aceea de a echipa sistemul de racire cu un ventilator de 90 mm cu viteza de 2800 rpm, MSI sustine ca fluxul de aer creste la 56 de m³/minut, iar nivelul de zgomot se reduce simtitor. Baza de cupru si suprafata extinsa a heatsink-ului, combinate cu dimensiunile ventilatorului, duc la obtinerea unor temperaturi ale chip-ului grafic cu 20º C mai mici comparativ cu versiunile standard Radeon HD 4870.

Pe langa racirea alternativa, placile video R4870-MD1G si R4870-MD512 se bucura de un subsistem de alimentare bazat pe componente electronice de calitate superioara. De pilda, condensatorii cu dielectric solid sunt estimati ca avand o durata de functionare de 5000 de ore la o temperatura de 105º C. Conform MSI, iubitorii de jocuri pot forja noile placi video cate opt ore pe zi, timp de zece ani!

In fine, bracket-ul ambelor placi video ofera o configuratie decenta de porturi pentru conectarea de monitoare sau televizoare: HDMI, D-Sub si DVI. Daca inovatiile propuse de MSI se vor bucura de popularitate printre amatorii de overclocking, vom afla numai dupa afisarea preturilor …

Comentarii

7 comentarii la: MSI echipeaza placile video Radeon HD 4870 cu ventilatoare de 90 mm

  1. Ugly and huge. Damn! 😀

  2. Monstru a scris pe:

    Sincer sa fiu mie imi place ideea, asta presupune o functionare mult mai silentioasa, direct din fabrica. Ceea ce merita pe atentia.

  3. Da, dar nu pare prea eficient pentru ca ventilatorul sufla perpendicular pe placa unde a masa mica. In laterale, acolo unde sunt cele 2 heatpipe-uri si lamele generoase nu prea exista nici un pic de airflow :)!

    Dar trebuie sa recunosc ca macar arata bine…

  4. Monstru a scris pe:

    Eu cred ca va exista destul air-flow pe radiatoarele laterale, in fond si la urma urmei sunt si ceva forte centrifugale acolo care lucreaza, aerul nu este directionat exclusiv pe ax. 🙂

  5. Nu o sa fie suficient. Acelasi lucru l-am experimentat cu Zalman VF1000 si ZEROtherm GX815. Primul avand o masa mult mai mare dar un airflow perpendicular total ineficient. Al doilea are doar un heatpipe si masa mica dar un ventilator centrifugal. Rezultatele pot si urmarite aici: http://lab501.ro/racire/12-coolere-vga-in-test

  6. Monstru a scris pe:

    Posibil, nu pot sa bag mana in foc. Eu am avut o experienta foarte placuta cu MSI HD3850 OC, unde masa din dreptul ventilatorului tot mica era, dar isi facea treaba si era chiar silentios. Pe de alta parte, heatsink-urile nu sunt similare, deci e posibil sa ai dreptate. Cred ca putem sa ne convingem numai testand, nu-i asa? 🙂

  7. HD4870 se incinge total altfel decat HD3850 :)!

Lasa-ne un comentariu: