Noi informatii despre AMD Phenom II Black Edition TWKR 42

Scris de: , in categoria: Stiri, in 30 June, 2009.

Mai intai v-am povestit despre Phenom II TWKR, o serie speciala de procesoare construite in jurul nucleului Deneb, alese pe spranceana in fabricile AMD pentru a obtine performante maxime in conditii de overclocking extrem. Apoi vestea lansarii Phenom II 965 ne-a facut sa ne intrebam daca TWKR  va mai vedea vreodata lumina zilei, frecventa la care este tactat din fabrica Phenom II 965 (3,4GHz) fiind deja destul de ridicata. Ei bine da, AMD Phenom II Black Edition TWKR 42 este, incepand de astazi, cel mai special procesor din oferta celor de la AMD.

/

.

De ce nu am spus cel mai puternic? Ei bine, in primul rand pentru ca frecventa standard de functionare este setata din fabrica la valoarea de 2GHz. Nimic impresionat ati putea spune. Foarte adevarat. Insa frecventa standard este ultimul lucru despre care trebuie sa va faceti griji atunci cand vine vorba despre acest model. Modelul TWKR este destinat exclusiv entuziastilor, toate procesoarele apartinand acestei serii (in momentul de fata doar 100 de exemplare) fiind alese special pentru a da randament maxim in conditii de overclocking extrem. Ce inseamna asta? Ei bine, avem de-a face cu o revizie diferita a nucleului Deneb, mai precis C2. Aceasta revizie este proiectata putin diferit fata de procesoarele “normale”, avand un leakage semnificativ crescut. Acest lucru se traduce in temperaturi sporite in timpul functionarii, precum si un consum de curent ridicat, ceea ce nu il face cel mai bun candidat pentru un sistem conventional. In schimb, scalarea procesorului cu cresterea voltajului, in conditiile mentinerii unei temperaturi cat mai scazute cu ajutorul azotului lichid sau a heliului lichid, este semnificativ imbunatatita, putand fi atinse frecvente foarte ridicate de functionare. Toate caracteristicile nucleului Deneb sunt indentice cu cele intalnite pe modelele X4 (45nm, 6MB cache L3, socket AM3+, etc), exceptie facand potentialul de overclocking. De asemenea, fiind vorba despre un model Black Edition, multiplicatorul este deblocat. Procesorul este livrat intr-o cutie eleganta, similara cutiilor pentru bijuterii. Nu avem inca detalii legate de pret sau disponibilitatea acestui model in magazine si nu se stie daca va fi disponibil in retail, sau va fi trimis de catre AMD doar celor alesi. Ceea ce stim sigur este ca acest model a fost trimis anumitor publicatii, respectiv anumitor overclockeri, spre a fi testat. De exemplu, chew (XtremeSystems) a reusit sa ruleze SuperPI 1M la frecventa de 6283MHz, racind procesorul cu azot lichid. Frecventa maxima atinsa, validata cu CPU-Z este cu adevarat impresionanta, mai precis 6603MHz.

.

.

Nu putem decat sa salutam interesul pe care cei de la AMD il acorda overclocking-ului, respectiv overclockerilor. Astfel de initiative demonstreaza importanta pe care aceasta pasiune a multora a capatat-o in randul producatorilor. Totusi, daca cei de la AMD decid ca acest model sa fie disponibil numai intr-un circuit inchis, fara fi disponibil cumparatorilor, initiativa de mai sus se poate transforma destul de usor intr-o manevra publicitara regizata indoielnic. In calitate de overclocker, ma simt magulit de importanta pe care un producator de talia celor de la AMD o acorda overclocking-ului. Dar, punandu-ma in pielea utilizatorului normal, nu pot sa nu remarc o fina ironie in toata aceasta lansare. Desigur, fabricarea a 100 de procesoare alese pe spranceana si distribuirea lor catre overclockeri cunoscuti va aduce frecvente impresionante, reultate spectaculoase in 2-3 benchmark-uri precum si o imbunatatire radicala a opiniei publice legata de performanta si overclockabilitatea procesoarelor AMD. Paradoxul neplacut este ca toti cei care vor fi influentati de aceste rezultate  in decizia lor de cumparare spre un procesor din familia Phenom II X4, nu vor primi niciodata ceea ce au vazut “pe internet”. Atunci cand priceperea, experienta si pasiunea fac diferenta, impactul acestor rezultate asupra deciziei cumparatorilor nu este lipsit de etica, orice utilizator putand achizitiona un procesor similar, si, cu putin noroc, cu indemanare, rabdare si experienta, orice utilizator poate obtine rezultate similare. In schimb, atunci cand un utilizator nu poate achizitiona un anumit model de procesor de care a fost impresionat, fiind fortat sa se orienteze spre cel mai puternic model disponibil in retail, nu cred ca mai putem vorbi de competitie si fair-play, sau de performanta unei generatii de procesoare in general, ci doar despre o alta forma de publicitate.

Comentarii

8 comentarii la: Noi informatii despre AMD Phenom II Black Edition TWKR 42

  1. Monstru, acest procesor este “Enzo Ferrari” al procesoarelor! Prin urmare, nu cred ca o sa surprinda pe nimeni daca vor fi doar cateva exemplare scoase la vanzare.

    Sunt de acord cu tine, nu cred ca e indicat sa dea doar cateva bucati “alesilor”, pentru ca sunt convins ca o sa apara discutii legate de modul de “alegere” al “alesilor” 🙂

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Nu ai inteles ideea. Nu are nici un fel de importanta la cine ajung aceste procesoare. Oamenii care le primesc isi fac treaba si o fac bine, deci merita laude. Problema este ca daca aceste modele nu sunt disponibile in retail, toata aceasta lansare nu este decat o mare campanie publicitara.

  3. mda….toti producatorii injurau overclockerii…acum ii folosesc pentru publicitate..fiecare tre

  4. spuneam ca trebuie sa manance o paine…goddamn wordpress 🙂

  5. CQ a scris pe:

    10 secunde în SuperPI 1M la 6 GHz şi ceva… e varză, cu tot potenţialul lui de overclocking. E doar o jucărioară pentru overclock-eri (şi chiar şi cele de serie, dacă ar fi fost la fel ca TWKR, tot o varză ar fi fost, comparativ cu i7).

  6. claudiu a scris pe:

    baieti eu sunt foarte multumit de el eu zic ca se bate cu i7

  7. claudiu a scris pe:

    eu ma simnt norocos ca am intrat in posesia acestui procesor AMD Phenom II TWKR 42 si sunt multumit de iel eu zic ca se bate cu i7

  8. claudiu a scris pe:

    care doriti sal vedeti la lucru stan_claudiu23 id de mess

Lasa-ne un comentariu: