TechPowerUp lanseaza o noua versiune GPU-Z, care include si monitorizarea temperaturii procesorului

Scris de: , in categoria: Stiri, in 19 July, 2018.

GPU-Z

 
Exista cateva utilitare care de-a lungul timpului au facut viata mai usoara tuturor pasionatilor din domeniul IT, permitandu-ne sa monitorizam frecventa procesorului sau a placii grafice, temperaturile atinse de acestea in timpul functionarii si nu numai. CPU-Z, GPU-Z, Real Temp sau Prime95, sunt doar cateva dintre numele care imi vin acum in minte si despre unul dintre aceste nume vom discuta si astazi, odata cu lansarea unei noi versiuni.

Desigur, colegii de la TechPowerUp actualizeaza constant GPU-Z, adaugand suport pentru cele mai noi placi video, sau functii noi, insa nu atat de des se intampla sa avem parte de o versiune ca GPU-Z 2.10.0, care aduce o serie intreaga de imbunatatiri (despre care puteti afla mai multe aici), dar si o noutate destul de importanta, mai precis monitorizarea temperaturii procesoarelor.

Vedeti voi, pana in momentul lansarii procesoarelor AMD Ryzen, lucrurile stateau destul de simplu, Real Temp fiind programul de facto pentru monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel Core. Intr-adevar, programul scris de Kevin Glynn este unul dintre cele mai complexe si precise utilitare de acest gen, motiv pentru care il utilizam si in zilele noastre. Nu cred ca mai este nevoie sa va povestesc despre monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel, insa daca nu ati citit deja acest articol, ar fi bine sa o faceti. Nu s-au schimbat prea multe in ultimii 9 ani din acest punct de vedere.

Exista insa o schimbare importanta si anume reintoarcerea celor de la AMD in lumina reflectoarelor, prin lansarea procesoarelor din familia Ryzen. Cum Real Temp este gandit strict pentru procesoare Intel Core, utilizatorii s-au trezit in situatia de a fi nevoiti, pe langa CPU-Z, GPU-Z si Real Temp, sa instaleze noi utilitare pentru monitorizarea temperaturii procesoarelor Ryzen, iar acestea nu sunt intotdeuna cele mai precise (da, HWInfo si RyzenMaster, la voi ma refer).

Prin urmare, integrarea monitorizarii procesoarelor Intel Core (de la Sandy Bridge inclusv incoace), respectiv AMD Ryzen in GPU-Z este cu siguranta o veste buna pentru pasionati, acestia putand avea acum acces la cele mai importante temperaturi (CPU si GPU) in acelasi tab. Am verificat rezultatele atat pe AMD, cat si pe Intel si pot spune ca GPU-Z afiseaza rezultatele corecte in ambele cazuri. Ce trebuie sa stiti insa este faptul ca GPU-Z monitorizeaza temperatura celui mai fierbinte nucleu, deci rezultatele afisate de acesta sunt temperaturile maxime atinse de procesorul vostru in timpul functionarii.

Evident, imbunatatirile aduse de ultima versiune nu se opresc aici, iar pasionatii pot gasi toate informatiile necesare pe pagina autorului. Personal, consider salutar efortul colegilor de la TechPowerUp si tin sa ii felicit pentru o treaba bine facuta!

 

Comentarii

Niciun comentariu la: TechPowerUp lanseaza o noua versiune GPU-Z, care include si monitorizarea temperaturii procesorului

Lasa-ne un comentariu: