Viitorul procesoarelor AMD: Fusion din 2011

Scris de: , in categoria: Stiri, in 16 November, 2008.

Firma din Sunnyvale continua sa ne tina in priza si, dupa lansarea noilor procesoare Opteron pentru servere, precum si dupa anuntarea iminentei aparitii a succesoarelor actualelor Phenom pentru platformele desktop, toate aceste produse realizate in tehnologia de fabricatie pe 45nm, publica un roadmap care include o serie de inovatii programate sa apara – pana in 2011 – pe segmentul dedicat procesoarelor.

Sa notam ca succesorul Phenom II va fi propus sub forma a doua modele. Primul va utiliza chip-ul cunoscut sub numele de cod Deneb si va fi echipat cu 8 MB de memorie cache. Pe de alta parte, urmasul primului Phenom va fi lansat si sub forma unei variante economice, asteptata pentru 2009, care se va baza pe nucleul botezat Propos si care se va multumi cu numai 2 MB de memorie cache. Ca si modelul mai evoluat, controller-ul de memorie incorporat de Propos va suporta atat modulele DDR3, cat si pe cele DDR2.

Insa realele dezvaluiri apar pe segmentul dedicat platformelor mobile, din moment ce AMD pare in sfarsit pregatita sa intre pe piata ultra-portabilelor economice (netbook). Astfel, din eterna concurenta existenta intre AMD si Intel se nasc noi procesoare destinate clasicelor laptop-uri si, in special, ultra-portabilelor.

Menit sa concureze, inca din aceasta luna, cu Intel Atom, Bobcat pare definitiv abandonat. Cu toate acestea, din 2009, locul acestuia va fi luat de Conesus. Este vorba despre un procesor dual-core realizat pe 65nm si dotat cu un controller de memorie DDR2, alaturi de 1 MB de memorie cache. Din 2010, Conesus ar trebui sa fie urmat de Geneva, un procesor litografiat pe 45nm, inarmat cu 2 MB de memorie cache si cu un controller DDR3. Ramane de vazut daca aceste doua produse vor fi suficient de competitive pentru a se impune in fata unui Intel Atom deja bine ancorat pe piata. de profil In continuare, noile Caspian si Champlain, nuclee gravate pe 45 nm si echipate cu 2MB de memorie cache, tintesc ocuparea segmentului dedicat clasicelor platformele mobile (notebook). Primul, Caspian, un dual-core inzestrat cu un controller de memorie DDR2, va fi disponibil in 2009, in vreme ce Champlain, primul quad-core mobil de la AMD, va adopta suportul pentru memoria DDR3 si va lua nastere in 2010.

Conceptul Fusion, potrivit caruia procesorul va integra un circuit grafic, este planificat de AMD pentru 2011, odata cu aparitia a doua APU-uri (Accelerated Processing Unit) litografiate pe 32nm. Llano, destinat atat platformelor desktop, cat si celor portabile, este descris ca un quad-core echipat cu 4 MB de memorie cache, cu un controller DDR3, precum si cu un GPU. Ontario va fi un dual-core cu 1 MB de memorie cache, dar va pastra incorporate controller-ul DDR3 si circuitul grafic (GPU). In fine, pregatit pentru ultra-portabilele puternice, Orochi este un quad-core ce incorporeaza un GPU, un controller de memorie DDR3 si nu mai putin de 8 MB de cache.

In sfarsit, desi AMD s-a instalat sanatos pe piata placilor grafice in fata eternului rival Nvidia, numai viitorul ne va arata daca acest roadmap, interesant pe hartie, va fi suficient pentru a rupe din nou de la Intel o parte din cele 80 de procente pe care acesta le detine pe piata procesoarelor…

2008-2011

AMD Client Processor Roadmap: 2008-2011

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: