Corsair AX1200i digital PSU – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 23 January, 2013.

Corsair AX1200i

 

Piata surselor de alimentare pentru PC-uri a evoluat de-a lungul timpului putin diferit fata de alte categorii de componente. In cazul procesoarelor si a GPU-urilor se poate vorbi despre salturi tehnologice facute in momentul lansarii unei noi generatii, dar sursele de alimentare au mers pe alta cale. Progresul a fost constant, insa nu se poate vorbi despre salturi uriase in ceea ce priveste performanta sau experienta utilizatorului. Asa am ajuns, pas cu pas, sa putem cumpara monstri 80Plus Platinum de 1kW+ semi-fanless. Si totusi, cursul evolutiei parca nu ne lasa sa spunem “wow, ce crestere!”.

Ei bine, cei de la Corsair vor sa rupa putin monotonia si arunca pe piata un nou concept de a construi sursa de alimentare (cel putin pentru piata consumer). In mod normal sursele folosesc un design analogic, insa noul flagship al producatorului american, AX1200i, marcheaza trecerea in epoca digitala. La nivel macroscopic principiul de functionare este simplu: un microprocesor monitorizeaza toti parametrii de interes (tensiuni, eficienta, PFC) si controleaza circuitele de comutatie corespunzator. De aici rezulta imediat doua avantaje – precizia mai mare cu care sunt controlate voltajele si posibilitatea de a comunica direct cu sursa. Bine ati venit in epoca citirilor software verosimile si/sau a controlului pragului OCP pe fiecare rail in parte.

La urma urmei, AX1200i se incadreaza in aceeasi categorie de surse despre care vorbeam mai sus, super high-end-ul, asa ca il vom trece prin testele noastre obisnuite. Vom vedea insa si ce facilitati ne ofera noul flagship Corsair ca urmare a functionarii digitale, si de-abia apoi vom trage concluziile. La 1350 de lei, AX1200i nu este cea mai scumpa sursa de pe piata, dar va trebui sa demonstreze ca isi merita banii cu varf si indesat.

 

 

Comentarii

3 comentarii la: Corsair AX1200i digital PSU – Test practic

 1. Puschy a scris pe:

  wow ce sursa tare

 2. Adi a scris pe:

  Uau, cam scumpa totusi…

 3. OCVein a scris pe:

  O detin, si mi se pare superb faptul ca poate fi verificat prin software.. Corsair Link isi merita banii. Abia astept sa pun ceva solicitant pe ea 🙂
  Faptul ca poate tine frau la 1400w o face flagship, a mai fost declarata de un site serios flagshipul anului 2014.

Lasa-ne un comentariu: