Gigabyte GA-EX58-Extreme preview

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 14 October, 2008.

Desi lansarea procesoarelor din generatia Nehalem nu va avea loc decat peste o luna, pe bancul nostru de teste s-a facut deja comoda prima placa de baza cu chipset-ul Intel X58. Gigabyte e furnizorul, modelul se numeste GA-EX58-Extreme si face parte din seria Ultra Durable 3, care are ca principala caracteristica grosimea dubla a traseelor de cupru fata de un design obisnuit.

Noutatea absoluta aici e evident socket-ul procesorului, LGA1366 pe numele lui si care are (hai ca e usoara asta) 1366 de pini de tip LGA. Aici ii vedem impatiti in doua sectiuni, prima data pentru o oarecare rigidizare mecanica dar mai ales pentru ca cele doua sectiuni sunt separate electric. Nucleele noilor procesoare Core i7 vor avea o tensiune de alimentare diferita de cea a controllerului de memorie, ambele variind independent in functie de nivelul de solicitare. Tehnicile de power management ale noilor procesoare Intel sunt mult mai complexe decat ce am vazut pana acum si vor face subiectul unui articol dedicat.

Dar rigidizarea mecanica nu se opreste aici si pentru ca e nevoie ca aproape de doua ori mai multi pini decat pana acum sa faca contact cu procesorul iar suprafata e si mai mare, curbarea placii de baza in dreptul socket-ului devine un factor important si trebuie contracarat. Cum ? Montand un backplate metalic gros in spatele socket-ului, prins de sistemul de retinere a procesorului de pe partea superioara cu 4 suruburi. Altfel, montarea procesorului se face cam in acelasi mod ca la LGA775, doar dimensiunea acestuia fiind ceva mai mare, cu aproximativ 30% per latura.

Datorita dimensiunii mai mari a socket-ului si sistemul de prindere a coolerelor e modificat, astfel distantele dintre gauri s-au marit si coolerele vechi nu se vor potrivi decat cu un eventual adaptor acolo unde e posibil.

Oarecum deosebita e si prezenta a 6 sloturi de memorie DDR3, insa controllerul integrat al lui Core i7 are 3 canale de memorie, fiecaruia fiindu-i alocat cate doua sloturi. Daca sunt putin atent observ ca o perpendiculara pe sloturile de memorie chiar in mijlocul lor trece si prin centrul procesorului. كيف تلعب بينجو Asta inseamna ca traseele de semnal dintre controllerul de memorie al procesorului si sloturi sunt la lungimea minima si au o simetrie foarte buna, lucruri importante pentru o terminatie de semnal corecta si o calitate maxima. Mai precis, memoriile se vor overclocka mai bine datorita acestei pozitionari, iar pe placile de baza cu chipset-uri ce integrau controller-ul de memorie aceasta pozitionare era aproape imposibila.

Chipset-ul cu care e echipata placa e Tylersburg-36S, asta insemnand ca are o conexiune QPI pentru procesor si 36 de lane-uri PCI-e disponibile pentru celelalte componente. 4 sunt rezervate southbridge-ului ICH10R, iar restul de 32 se impart intre doua slot-uri ce suporta maxim 16X fiecare, unul de 8X, unul de 4X si ultimul de 1X. Evident, in functie de ocupare conexiunile electrice vor fi distribuite in diverse proportii intre componente. Un lucru interesant e faptul ca slot-ul PCi-e 4X nu are capatul inchis, si daca reusiti sa rezolvati problema sistemului de racire al chipset-ului ce incurca in el ati putea adauga o placa video de lungime normala, pentru un total de 4. Si vestea ce mai buna e ca nu doar placile video ATI se vor monta in configuratii multi-GPU pe noile placi de baza ci si cele Nvidia, datorita chip-ului NF200 prezent onboard putandu-se activa modul SLI.

Conectica interna si externa e destul de bogata, asa cum e normal pentru o placa de baza high-end, si pentru ca nu asta e partea ei interesanta ma multumesc sa enumar fara alte detalii.

– 10 porturi S-ATA 2 (4 din ele suportate de doua controllere Micron JMB322);
– 12 porturi USB 2.0 (dintre care 8 pe backpanel);
– 3 porturi Firewire (dintre care unul pe backpanel);
– 1 conector P-ATA (pozitionare excelenta);
– 1 conector FDD;
– 2 conectori LAN Gigabit pe backpanel ce deservesc doua chipset-uri Realtek RTL8111D;
– 6 conectori jack, unul RCA si unul optic pe backpanel precum si un conector intern pentru frontpanel pentru partea audio, construita in jurul codec-ului Realtek ALC889A.;
– un conector alimentare 24-pin, unul 8-pin, 6 conectori pentru ventilatoare etc.

Sistemul de racire adauga greutate placii si e suficient de solid incat sa o faca si mai rigida; noi am primit placa asa cum vedeti, sunt sigur insa ca fileturile de deasupra radiatorului de pe chipset sunt acolo pentru a insuruba o parte aditionala a sistemului ce se va regasi in varianta retail.

Tot ce mi-as mai fi dorit e ca sistemul de racire sa fie prins in suruburi, e suficient de serios incat clemele de plastic sa nu faca fata. Desi au folosit banda termica suficient de groasa si elastica pentru a compensa eventualele neajunsuri in strangerea radiatoarelor, performanta transferului are destul de mult de suferit si e posibil ca dimensiunea radiatoarelor sa nu ajute peste un anumit punct.

Dar uitandu-ne la radiatoarele de pe langa socket, observam inevitabil si aglomeratia de componente. Nu mai putin de 12 bobine, 19 condensatori si 30 de tranzistori MOS-FET alcatuiesc cele 6 faze ale sistemului de alimentare al nucleelor procesorului, sistem al carui creier e controllerul ISL6336.

Numarul si caracteristicile componentelor ne avertizeaza ca avem de-a face cu un sistem de alimentare foarte solid, ce probabil ar putea sa furnizeze procesorului puteri in zona a 400W la nevoie; condensatorii sunt o dimensiune aparte pentru caracteriticile lor (820uF / 2.5V), fiind mai subtiri decat in mod obisnuit pentru a incapea intr-un numar asa de mare intr-o suprafata asa de mica. Controllerul ISL6336 e unul foarte performant si poate executa functii de power management avansate, insa prezenta lui e normala acolo. Ce m-a surprins insa e prezenta a inca 3 gandacei din aceeasi familie, ISL6322, ce se ocupa de alimentarea controllerului de memorie din procesor, de alimentarea chipset-ului si de alimentarea memoriilor.

Power management la un nou nivel se pare, si desi eu am ceva retineri cand e vorba de ecologisti, vegetarieni si alte specii de olandezi, trebuie sa recunosc ca executia tehnica merita atentia.

Detaliile care insa imi plac sunt butoanele si luminitele, si nu pentru look ci pentru utilitate. Butoanele de Power si Reset sunt langa conectorul ATX 24-pin, iar cel de Reset CMOS in spate, pe backpanel.

Nu e prima data cand le vad dar e prima data cand le vad pe un Gigabyte, si mai ales apreciez ca au imbunatatit pozitionarea lor. سباق احصنة Iar luminitele, eh, placa e plina de LED-uri si fiecare iti indica ca un anumit etaj functioneaza OK, asa ca debug-display-ul din coltul dreapta-jos e completat perfect. O dotare valoroasa pentru cei care imping sistemele la limita, dintr-o privire iti poti da seama ce nu a mers cum trebuie.

Concluzie

Gigabyte GA-EX58-Extreme pare un produs determinat sa reuseasca. Layout-ului cu greu i-ai putea gasi hibe si atunci ar fi doar chestii de preferinta personala, tehnic e un produs cinstit si solid cu multe puncte surprinzatoare in cel mai placut mod iar calitatea constructiei e de un nivel foarte inalt, singura nemultumire fiind prinderea radiatoarelor. Din pacate o evaluare competenta se poate face doar dupa o testare functionala completa, ce cu siguranta va avea loc in perioada urmatoare.

http://lab501.ro/evomag.php?id=25623

Update: intre timp am primit vestea ca Nvidia a certificat aceasta placa de baza pentru SLI si in consecinta nu are nevoie de un chip NF200. Dupa declaratiile Nvidia, NF200 va fi totusi necesar pentru performanta maxima pe platformele premium. اسرار ماكينة القمار

Comentarii

Un comentariu la: Gigabyte GA-EX58-Extreme preview

  1. Adrian a scris pe:

    Este adevarat ca diferenta intre GA-EX58-EXTREME si GA-EX58-UD5 este doar suportul – la prima – pentru racirea pe apa?
    Adica daca imi cumpar o astfel de racire nu pot sa o pun pe GA-EX58-UD5?

Lasa-ne un comentariu: