AMD Radeon 300 pe intelesul tuturor
AMD Radeon 300
Internetul vuieste de cateva zile – zvonuri, amestecate cu fapte reale, opinii peste opinii, toata lumea are ceva de spus despre lansarea noilor placi video AMD. Si dupa cum stiti, noi am fost alaturi de voi la fiecare lansare, publicand de fiecare data review-urile care va ajuta sa alegeti cel mai potrivit produs pentru nevoile voastre.
De aceasta data nu am pregatit un “review” in sensul clasic al cuvantului, din mai multe motive. In primul rand, AMD au lansat astazi seria AMD Radeon 300, nu insa si bestiile din seria Fury. Ori, produsele din seria AMD Radeon 300 le-ati mai vazut testate in paginile LAB501, sub alt nume, ce-i drept (motiv 1). Iar ceea ce ne intereseaza pe noi (si pe voi cu adevarat) se lanseaza putin mai incolo (motiv 2).
Prin urmare, ne-am trezit intr-o dilema – sa nu scriem nimic pana in momentul adevaratei lansari? Ei bine, in mod normal exact asta am fi facut… Problema, asa cum va spuneam, este ca internetul este plin de opinii si review-uri si din pacate nu toate coincid. Asa ca, pentru o anumita categorie a cititorilor LAB501 am decis ca este datoria noastra sa explicam exact ce inseamna seria AMD Radeon 300, care sunt avantajele si dezavantajele ei, ce informatii sunt corecte si ce informatii sunt incorecte.
Trebuie sa mentionez de la bun inceput ca acest articol nu este scris pentru fanboy. Daca esti fanboy AMD si vrei sa ne convingi ca nu avem de-a face cu rebrand-ul unei serii intregi de produse, te invitam de pe acum sa te duci pe alt site si sa iti spui pasul acolo. Daca esti fanboy Nvidia si vrei sa ne povestesti cat de rai sunt cei de la AMD si cat de buni sunt cei Nvidia iti facem aceeasi invitatie.
Articolul acesta este scris pentru cititorii care au urmarit informatiile de pe internet si nu sunt pe deplin lamuriti. Este scris pentru cei care vor sa achizitioneze o placa video AMD si nu inteleg exact noua terminologie si pozitionare a produselor AMD. Noi vrem sa va ajutam sa intelegeti exact ce s-a intamplat, ce inseamna AMD Radeon 300 si ce inseamna Fury, ce inseamna mainstream si ce inseamna high-end s.a.m.d.
Prin urmare vom incepe cu o afirmatie foarte simpla – astazi s-a lansat seria AMD Radeon 300, iar produsele sunt deja disponibile in magazine. Aceasta serie este alcatuita din refresh-uri/rebrand-uri ale unor produse deja cunoscute si acopera gama mainstream, in timp ce seria Fury este seria produselor high-end si se va lansa foarte curand. Pana atunci haideti sa vedem ce s-a lansat astazi.
Comentarii
Merita R7 370 4GB 256bit 179$ ? Sau dam 339$ pe R9 390 8GB 512bit ?
Studiu de caz (de overkill) >>> http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=14529
Virtual super resolution este si pe placile din seria 28x si 29x. O stiu sigur deoarece am o placa 290x si m-am jucat cu acea super rezolutie, prin urmare nu e ceva nou adus seriei 300. Un pic de atentie nu ar strica 😛
O să le transmit celor de la AMD ca nu au fost atwnti când au comunicat așa…
Nu vreau sa fiu rau, dar… pe cand o sa lanseze AMD ceva placi video ce nu au fost lansate si in 2012 cu alt nume? As schimba si eu batranul 5870…
Peste cateva zile 🙂
Eu vreau placa video mainstream, nu placa video de 1000 parai :))
Cand se va trece la urmatorul proces de fabricatie vom vedea si noutati in mainstream…
Detin un AMD HD6970, am fost fan AMD multa vreme, dar nu ma mai ating de produsele lor vreodata.
@EdvinZ de ce spui asta?
@Monstru nu cred ca mai pot astepta atata si ma bate tot mai tare gandul sa iau ceva de la verzi 🙂
@Ionut R. AMD R9 380 pare un bun inlocuitor pentru placa ta,este rebrand-ul celei mai proaspete placi (285 aparuta de nici un an),are GCN 1.2,memorie dubla,frecvente marite si din cate vad in review-uri consuma cu vreo 15 W mai putin.Iar ca pozitionare este exact in haul lasat de nVidia intre 960 si 970.Mie mi se pare singura atragatoare din toata seria,iar upgrade-ul fata de placa ta este evident!
Um, cred că ar mai trebui punctate câteva aspecte, bune și rele:
1. Oricât de mult am urî practica de rebrand, AMD nu are opțiuni. Nu e o companie specializată doar pe un tip de componentă, cum e Intel pe CPU sau AMD pe GPU.
Pur și simplu nu au un buget suficient de mare alocat pentru R&D(Research and Development pentru cei care nu știu) ca să fie competitivi pe ambele terenuri.
Pe partea de CPU au renunțat cu Bulldozer.
Dar…în ultimii ani au tras de partea video, GTX 970&980 au competiție, 980Ti și Titan XX or să aibă de a face cu Fury/Fury X. Plus că mai e și R9 Nano(tot Fiji) despre care nu se știu multe ca performanță dar din zvonuri e la nivel de R9 390X, chiar peste și are dimensiunile unei Sapphire 285 Compact.
La anul trag de Zen pe CPU-uri, deci încet încet își revin.
2.Partea bună ar fi că primim și cooler-ele noi de care seria 900 nVidia, dintre care TwinFrozr V al celor de la MSI pare cel mai potrivit.
Din ce am văzut în review-uri, MSI a construit plăcile de la 0, nu au schimbat doar cifra de pe cutie, cum au făcut ASUS și XFX.
În fine, nu încurajez practica AMD, dar nici n-o condamn, le înțeleg situația, căci dacă ar fi așa simplu să conduci o companie am avea fiecare procesorul și placa video făcute în casă. 🙂
Noroc!
Am vrut să zic nVidia la primul punct. Intel pe CPU și nVidia pe GPU.
Tot o ardem cu maturizarea procesului de fabricatie, cand el e de vreo 4 ani pe piata. Deja m-am saturat de 28nm. Au facut si intreaga serie de maxwell pe 28nm, AMD la fel, scoate niste bestii, Fury, pe 28nm…
@CălinTM
Ce îmi place mie e tonul cu care ziceți..”Bwah…e pe 28nm, slab…trebuie mai puțin”
Ai idee ce beneficii aduce diminuarea procesului de fabricație?
cand faceti review-ul complet acestor placi video din seria 300 ??
Eu am luat in octombrie 2014 un R9 290 Tri-X cu 800 de lei, cu proba, si pana acum functioneaza impecabil (o tin la 1100 core clock) Deci 290/290X se gasesc la jumatate din pretul de magazin, poti lua chiar 2 si faci CrossFire.
Asa cum spuneam, o sa testam probabil cateva implementari, dar nu poate fi vorba de “review” complet cand nu avem de-a face cu nimic nou (in afara de implementari si nume)
Apropo de preturi…
Modelele de la Asus si Gigabit se pot livra direct din SUA (amazon.com = retailer oficial) si sigur nu ajung la 2400 RON 😉
Iar incepem discutia asta? Orice se poate livra din SUA. Adaugi 24% TVA-ul si tot acolo ajungi. Discutam despre preturile de aici…Ca si Nvidia sunt mai ieftine in SUA, nu doar AMD…
Lupta se va da la extremităţi. nicidecum pe linia mediană! Cei mai amărăşteni vor
vrea să afle cum se descurcă 360x vs 260x, respectiv nvidia 960, iar cei mai avuţi,
sau care mâncă pâine cu untură ca să-şi ia placă video, vor vrea să vadă ce face Fury X vs Titan X. Cam mulţi de X la plăcile astea, nu vi se pare?
Eu nu inteleg o chestie, placile video pe care le vor lansa in curand vor fi doar competitorii pentru 980ti si titan, sau vor mai fi si placi video noi care sa se incaderze in aceeas gama de pret cu cele de abia lansate?
CIP – vezi ca GTX 960 nu are nici o legatura cu 360 sau 370, fiind pe acolo cu 285 (adica R9 380).
Dany – Fury X ar trebui sa concureze cu Titan X si 980 Ti (adica sa fie pe acolo…intre). Fury fara X cred ca se va pozitiona pe acolo cu 980Ti, poate putin mai jos. Fury Nano ar trebui sa concureze GTX 980 (+/-). Mai jos de atat nu o sa vedem produse noi momentan.
fury x o sa fie dual gpu sau single ?
Single…
Ştiu Monstrule tată, cum să nu ştiu! Ideea era că nvidia în zona entry level nu are în
seria 900 decât 960, care atât ca performanţă cât şi ca preţ sare bine peste entry level-ul de la Amd, dar pentru cineva care nu-şi permite să dea mai mult de 500 Ron şi ceva pe o placă 260x şi 360x ar fi singurele alternative (fireşte în ecuaţie intră şi 750ti, dar vorbesc doar de ultimele modele, respectiv seria 900 nu 700, deşi dacă nu mă înşel la
750ti arhhitectura e asemănătoare). De aceea zic că ar fi interesat de văzut dacă pentru cei care nu-şi permit mai mult de un 360x, overclockat eventual, ar fi o alternativă la 960, mult prea scumpă, sau la 750ti, cam acelaşi preţ, dar generaţie mai veche. În ce mă priveşte sunt curios dacă Fury, fără X şi overclockată, ar fi de preferat ca perfomanţă-preţ unui 980 (trebuie să strâng cureaua până la strangulare) sau unui 980ti (trebuie să trec pe regim de Auschwitz)?
750Ti este Maxwell si este pusa foarte bine acolo. Iar 360 nu are nici o legatura cu GTX 960, sunt pur si simplu clase diferite de performanta…
maine la ce ora e publicat reviewul?
Dupa pranz
Eu nu sunt deacord cu ceea ce zic cei de la LAB501, m-am documentat foarte mult si am ajuns la concluzia ca R9 300 sunt niste rebranduri ordinare, nimic mai mult. Asta cu chipuri mai bune… practic este o mare vrajeala, sunt aceleasi GPU-uri care n-au putut fi vandute si le-au imbunatatit spre vanzare cu OC-uri si montate pe niste PCB-uri mai bune cu niste raciri mai bune. Iar TDP-ul da, sa zicem ca nu a crescut, insa voltajul in Watti a crescut. Toate testele celor care le-au facut reveiw arata cum ajung la 360W consum real cand le forjezi in full stres. Asa ca au peste 60W mai mult decat R9 290/290X. Era si logic, altfel n-ar fi putut sa atinga acele OC-uri.
Si in ultima faza, AMD, au boostat si din Drivere (Catalyst 15.15) performantele in jocuri si teste. Niste baieti destepti au modat acest driver sa functioneze si pe R9 290/290X si au facut comparatii, R9 390/390X vs R9 290/290X la aceleasi frecvente cu acelas driver sunt egale in teste. Deci nimic nou, doar niste rebranduri ordinare cum am spus si la inceput.
Mersi.
Mdea aşa cum am zis ştiam că r7 360 e din altă ligă, dar mă gândeam că poate cine ştie cu noile drivere şi noua revizie o putea mai bine, dar după ce văzui review-urile şi la seria 300 şi la Fury m-am convins.
Foarte bun articol, m’a ajutat sa lamuresc seria, si acum sar la Fury X! Keep it up guys!
Citeam avertizarea cu fanboy AMD sau Nvidia,cred ca acum conteaza tot mai putin.Majoritatea producatorilor incearca sa se axeze pe dispozitive portabile.Acolo vanzarile sunt in floare,la desktop,laptop vanzarile sunt in declin.Investitiile in procesoare si placi video cred ca o sa scada si o sa apara noutati o data la 2 ani.
Pingback: Review AMD Radeon R9 Fury X - Furia rosie turbo - lab501
Pingback: Review AMD Radeon R9 Fury X – Furia rosie turbo - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: Review Club 3D Radeon R9 380 4GB royalQueen OC - lab501
Pingback: Review Club 3D Radeon R9 380 4GB royalQueen OC - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: Review Nvidia GTX 950 - MSI GeForce GTX 950 Gaming 2G - lab501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube