IVY Bridge – Partea II – Studiu al graficii integrate

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 23 April, 2012.

 

Incet dar sigur, producatorii de procesoare se indreapta spre solutii SoC (System on Chip) primul pas fiind deja facut atat de catre Intel cat si de catre AMD prin integrarea in pastila de siliciu a procesorului atat a northbridge-ului cat si a placii video. Urmatorul pas care il vom vedea va fi si integrarea PCH-ului, acest lucru fiind benefic in primul rand netbook-urilor, ultrabook-urilor si tabletelor care pot profita cel mai bine de pe urma unei miniaturizari a platformei.

Primul procesor Intel care a beneficiat de grafica integrata a fost Clarkdale dar din cauza acestei integrari performanta memoriei si implicit a procesorului avea sa sufere un pic. Performanta solutiei grafice integrate era decenta dar in practica mai mult de a vedea un film si de a juca un joc 3D online nu prea putea fi folosita.

Lucrurile s-a schimbat o data cu introducerea Sandy Bridge, arhitectura a fost regandita de la 0 partea de CPU si cea de GPU fiind gandite ca un tot unitar. Performanta CPU-ului era excelenta, in timp ce performanta GPU-ului integrat HD3000 / HD2000 era buna, o serie de jocuri DX10 ruland fluent la rezolutia de 1280×1024.

Astazi vede lumina zilei Ivy Bridge care, desi este in principal die-shrink-ul pe 22nm al lui Sandy Bridge, aduce imbunatatiri importante la capitolul de grafica integrata: HD4000 si HD2500 fiind reproiectate total pentru a fi compatibile DirectX 11.

In cadrul targului CeBIT 2012 de la Hanovra am avut placerea de a participa la un seminar tehnic sustinut de Rob Milstrey, nimeni altul decat Ivy Bridge Lead Uncore Architect.

 

 

Pe langa durerea de cap provocata de disectia extrem de amanuntita a arhitecturii Ivy Bridge, la finalul seminarului am ramas cu cateva idei interesante:

  • sursa de entropie interna procesorului a fost testata pentru functionare corecta pana la temperatura LN2-ului (oare sa fi fost oare motivul pentru care Sandy Bridge avea probleme la temperaturi extreme?)
  • majoritatea timpului disponibil pentru proiectarea IB a fost dedicat implementarii PCI-Express 3.0 precum si a reproiectarii solutiei grafice integrate
  • limitarea multiplicatorului la 63 este data de cei 6 biti folositi la setarea multiplicatorului (o valoare de >64 este posibila prin folosirea a 7 biti, masura ce ar fi necesitat o reproiectare ce ar fi compromis printre altele si compatibilitatea cu placile de baza P67 / H67 / Z68).

 

Specificatii

 

 

Spre deosebire de HD2000 / HD3000, HD2500 si HD4000 sunt impartite in module ceea ce i-a permis lui Intel adaugarea functiilor specifice DirectX 11. Tot din acest motiv, numarul unitatilor de executie a putut fi marit la 16 pentru HD4000 cu potential de crestere in viitor.

Daca cea mai performanta placa grafica integrata pe varianta desktop Sandy Bridge, HD3000, lucra la o frecventa de 850MHz cu turbo urcand la 1350MHz in cazul Ivy Bridge aceasta lucreaza la 650MHz cu turbo urcand pana la 1150MHz. Interesant sa vedem ce minuni au facut Intel cu performanta lui HD4000 de si-au permis sa reduca frecventele de functionare?

Combo-ul Ivy Bridge + Intel Z77 poate oferi acum pana la 3 display-uri controlate independent, cu suport pentru toate standardele actuale (va depinde de fiecare producator de baza cum si pe care le vor implementa): 3 x DVI, 3 x HDMI v1.4a cu 3D, 3 x DisplayPort, VGA.

 

Comentarii

5 comentarii la: IVY Bridge – Partea II – Studiu al graficii integrate

  1. Cristi a scris pe:

    AMD este cu un pas in fata INTEL din punct de vedere al graficii integrate in CPU. Avand in vedere zvonurile ca in noua generatie, care se va lansa in scurt timp, AMD va integra in procesor Radeon 7000 series, cred ca deja avem un invingator pe aceste segment de piata.

  2. Cu siguranta Intel va avea de castigat la categoria de mobilitate, sectiunea laptopuri. Daca se poate juca cu detalii medii pe o rezolutie de 720p atunci nici ca se poate mai bine, o functionare mai rece fata de o placa dedicata gen nVidia GT 525M sau GT 520MX care ating 80 grade de unde rezulta si caldura mare degajata.

    Multumim pentru teste si pt munca depusa.
    La multi ani! celor ce-si sarbatoresc onomastica.

    Toate cele bune.

  3. partea grafica urmeaza panta normala a evolutiei dar pana sa vedem o grafica integrata de calitate (care sa faca fata jocurilor in full HD)vor mai trece ani buni…apropo…asus a lansat pe piata “GeForce GTX 680 DirectCU II Top”(garnisită cu PCB propriu, frecvenţe ridicate din fabrică, etaj de alimentare modificat, etc.)…abia astept monstrul pe masa de overcloking si articolul de rigoare al lui poparamiro (cel mai probabil el il va face)…sunt cu ochii pe voi ;-))))

  4. xtremage a scris pe:

    bun articolul, daca se poate, puteti sa faceti un review cu lucid virtu mvp? ar fi interesant un HyperFormance cu o placa mai slabuta (ex: 7770 sau 550ti).

  5. Foarte bun articolul tau, felicitari

Lasa-ne un comentariu: