Nvidia GeForce GTX680: Partea II – Studiu de overclocking
BENCH
Cea mai importanta etapa a acestui articol, ca de altfel intreg articolul, a fost la un pas sa fie un esec total din cauza limitei de putere impusa de Nividia, ce deocamdata nu se poate dezactiva si care face total inutil voltmodul sau overclockingul serios.
A trebuit sa dezactivez total VRM-ul GPU-ului pentru a inlatura aceasta limita de putere, acest lucru a durand foarte mult pentru ca m-am lovit de cateva probleme ce nu le-am luat in calcul de la inceput. Initial am avut in plan sa dezactivez doar VRM-ul GPU-ului dar dupa ce am modificat si lipit tot ce trebuia (operatiune ce a durat toata noaptea), am ramas fara tensiune in VRM-ul memoriei, prin urmare a trebuit sa dezactivez si acest VRM si sa il alimentez din alta parte pentru a putea avea o placa functionala.
Aceasta “alta parte” se numeste Evga Epower si este un vechi proiect al lui Shamino, special destinat overclockerilor extremi, si folosit in cazul placilor video cu VRM-uri slabe sau cu probleme.
In cele din urma dupa foarte multa munca am avut o placa functionala dar din pacate pozitionare VRM-ului extern este putin gresita, ea fiind facuta conform planului initial, dupa care nu am mai modificat nimic din lipsa de timp. Epower trebuia pus mai sus pentru a putea avea trasee scurte si la VRM-ul memoriei iar firele de legatura trebuiau sa fie cel putin duble la numar deoarece dropul a fost foarte mare (~ 0.1v). Cu toate acestea memoria a functionat fara probleme si la 1800mhz cu alimentare externa.
Alta problema intalnita care a limitat frecventa obtinuta a fost imposibilitatea montarii unei raciri mai performante (TRUE de exemplu), pentru ca modulul extern de alimentare nu a permis acest lucru. Spitfire nu a putut face fata unui TDP foarte mare generat de cei ~ 1,5v aplicati GPU-ului, prin urmare am avut pana la 70 oC in load, o temperatura extrem de mare, care a limitat serios frecventa maxima. Este imposibil de facut cum trebuie un lucru cu atatea etape in doar doua zile, din moment ce doar solderingul si cateva teste preliminarii pot dura o zi intreaga.
Oricum, in acest stadiu, placa este un esec toal pentru overclocking, dar nici nu este destinata overclockingului. Norocul a venit de la Epower, altfel eu personal nu scriam acest articol.
Cu VRM-ul stoc se pot obtine frecvente mari doar in loaduri usoare, care nu ating cei ~ 130% din TDP-ul de baza. Frecventa maxima obtinuta cu Epower a fost de 1430MHZ in Mother Nature si 1350MHZ in 3DM 2011 sau Vantage. Timpul alocat pentru Bench a fost foarte mic, dar in conditii de racire buna, cu limita de putere dezactivata se vor putea obtine frecvente frumoase chair si cu VRM-ul stoc, castrat de Nividia, dupa “bunul lor obicei”. Variantele integratorilor destinate entuziastilor, vor fi binevenite, si poate voi reveni cu teste dupa ce se vor clarifica lucrurile cu aceasta limita de putere.
- 3DMark 2003 Mother Nature – 1430MHZ/1.5v
Nu va luati dupa frameurile obtinute, normal ar fi fost ceva peste 930fps, testul a rulat tot timpul la 1430MHZ dar la sfarsit, la fluture , a fost o mica blocare care a facut sa scada FPS-urile.
- 3DMark 2003 Mother Nature – 1400MHZ/1.5v
- 3DMark 2011 – 1350MHZ
- Vantage GT1 – 1350MHz
- GTX680 @ EPOWER
- frecventa maxima memorie – 1950MHZ
Frecventa maxima pentru memorie a fost de 1950mhz, fapt ce arata un controler de memorie mult imbunatatit, un punct pozitiv pentru Nvidia.
Comentarii
Holy molly ce modare!
Super articol.
Keep it up.
Literlamente ai despicat placa respectiva. Mi-a placut modul de lucru si articolul. Astept cu nerabdare sa vad ce faci cu un GK110.
pag 6: “…MM load/Warhead 5 loops – 79 oC” si e poza cu Heaven?
pag. 11: “…ra cu cele 1700 ale lui HH7950, de… “
Ramiro nu este normal, el este periculos, de aceea fondatorii lab501 il tin inchis intr-o locatie ultra secreta, fara cai de acces, mancarea, placile pentru review-uri si alte bunuri ii sunt parasutate…… El este Anticristul hardwarerului iar barlogul lui iadul componentelor. Dumnezeu sa ne aiba in paza pe toti daca el va scapa vreodata de acolo……. Felicitari pentru articole lab501
dak sta costa 500 euro atunci gk110 cat 1000?
Am corectat, multumesc.
Foarte interesant, multumim pentru munca depusa.
Sa speram ca mai scad preturile, de ambele tabere.
Toate cele bune.
Huh, arata ca un monstru, sincer mi-ar place si mie ca pe viitor sa ma ocup de asta desii nici macar n-am habar cu ce ar trebui sa incep :))
Incredibil domnule ce ai reusit sa ii faci placii asteia. De unde stii domnule cum si unde sa faci toate lipiturile, ce sa dezactivezi si cum. Ai toata admiratia mea pentru munca depusa m-ai lasat fara cuvinte! Totusi as avea daca nu te superi o corectura de facut vizavi de o greseala tot mai des intalnita: enorm de mult este un pleonasm incearca “extrem de mult” pentru ca enorm e deja ceva maximal … cum e dealtfel articolul bestial de mai sus. Respecte!
profi reviewul !!
sa dai 2500 de lei pe ceva construit cu componente ieftine mi se pare o prostie….pacat ca nvidia se preteaza la asemenea tactici,,,,la fel cum au facut si cu acest 680…miliarde de zvonuri false ..dar in realitate daca judeci matur si tii la bani tai gtx 680-ul este un produs slab.
am facut un calcul aproximativ de performanta intre amd si nvidia..si mi-a dat undeva pe la 8% in favoarea Nvidia
cred ca este nesemnificativ la cate zeci chiar sute de fps-uri scot ambele placi
l-am citit de 2 ori reviewul…si am ajuns la urmatoarea concluzie.
Nvidia ori a scos un gpu care a costa foarte mult sa il creeze si in felul asta sunt obligati sa puna componente mai ieftine ca sa se incadreze in segmentul de pret impus de AMD, Nvidia neavand un produs care sa domine categoric ,
ori varianta 2 ….Nvidia umbla cu matza vopsita incercand sa faca mai multi bani decat ar valora GTX 680…ambele variante sunt naspa
Ideea ii ca daca vreau sa dau 2500 de lei(cat un pc complet bunicel) pe o placa video vreau sa fie si performanta si foarte bine construita …pt ca ar fi naspa ca alti producatori care vand in sectorul high end sa inceapa sa ii copie …maine poimane o sa vedem rolexuri si mercedesuri cu interior din plastic …
Referitor la echipa lab501 Bravo ! imi place ca sunteti mai profesionisti decat site-uri cu mult mai bogate si mai vechi decat voi !
Voltmodding-ul impune cunostinte solide de electronica si cunoasterea in detaliu a modului de functionare a componentelor PC supuse acestui procedeu (placi de baza si placi video).
Felicitari pentru articolele publicate aici si munca depusa pentru acestea.
Pana la urma se pot stabili si niste recorduri:
http://en.expreview.com/2012/03/24/geforce-gtx-680-overclocked-to-1-9ghz/21960.html
Articol excelent! Felicitari! Clock to clock AMD este castigatorul.Deja am vazut
pe internet GTX 680 cu VRM-ul ars deci e bine :)si a fost overclocat cu 100 mhz si jucat battlefiel 3 o ora si a facut poc!
@ Mihai
Nividia umbla cu matza vopsita demult. Nu am inteles inca prin ce mod miraculos isi mai pastreaza armatele de fanboyz. Am senzatia ca astia de la Nvidia cred ca in Dumnezeu Tatal in faza aia cu “Ce e scump e si bun”. Uite ca lumea incepe sa se lumineze si nu mai tine asa bine treaba asta.
Pe cand un articol complet, cu o comparatie hd 7970 vs gtx 680 in regim de overclocking?
Multumesc de atentionari.
@ asd – la GK110 😀
Ca sa raman in subiect nvidia a adus un plus de performanta EXTREM de mic pentru pretul cerut, dar sigur erau disperati sa scoata ceva. Daca tot este o placa, dupa cum scrie in articol, care se scoate din cutie se monteaza si gata se joaca, nu prea’si au rostul scorurile scoase cu volt mod etc.. Sa ating frecvente decente cu 7970 nu trebuie decat sa fac un slide :), hai doua. Felicitari lab 501 pentru ca nu sunteti pupinfundisti ci sunteti impartiali (mai tot timpul).
cum poti sa spui ca nu e World’s Fastest GPU? daca in 3dmark nu e cea mai rapida e irelevant. cine isi cumpara un pc puternic ca sa ruleze non stop 3dmark? daca te uiti la teste din jocuri o sa vezi ca e mai rapida decat radeon hd7970, hence world’d fastest gpu title!
placa este mai ieftina si mai rapida decat hd7970.
Citeste articolul cu atentie (inclusiv introducerea), nu este destinat gamerilor.
Unde pot gasi un radiator ca acesta pentru palca video si ce pret:-??
RAMIRO, am si eu o intrebare la dumneavoastra 🙂 mai personala as zice, din moment ce “inculpata” acestui articol a ajuns, sub un Waterblock EK (!), a ajuns in carcasa mea …
Nu mi-e foarte clar daca acel EPower a influentat overclocking-ul VRAM-ului?! As vrea sa stiu daca s-au putut creste cei 1.5V cu care functioneaza memoriile cu ajutorul Epower-ului, ori rezultatul pentru memorii nu depinde de acesta… Rezultatul de 1950 MHZ (chiar si in Mother Nature care nu e un test foarte stresant cred)este enorm pentru niste cipuri proiectate sa functioneze la 1250MHZ.
Cum frecventa GPU-ului nu mai poate fi ridicata foarte mult peste cea atinsa de tine cu voltaj default(iar la voltaj extrem nu vreau sa recurg- I’m not a killing-machine 🙂 ),chiar si in cazul unor temperaturi foarte prietenoase (47C full load-water is miracle, how true!) singura rezerva de putere disponibila ar fi in ovck. memoriei… Crezi ca se poate trece peste cei 1752 Mhz la care m-am oprit acum (valori de ~1750MHz sunt date ca maxim Memory-overclock pentru GTX 670/680 de majoritatea site-urilor de specialitate)
What say you?
Regards
Pingback: Nvidia GeForce GTX680: Partea II – Studiu de overclocking
Pingback: Nvidia GeForce GTX 680 - Topic Ufficiale - Pagina 5
Pingback: Новости компьютерного мира - Новый рекорд: GeForce GTX 680 разогнана до 1900/7326 МГц
Pingback: [Sammelthread] NVIDIA GeForce GTX 680 + FAQ & OC-Benches - bei Fragen erste Seite lesen - Seite 15
Pingback: [Sammelthread] NVIDIA GeForce GTX 680 + FAQ & OC-Benches - bei Fragen erste Seite lesen - Seite 17
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube