CeBIT 2010 – EVGA W555 cea mai puternica platforma pentru desktop

Scris de: , in categoria: Stiri, in 8 March, 2010.

Procesoarele Intel cu 6 nuclee nici nu au fost lansate inca, iar cei de la EVGA pregatesc deja o monstruozitate de placa de baza, pentru o monstruozitate de sistem. EVGA W555 va sta la baza celui mai puternic sistem desktop multa vreme de la aparitie, fiind capabila sa acomodeze doua procesoare Intel cu 6 nuclee, pana la 48GB DDR3 in configuratie TriChannel, si nu mai putin de 7 placi video PCI-E 2.0 single-slot sau 4 placi video dual-slot. Personal gasesc aceste specificatii dincolo de nevoile oricarui utilizator caznic, dar ceva imi spune ca exista de pe acum doritori.

.

.

EVGA W555 dispune de doua socket-uri LGA 1366 si suporta oficial orice procesor Intel Xeon din seria 5500. Un dracusor mi-a soptit cum ca aceasta placa va putea fi folosita si impreuna cu doua Intel Core i7 980x, dar asta ramane intre noi. Fiecare procesor beneficiaza de un etaj de alimentare digital in 8 faze, iar pentru alimentarea acestora sunt necesari cate un conector de 8 pini si un conector de 6 pini pentru fiecare procesor. Mai mult decat atat, un conector cu 6 pini este necesar pentru a alimenta suplimentar sloturile PCI-E. Cu alte cuvinte, placa de baza si procesoare sa fie, dar sa vedem sursa capabila sa alimenteze monstruozitatea.

.


.
Chipset-ul folosit este Intel 5520, in timp ce southbridge-ul este clasicul ICH10R. Doua chip-uri Nvidia NF200 permit pozitionarea pe placa a nu mai putin de 7 sloturi PCI-E 2.0, in configuratie x16/x8/x16/x8/x16/x8/x16. Vom putea realiza astfel configuratii CrossfireX cu pana la 4 placi ATI, sau configuratii SLI cu pana la 3 placi video Nvidia. Desi dracusorul nu mi-a soptit nimic despre 4Way SLI, ceva imi spune ca EVGA nu au pus pe placa ultimul slot x16 doar de dragul celor de la AMD. Evident, butoanele de Power, Reset, CLR Cmos nu puteau sa lipseasca de pe placa de baza, la fel si led-urile de diagnoza, atat de utile overlcockerilor.
.

.
Placa de baza dispune de 12 sloturi de RAM, cate 6 pentru fiecare procesor. Cel mai important (fostii posesori de Skulltrail stiu ce vreau sa zic), este vorba despre DDR3 normal (non-ECC, unbuffered), deci vom putea folosi fara probleme cele mai hot kituri cu Elpida Hyper. Frecventa suportata oficial de W555 este DDR3 1600, insa nu cred ca vor fi probleme in a rula peste DDR3 2000, atata timp cat folosim doar trei stick-uri de memorie per procesor. Trebuie sa recunoastem, 12GB DDR3 2000 CL7 suna destul de infricosator.

Ei bine, o asemenea nava amiral nu putea sa ramana mai prejos la capitolele mai putin legate de overclocking. Si nici nu ramane. 10 porturi USB 2.0, 2 porturi USB 3.0, 6 porturi S-ATA II, 2 porturi e-SATA, 2 porturi S-ATA III, un conector IDE, doi conectori Gigabit LAN, sunet Realtek ALC889 HDA, nu cred ca lipseste ceva, indiferent cat de exigent ar fi un utilizator.
.

.
Nu in ultimul rand, desi data de lansare nu a fost stabilita inca, cel mai probabil vom vedea EVGA W555 in magazine la sfarsitul lunii Aprilie, iar pretul estimam ca se va situa in cifrei de 700 de Euro.

Comentarii

5 comentarii la: CeBIT 2010 – EVGA W555 cea mai puternica platforma pentru desktop

  1. Ai spus bine “monstruozitate de sistem”, totusi parca este prea exagerata aceasta placa de baza. Doua procesoare Intel cu 6 nuclee, pana la 48GB DDR3, 7 placi video PCI-E 2.0.. este mult peste ce ar avea nevoie un utilizator chiar si pentru cele mai solicitante aplicatii sau jocuri. Este insa un upgrade de viitor, cine o sa o cumpere probabil nu o sa mai aiba nevoie de o alta placa de baza multi ani.

  2. overclock1366 a scris pe:

    Placa acesta este o demostratie de forta din partea intelului si a evga-ului! puncte
    Este o platforma exclusivista!

  3. Laurentiu a scris pe:

    Pentru cine are acces la free sample moca (procesoare, placi video, memorii RAM, etc…) de dragul review-ului, e o platforma imbatabila, sunt ferm convins!

  4. goancea a scris pe:

    Are si minusuri bineinteles. Cel mai mare (si vizibil din avion, nu stiu cum voi “expertii” nu v-ati dat seama) este faptul ca nu are nici macar un slot PCI (pentru o placa de sunet sa zicem).

  5. Bineinteles ca lipseste, nici slot AGP si nici ISA nu exista, insa nu e un dezavantaj: ai sunet onboard si orice placa de sunet decenta o poti gasi si pe PCI-e.

    Produsul asta e unul high-end si suportul legacy -pentru tehnologii depasite- nu e o prioritate, cine da peste 2500 Euro numai pe placa de baza si procesoare isi va permite cu siguranta si o placa de sunet PCI-e.

Lasa-ne un comentariu: