IDF 2012 – Intel pune accent pe experienta in utilizare
Experienta in utilizare sau “User experience” poate fi definita foarte simplu prin usurinta in utilizare a unui produs, mai exact cat de repede obtinem rezultatul dorit.
In conferinta de deschidere a primei zile de IDF 2012, Dadi Perlmutter (Executive Vice President si General Manager Intel Architecture Group) a prezentat pe scurt la ce ne putem astepta de la Intel in urmatoarea perioada.
Inca de la prima editie a IDF, care a fost tinuta acum 15 ani de celebrul Gordon Moore, Intel lanseaza in fiecare an cate un mesaj. Daca anul trecut capul de afis a fost tinut de colaborarea Intel cu Google in scopul optimizarii Android pentru arhitectura x86, anul acesta accentul este pus pe Haswell si pe redefinirea conceptului de Ultrabook.
Lansarea iminenta a Windows 8, un sistem de operare gandit din start pentru dispozitive mobile fiind optimizat pentru operarea prin interfata touch, a deschis noi orizonturi pentru Ultrabook-uri. Daca Ultrabook-urile pot fi gasite momentan doar sub forma de notebook (clamshell), o data cu lansarea celei de-a treia generatii le vom putea gasi si sub forma “detachable” sau “convertible”.
Cea din urma categorie este extrem de interesanta pentru ca putem avea un laptop obisnuit dar cu touchscreen sau o tableta. Am putut vedea un concept foarte interesant de la Dell care permitea ecranului sa se roteasca in rama, adica nu din balamale precum produsele celorlalti producatori.
Touch-ul usureaza semnificativ experienta in utilizare dar Intel nu s-a oprit aici, noile Ultrabook-uri se vor bucura de recunoastere vocala (gratie software-ului Dragon Assistant), recunoastere a miscarilor corpului prin intermediul unei camere 3D dezvoltata de Creative dar si de senzor NFC. Cu ajutorul Intel IPT si senzorul NFC se pot face plati instant prin intermediul cardului PayPass de la MasterCard, in demonstratia live s-a putut cumpara un Ultrabook doar asezand cardul pe touchpad…
Tehnologiile ca tehnologiile, form-factorul ca form-factorul dar pentru mine cea mai important lucru referitor la cea de-a treia generatie de Ultrabook-uri este faptul ca se indreapta usor-usor catre mainstream. Haswell (despre care vom vorbi un pic mai incolo) va permite aparitia de produse mai subtiri, mai usoare, mai performante si – evident – mai ieftine!
Unde nu v-ati fi asteptat sa vedeti vreodata un Core i7? Va spun eu, intr-un automat de bauturi! E, acum ati vazut-o si p-asta… un automat de Coca-Cola dezvoltat de SIA Interactive ce foloseste un ecran Multitouch de 46″ fiind motorizat de un computer bazat pe un procesor Core i7. Evident ca nu puteau sa lipseasca tehnologii ca WiFi, NFC sau camera HD pentru a va fotografia impreuna cu bautura aleasa :).
Pentru cei curiosi pot sa va spun ca nu este un prototip, aparatele sunt deja puse in functiune in America de Sud. Stati in continuare aproape de lab501 daca vreti sa aflati informatii la cald despre Haswell…
Comentarii
Toate ca toate dar sa lucreze la eficienta energetica si acumulatori, ala e calcaiul lui ahile la orice laptop.. trecand peste calitatea indoielnica majoritatii display urilor in ceea ce priveste unghiuri de vizibilitate si gamut 🙂
se lucreaza si la reducerea drastica a consumului procesoarelor din a III-a generatie Intel Core Haswell, astfel se va reduce consumul de la 17 W (Ivy Bridge)pana la 7-10 W Haswell)si aici ma refer la portabile
Pingback: IDF 2012