Core i5 2500K vs 3570K vs 4670K vs 6600K vs FX-8350
Intel Core i5 6600K
Ehehei, ostasii mei, iata ca in sfarsit a venit momentul pe care il asteptati cu totii cu mare interes. Da, in sfarsit, dupa ce v-am povestit cum se comporta Intel Core i7 6700K, dupa ce am testat si un sistem bazat pe acest procesor si nu in ultimul rand dupa ce colegul meu Matei v-a explicat detaliile picante ale arhitecturii Skylake, ei bine in sfarsit vom discuta si despre modelul mai accesibil, mai precis Intel Core i5 6600K!
Stiu, stiu, ati avut ceva de asteptat, dar asa cum v-am promis asteptarea voastra va fi rasplatita pe deplin. Si asta pentru ca astazi am hotarat sa facem ceva deosebit, in bunul stil LAB501. Nu, astazi nu vom trata 6600K din punct de vedere al unui produs si nu il vom compara cu modelul pe care il inlocuieste si atat. Nu, astazi vom face ceva mult mai interesant – vom arunca in arena leilor toate modelele importante de Core i5 de la Sandy Bridge incoace, vom adauga si putin AMD prin FX-8350 si vom vedea cum se compara intre ele unele dintre cele mai interesante 5 procesoare lansate in ultimii ani.
Suna bine, nu-i asa? Ei bine, nu ne vom opri aici. Spun asta deoarece pe noi nu ne intereseaza la cat au decis producatorii sa tacteze procesoarele din fabrica si nu ne intereseaza cum au gandit ei pozitionarea acestora fata de alte generatii. Nu, pe noi ne intereseaza performanta pura si realizarea unei comparatii cat mai precise. Din acest motiv, toate procesoarele testate astazi vor fi tactate la aceeasi frecventa (4GHz), o frecventa pe care toate o suporta fara probleme (deh, unele vin asa din fabrica) si la care oricine poate ajunge acasa fara probleme.
In acest fel, vom putea face o comparatie exacta, clock per clock si in functie de activitatea principala pe care voi o intreprindeti pe PC veti afla exact ce procesor este recomandat pentru voi, daca aveti nevoie de un upgrade sau daca batranul 2500K pe care il aveti inca in sistem mai poate face fata linistit inca niste ani. In fond, fiecare dintre noi este interesat de a isi investi cat mai intelept banii stransi cu greu iar noi vrem sa va ajutam sa investiti sau sa economisiti inteligent.
Comentarii
Wow… diferenta intre AMD si INTEL in jocuri este de cateva frame-uri, ce `surpriza`:)
Sper sa nu mai aud prea curand replici ca procesoarele AMD nu sunt bune in jocuri, nu tine piept nici macar generatiilor vechi a procesoarelor INTEL. La cat costa procesoarele AMD ofera un raport pret/performanta foarte bun, mica lor problema este consum…
Felicitari pentru review! Cu fiecare noua generatie de procesoare concluzia mea e ca investitia in 2500k din ianuarie 2011 a fost cea mai buna din toate platformele care le-am avut din 1996 incoace! Este incredibil cum un procesor vechi de 4 ani si juamtate reuseste sa se descurce cu brio in jocurile din 2015! Ma indoiesc ca mai exista o platforma care sa reziste atatia ani!
Din pacate reviewul de astazi ne arata si ce se intampla in lipsa competitiei!
Asteptam review-ul asta de o viata 🙂
Serios acum, de mult aveam nevoie de confirmarea ca 2500k-ul meu urcat la 4,5 nu are nevoie de upgrade ptr gaming in viitorul apropiat.
Multumim ca ati bagat si fx in teste
Multumesc pentru review
AMD trebuie sa imbunatateasca aspectul performantei in aplicatii. Diferenta de aproape 50% in anumite teste e cam… jenanta. Daca AMD reusesc pe viitor sa lanseze procesoare apropiate ca performanta in aplicatii de cele ale celor de la Intel stunci vor fce o treaba excelenta (cum au facut cu chip-urile
Felicitari Lab501 pentru articol! A fost o delectare lecturarea acestuia. Cum spunea mai sus ND22, Sandy a fost cea mai buna investitie facuta vreodata pentru mine. Un procesor care reuseste sa fie competitiv la patru ani de la lansare nu apare prea des.
Nici nu mai vorbesc de faptul ca un user obisnuit care nu traieste din editare foto/video sau randari poate sa stea linistit cu platforma veche.
Am FX 8350 si chiar daca si-a luat-o in aproape toate aplicatiile, vad ca in jocuri e acolo in zona cu i5-urile. Atata timp cat Xbone si PS4 folosesc AMD-uri cu 8 nuclee de tableta, jocurile lansate or sa fie gandite sa mearga si pe alea si deci vor merge foarte ok pe ce avem noi acum. Sigur ca noi nu tinem procesoarele atat, dar asta ar fi cel mai rau caz.
Multumim de review, macar stim cum stam. 😀
Ma alatur clubului mandrilor posesori de 2500K si subscriu la cele spuse mai sus de ND22.
Epic review-ul, felicitari!
in conclusie i5 2500K inca ruleaza fin si rece 🙂
Foarte foarte foarte frumos ! This was nice . Ne-am delectat – s-asa nu aveam bani de upgrade , asa ca raman pe Ivy.
Ha haa…ormal ca i5 2500k inca mai face fata fara probleme in orice joc…mai mult decat atat, eu am un q9400 din 2008-2009 tactat la 3,6 ghz care inca duce tot ce-i dau bag pe “gat”,Metro, Crysis 3, Battlefield 4…!!
Cine are bani frate de 6600k si 980gtx? Poate va orientati mai bine pt hardware de buget, puii mei traim in romania unde salariile sunt de 600-700ron in mana.
Teste cu high end gasim pe .com in engleza… pe segmentu cheap bate vantu.
Faceti si voi ceva gen linus scrap yard wars https://www.youtube.com/watch?v=x1JA24KCAjE
Sa înțeleg ca dacă am deja un 4460 mai pot sta liniștit 2 -3 ani, m-a refer dpdv al gamingului la 1080p.
Da, stai linistit macar 2-3 ani…placa video sa ai 😀
Mi se pare cam mare diferenta de consum intre ivy si skylake, sigur nu e o greseala?
Amd nu cred ca adepasit in single thread LGA 775! AMD-ul e la ani lumina de Intel.Felicitari pentru review.
Amd e la ani lumină. Ani lumină înseamnă 5-10% în jocuri, în conditiile in care Intel-urile sunt overclockate. Și super AMD ul ăla e stock. Bizonul e bizon, vorba aia. Apoi preț, Fx8350 e 160$.
Faza e că ăștia care au Amd(și unii chiar și Intel, in PC 2 de ex) au altă părere.
Dacă nu e AMD pe piață, Intel triplează prețurile.
Vă convine i5 6600k la 1300 lei? Mie nu. Să-și ia bizonii, și eu am fost unu: i7 920, 2500k,3770k, e6700,q6600,qx6850,plus alea mai vechi, cred că peste 50.
Eu stau cu al meu 8350, 280x, 16gb și joc orice .
Și spre deosebire de alți habar iști cu Intel la ani lumină, am trecut cam prin toate intelurile, inclusiv un alt PC care îl dețin , i7 3770k,16gb, nvidia 690 pe acc birou cu AMD-ul, și mă joc când pe unu când pe celălalt in fctie de care e deschis pe moment, și care e ocupat de muncă.
La 1080p este zero diferență.
Ca o concluzie bucurați-vă și lăudați voi Intel, și amintiți-vă când un top line cpu era 150$,iar acum e 500$. O să vină vremurile când o să dăm 1000 $ pe un banal entry level Intel.
Până atunci eu mă bucur și de Amd fx-8350 meu care halește tot și de 3770k, chiar dacă ăsta se cam incinge, merg mai mult pe grafică pt că are tableta in el.
Un 8350 e dublu față de I7 920 de ex, sau q9550 4.4ghz asta că să știți când faceti upgrade, nu rămâneți pe vechituri din astea.
Un “top line” Cpu nu a fost niciodată 150 USD, iar AMD au fost aia care au început cu prețurile de 1000 USD când le dădea mâna…
Daca este sa vorbim strict despre jocuri eu am un AMD 6300FX ajutat de un GTX 750 TI si joc orice in 1920×1080 pe un monitor de 27″, cand e cazul mai umblu la setarile jocului sau ale placii.
Restul e cancan.
Asa e ma baieti cand nu prea e concurenta, o caruta de bani pe un CPU cica nou aparut, dar care e urmat foarte aproape de un CPU vechi de 4 ani, nu am ce zice.
Eu inca ma gandesc cand lumea nu o sa mai fie plina de “fanboy/fangirls/dracu mai stie” si o sa inceapa sa inteleaga ca, concurenta e motorul progresului, nu cei ce detin monopolul, indiferent ca e vorba De Intel sa AMD.
Foarte bun review-ul, dar trist. Triste vremuri care le traim. Sau multi ar spune ca asta e normalitate.Probabil se saturase lumea sa schimba procesoarele odata la 1 an.
La fel, posesor de 2500K, achizitionat in 2011. M-a costat procesorul+MB+RAM-ul+Coller-ul aftermarket vreo 1500 de lei din buzunar atunci n-am pus la socoteala si banii de pe vechiul sistem inca vreo 500 de lei.
La placa Video in 4 ani de zile nu cred ca am investit 700 de lei. De un an am Saphire Toxic R9 280 X luat la SH cu garantie la jumate din pretul din magazin (1600 lei) si inca rupe tot (La fel, recuperat bani din vanzarea pieselor vechi si pus diferenta).
Singura investitie “majora” a fost un SSD de 256 -ala a fost vreo 650 de lei prin 2014 si inca vreo 200 de lei ptr RAID 0 la HDD-uri. Tot SH dar cu garantie.
Total in 4 ani: ~ 2500 de lei si se bate de la egal la egal cu sisteme care costa 6000-7000 de lei ACUM.
Cu ce am acum, mai duce lejer 3 ani de zile fara upgrade -mananca orice titlu.
In concluzie, daca faci lucrurile cu cap, nu e asa greu sa ai un sistem “la zi” si nici nu te costa foarte mult.
De ce am zis ca suntem martorii unei involutii:
Pai ultimul procesor de la Intel scos acum, in joace e la fel ca unu de acum 4 ani ?!
Ba chiar e intrecut in unele titluri cu 4-5 FPS-uri de “batranul” 2500k?
O sa ziceti ca nu toti se joaca: OK, vreau sa vad niste teste pe Apache, pe SQL, pe Windows Server 2012 (cpu Load in aplicatii) si pe virtualizare (WMware, VirtualBox, vSphere, etc). Dar banuiesc ca la fel, diferenta in insignifianta.
Pai…ca vb de barbati, de barbosi, de…vb aia! “mosi” deja. Cam incep sa fac parte dintre aia.
Pai in Iulie 1997, Long Long Time ago…in a far away…: primul meu PC – un Intel MMX 200 Mhz. 1200+ $ la vremea aceea. O mica avere.
Pai in 3 ani deja aparuse Intel Pentium 3 la 1 Ghz ! Practic un procesor de 4-5 ori mai rapid decat ce aveam ! Asta evolutie.
PC-ul meu era depasit moral in doar 6 luni, si devenise o antichitate in mai putin de 2 ani !
Si da, preturile de acum sunt exagerate.
Un articol din categoria “oldies, but goldies” -datat 29 dec 2000, in care se vb de pretul “nesimtit” al lui Pentium III la 1 Ghz -435$, in timp ce T-Bird-ul de la AMD e doar 170$ -aceeasi performanta la 1/3 din pret !
http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=502
Vedeti de ce iubeam AMD-ul in vremurile acelea :)?
Acum singura performanta notabila e trecerea pe 14 nm in procesul de fabricatie. Unde AMD a ramas muuult in urma. Dar atata timp cat lumea obtine aceleasi performante pe 32 de nm, si nu prea pare derajanta de caldura -merge si asa ! N-au considerat investitia utila.
Doar ca acum Intel poate inghesui pe aceeasi pastila 8 Core-uri fizice (16 thread-uri) pe o pastila mai mica cu 30% decat un Sandy Bridge cu 4 core-uri. La acelasi consum de energie.
Oricum in 3-5 ani, 8-16-32 de core-uri o sa fie la ordinea zilei.
Si sper in 10 ani sa vad si primul calculator Quantic “Home Use” -in clipa aia orice supercomputer de acum ar parea unul din anii `50 (un dinozaur), in comparatie cu un calculator quantic de dimensiunea unui ceas de mana.
Deci al meu 2500k + noctua nhD14 … in 4.3 ghz … inca isi face treaba.
iimi amintesc cand mi-am luat 2500 k la inceputul lui 2012 -f bun la vremea acees si ddestul de scump.l-am cumparat cu 920 ron (oferta)……si cand mam gandesc ca deja are 3 3 ani si jumatate si inca face fata cu brio atat programelor cat si jocurilor sunt f multumit.in comparatie cu 4670k care costa aproape 1200 ron care are performante asemanatoare in programe si aproape identice in jocuri si costa mau mult decat procesorul meu pe care l-am cumparat acuma 3 ani timp in care m-am folosit de este …nu am ce spune sunt pe deplin multumit.cat despre rivalitatea intel/amd fiecare se orienteaza in functie de destinatia calculatorului jocuri sau programe.eu am si un amd 6100 la 320 ron insa care alaturi de un 270x ruleaza impecabil(in jocuri) si in programe mai mult decat decent pt banii acestia
wow, nu mi vine sa cred ca am ratat review ul asta, si eu sunt cel care a dat request pentru a pune toate modelele anterioare la “bataie”.
eram sigur ca batranul meu 2500k inca face fata, mai ales in gaming, mai astept cel putin o generatie pana sa l schimb. .. merci monstru
Frumos, un test clock per clock. The exact shit u need to see that Intel is not giving raw performance with each new CPU’s, cuz AMD is nowhere to be found…(in the desktop CPU’s market, today).
Eu le-am schimbat ca pe sosete, am inceput cu 2500k luat din SUA cu 1100 lei cu tot cu mobo si inca 150 lei momoria de 4 gb pe care l-am schimbat cu 3570k + mobo + 4 gb ram +200 lei pe care l-am schimbat cu 4670k + mobo + 8 gb ram + 400 lei. Acum am luat 6600k – 1100 lei + mobo – 480 + 8 gb ram ddr4 290 lei (am vandut kitul 4670k cu 1300 lei).
:))
Un test bun,care arata cat de putin conteaza ce alegi Intel sau AMD.
Performantele sunt decente la toate procesoarele,poate raportul pret performanta e inca in favoarea celor de la AMD.Totusi procesorul lor are 8 core fizice nu alte”smecherii”.Vechea problema cu implementarea softului sa lucreze cu 8 core.
Felicitari pentru test ! Si eu sunt posesor vechi de i5 2500k din Februarie 2011 si imi creste inima vazand aceste teste. Chiar ma batea gandul la un upgrade… dar vazand cele de mai sus si tinand cont ca folosesc pc-ul doar pentru ”joace” o sa redirectionez banii catre o bicicleta ca tot se apropie primavara :). Sa auzim de bine !!!
E bun testul, dar vreau sa mentionez ca AMD FX-8350 (si chiar 8320) “stau” lejer, dar absolut lejer in 4500 Mhz. i5 .. nu stiu daca stau asa lejer in 4.5 Ghz
Pingback: GIGABYTE Z170X SOC Force - Prezentare - lab501
Pingback: Intel Core i5 6400 - un altfel de review - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube