Skylake – Noi detalii arhitecturale de la IDF 2015

Scris de: , in categoria: Editoriale, Procesoare & Chipseturi, in 26 August, 2015.

Skylake e aici…

 

… cum ati putut vedea si din articolul nostru de lansare de la inceputul lunii august dar spre deosebire de alte lansari Intel nu am avut parte de nici un detaliu in ceea ce priveste arhitectura. La Intel Developer Forum 2015 am putut afla cateva lucruri interesante despre noutatile aduse de Skylake, desi parca anumite detalii inca nu au fost data publicitatii si sincer nu imi explic de ce.

 

snaphsot0008

 

Skylake este tock-ul ce vine dupa Broadwell, adica o arhitectura noua bazata pe acelasi proces de fabricatie pe 14nm. Dificultatea in implementare a procesului pe 14nm precum si problemele de leakage existente momentan cu cu cel de 10nm, fac ca urmatorul pas sa nu fie un tick ci sa fie unul intermediar (Kaby Lake aka Skylake Refresh) tot pe 14nm.

Adevaratul tick, Cannonlake pe 10nm, nu va vedea lumina zilei decat in 2017 ceea ce inseamna ca Intel a incetinit cel putin momentan ciclul de 2 ani pe care si l-a autoimpus. Desi multi ar da vina pe avansul mult prea mare capatat de hardware in fata software-ului sau pe lipsa de competitie din partea AMD, adevarul este ca tehnologiile pe 14nm si 10nm s-au dovedit mult mai dificil de implementat decat a fost preconizat.

Cum a explicat si CEO-ul Intel, Brian Krzanich, problema principala cu procesele de fabricatie pe 1x nm este leakage-ul foarte mare aparut in IDLE precum si faptul ca tensiunea de alimentare nu mai poate fi micsorata pentru ca tranzistorii sunt atat de mici. Teoretic ar fi trebui ca procesul de 14nm sa permita tensiuni de alimentare de sub 1V si sa ruleze lejer la 5GHz pe aer (asa cum a si promis Intel de cateva ori).

In practica avem un Broadwell ce este un esec desavarsit atunci cand vine vorba de overclocking si un Skylake ce are un VID curpins intre 1.2v si 1.3v adica perfect comparabil cu Devils Canyon (fabricat pe 22nm). Cat despre 5GHz acaesta frecventa momentan este un vis frumos pentru majoritatea exemplarelor de Skylake, poate in cazul lui Kaby Lake sa vedem ceva imbunatatiri.

Pentru a avea totusi un produs reusit ce poate fi integrat incepand cu tablete si terminand cu cele mai puternice procesoare deblocate “K” ruland la peste 4GHz, Intel a trebuit sa schimbe ceva pentru ca era clar ca drumul inceput cu lansarea lui Broadwell nu poate duce nicaieri. VRM-ul integrat in procesor a fost inlaturat, lucru excelent pentru overclocking-ul extrem dar si pentru temperaturile obtinute pe raciri conventionale (mare parte era caldura provenita din incalzirea VRM-ului intern).

Problema cu pasta termica inca nu a fost rezolvata, deliding-ul reuseste si in cazul Skylake sa micsoreze temperatura cu cel putin 10 grade C dar macar suntem linistiti ca nu mai ajungem la 90 grade C la frecvente default (cum pateam in cazul Haswell). Cea mai importanta modificare introdusa de Intel odata cu Skylake la capitolul economisire de energie este numita Speed Shift Tehnology si presupune controlul complet autonom (hardware) al C-state-urilor, la sugestia sistemului de operare (software). Acest lucru functioneaza doar in Windows 10, pentru ca Windows 7 / 8 / 8.1 nu permit controlul autonom.

 

snaphsot0012

snaphsot0016

snaphsot0017

 

Comentarii

4 comentarii la: Skylake – Noi detalii arhitecturale de la IDF 2015

  1. Ionut R a scris pe:

    Frumos articol si utile explicatii, insa am o intrebare: ce procesoare o sa vina cu solutia grafica GT4?

  2. Liviu a scris pe:

    Foarte frumos explicat articolul si destul de interesant . Ceea ce mi se pare personal neinteresant este ca Intel nu dezvaluie termeni pentru “aruncarea” in piata a restul gamei de CPU-uri Skylake , in speta i5 si i3 mai ieftine .

  3. Flip a scris pe:

    Skylake: Core i7 6700K are doar 4 nuclee reale . Punct.

  4. Monstru a scris pe:

    Yup..și România e condusă de pestilieni..

Lasa-ne un comentariu: