Skylake – Noi detalii arhitecturale de la IDF 2015

Scris de: , in categoria: Editoriale, Procesoare & Chipseturi, in 26 August, 2015.

Overclocking

 

De la introducerea conceptului de BCLK si pana acum am tot avut diverse probleme si piedici. Haswell a facut lucrurile mai usoare prin folosirea de strapuri, dar tot am avut probleme cu gaurile de FSB. Skylake face lucrurile mult mai usoare la acest capitol folosind un generator de BCLK amplasat pe placa de baza (in PCH ce este limitat la pasi de 1MHz si 200-250MHz frecventa maxima sau 3rd party ce poate urca peste 400MHz), frecventele PCI-Express si DMI fiind fixate la 100MHz. Practic ne intoarcem in vremurile FSB-ului, scapand in sfarsit de limitarile impuse artificial.

Controller-ul de memorie DDR4 a fost si el imbunatatit, granularitatea multiplicatoarelor fiind deasemenea mult mai fina; practic putem urca cu memoria pana la 4133MHz in pasi de 100MHz sau 133MHz. Multiplicatorul procesorului poate urca si el acum la 83, in loc de 80 in cazul Haswell. Toate tensiunile de alimentare sunt furnizate acum de catre placa de baza, avand trei in acest caz: vCPU care este aceeasi cu vRING, iGPU si System Agent. In ceea ce priveste overclocking-ul, Skylake este cu certitudine un pas inainte din toate privintele: eliminarea VRM-ului integrat ne ajuta sa nu avem CB si CBB, BCLK-ul este extrem de flexibil iar multiplicatoarele memoriilor sunt atat de numeroase (mai si merg 🙂 ) incat putem obtine practic orice frecvente dorita.

 

snaphsot0005

snaphsot0006

snaphsot0007

 

Comentarii

4 comentarii la: Skylake – Noi detalii arhitecturale de la IDF 2015

 1. Ionut R a scris pe:

  Frumos articol si utile explicatii, insa am o intrebare: ce procesoare o sa vina cu solutia grafica GT4?

 2. Liviu a scris pe:

  Foarte frumos explicat articolul si destul de interesant . Ceea ce mi se pare personal neinteresant este ca Intel nu dezvaluie termeni pentru “aruncarea” in piata a restul gamei de CPU-uri Skylake , in speta i5 si i3 mai ieftine .

 3. Flip a scris pe:

  Skylake: Core i7 6700K are doar 4 nuclee reale . Punct.

 4. Monstru a scris pe:

  Yup..și România e condusă de pestilieni..

Lasa-ne un comentariu: