P67 S-ATA bug – cum se manifesta

Scris de: , in categoria: Stiri, in 3 February, 2011.

Probabil ati citit recent despre problema care a determinat retragerea temporara a placilor de baza cu familia de chipset-uri Intel P67/H67, asa numitul P67 S-ATA bug. Ei bine, cativa dintre utilizatorii forumului lab501 au raportat manifestarea problemei, asa ca am gasit o metoda rapida de a putea verifica daca placa dumneavoastra de baza are aceasta problema. Tot ce trebuie sa faceti e sa fiti siguri ca unitatea de stocare (HDD sau SSD) e conectata la unul din porturile S-ATA II (3.0 Gbps) si sa rulati HD Tune Pro; in tab-ul Health ar trebui ca toate verificarile sa raporteze OK. In cazul in care raportarile arata ca in imaginile de mai jos, cu diverse teste “Failed”, insemna ca placa dumneavoastra cu P67 are porturile S-ATA II afectate de bug-ul semnalat de Intel.. Mutarea unitatii de stocare pe porturile S-ATA III (6Gbps) ar trebui sa elimine orice problema raportata in HDTune.

Intre timp cei mai importanti producatori de placi de baza au anuntat retragerea imediata a produselor afectate de pe piata si oferirea intregului suport clientilor care deja au cumparat o placa de baza P67, iar exemplarele noi, cu bug-ul eliminat, sunt asteptate pe piata in Aprilie.

Comentarii

18 comentarii la: P67 S-ATA bug – cum se manifesta

  1. altceva a scris pe:

    Si daca la mine nu arata asa, si totul iese in regula, ce inseamna? Ca placa nu are si nu va avea nici o problema si n-are rost s-o mai schimb?

  2. OldDeath a scris pe:

    La mine arată aşa cu toate că am conectat HDD-ul pe un port Sata3 de la început. Sistemul de operare e pe un SSD şi la ăsta nu raportează erori. La câteva zile de la setup-ul noului PC, inclusiv reinstalare SO pe SSD, HDD-ul care a rămas pentru stocare a început să se oprească aleator la intervale de timp neregulate, când încercam sa-l accesez pornea fără probleme. Am pus asta pe seama gestionarii de energie(am instalat utilitarele placii de bază care au şi astfel de setări). Toate mergeau bine, până când sistemul de operare m-a atenţionat că HDD-ul are probleme, să-i fac backup şi să-l schimb. Aplicatia Intel Rapid Storage Technology raportează probleme cu HDD. Am testat HDD-ul cu HD Tune şi am constatat erori similare cu cele semnalate de Micutzu. Am salvat date, l-am şters, l-am dat unui prieten să-l testeze in computerul lui, chipset P67(nu e o coincidenţă) şi ce să vezi, aceleaşi erori. Să nu-mi spuneţi că trebuie să-l testez şi pe al treilea sistem care să nu aibe P67 ca să fiu sigur ca e stricat înainte să-l dau la garanţie. Sunt convins că e defect şi că are legătură cu placa de bază(P67A-UD3P). Şi asta fără să fie conectat la porturile Sata2 nici măcar o secundă. Se pare că problemele sunt mai grave decât cele raportate de Intel.

  3. LaMAXIM a scris pe:

    Am achizitionat o placa de baza Asus P8P67-evo si am conectat din start hdd-urile in raid pe porturile sata 3… nu am decat o singura problema, cateodata windows-ul imi ingheata la bootare, cand se incarca desktop-ul… la un restart functioneaza perfect… Furnizorul imi spune sa trimit placa in service, dar nu stie nimeni un termen de rezolvare… are cineva o informatie mai precisa ?

  4. Micutzu Post author a scris pe:

    Nu ai nevoie de termen de rezolvare, poti returna placa si cere banii inapoi, sau astepti pana la noua revizie, ce o sa vina probabil prin Aprilie.

    http://event.asus.com/2011/SandyBridge/notice/

  5. LaMAXIM a scris pe:

    Multumesc de link, nu m-a dus capul sa intru pe site-ul Asus, eram inregistrat cu produsele Asus in programul Asus VIP si ma gandeam ca macar atata au sa fac si ei, sa dea un mail, ca nu le pusca serverul… da, solutia este sa trimit placa in service,daca o trimit acum imi iau banii inapoi, daca o trimit mai tarziu probabil ca o sa mi-o repare, sau o sa primesc alta reparata, lucru necceptat de mine…Din pacate nu o sa am ce sa fac cpu-ul SB2600 pe care mi l-am dorit atat de mult…

  6. NME a scris pe:

    Si pentru cei care vor sa isi cumpere un pc bazat pe platforma Sandy Bridge ce e de facut? Ca vad ca nu mai exista placi P67 in ro si de altfel nici prin alte tari…sa mai asteptam pana in aprilie? Cred ca ne indreptam spre AMD.

  7. LaMAXIM a scris pe:

    Daca AMD-ul va scoate pe piata un produs nou in acesta perioada nu va avea decat de castigat.

  8. Micutzu Post author a scris pe:

    @ LaMAXIM: cu placere.

    @ NME: Daca nu ai cumparat deja, cel mai bine ar fi sa astepti, candva in primavara trebuie sa aterizeze si AMD Zambezi.

  9. Silviu a scris pe:

    O alta firma de care stiu eu (are ceva de-a face cu un fruct inceput) ar fi spus: care bug dom’le ? noi avem laboratoare de savanti cu doctorate, nu se poate sa greseasca toti; nu platforma ii de vina, ii programul pe care nu l-am certificat pentru platforma noastra si de-aia raporteaza erorile respective; daca insistati mult va dam la toti o banda scoci gratis cu care sa acoperiti porturile respective si gata problema rezolvata! Din fericire Intel nu face asta insa, si ii de laudat asta.

  10. O gura de aer pt Amd…

    Si amd a avut o pb cu un bug la prima generatie de phenom.

  11. x_phir3 a scris pe:

    Good work 🙂

    http://www.techpowerup.com/139834/Spot-Signs-of-SATA-Performance-Degradation-on-Cougar-Point-P67-H67-Chipsets.html

  12. Hd tune pro e cam prost. Si pe 1156 tot asa face. imi afiseaza smart-ul eronat. Daca apas pe update, sau pur si simplu ma uit in tab-ul health.Am testat lucrul asta pe un hdd nou cumparat acum 2 zile. La inceput tot smart-ul este cu valoarea 0 ( hdd-ul este nou nout) iar dupa cateva secunde incep sa apara liniile rosii.Eu zic ca e de vina si acel bug cu sata 2 pe 1155 ( nu am sandy bridge) dar e si programul prost.

  13. Sa vedeti circ, nu cand vine vorba de power useri, sau persoane care isi cumpara in general pc-ul pe componente, nici pentru sisteme prebuilt cumparate de la distribuitori de specialitate. Sa vedeti scandal pentru sistemele cumparate de la magazine retail de genul hypermarketur-ilor. In primul rand astia o sa intarzie cel mai mult pt ca pe ei ii doare mai mult de costul pentru transportul de retururi decat de clienti. Sau daca cumparatori sunt trimisi direct la service sa vedeti navetism intre magazin si service.

    Poate totusi retailerii au noroc si nu au primit sistemele cu pricina inca, gratie intarzierii cu care ajung produsele high end in Romania.

  14. Gigel a scris pe:

    @Laurențiu Roman
    Cei care cumpara din hypermarket-rui habar n-au de acesta problema, si probabil nu vor fii afectati, ptr. ca PC-urile respective nu au decat un HDD + DVD (eventual DVDRW), care probabil sunt conectati la cele doua porturi SATA3.

  15. Bun, si cand putem cumpara placa de baza cu noul cipset revizuit??? Am toate componentele cumparate pt. un sistem cu i7 2600K si ma uit la ele. Cum pot sti daca placa de baza care o voi cumpara este revizuita??

  16. sorin a scris pe:

    ” Bun, si cand putem cumpara placa de baza cu noul cipset revizuit??? Am toate componentele cumparate pt. un sistem cu i7 2600K si ma uit la ele. Cum pot sti daca placa de baza care o voi cumpara este revizuita?? ”

    ma tem ca trebuie sa astepti pana la finele lunii aprilie… 🙁

  17. ciporto a scris pe:

    aprilie:O:O:O:O omg si vroiam sa-mi cumpar calculator acum pentru procesorul 2500k care am auzit ca este destul de bun si are un pretz ok intre 8-9 mil hmmm sa imi configurez alt calculator sau credeti ca merita asteptareaa?…. pana in aprilie 🙁 raportat la calitate-pretz-timp(de asteptare)

  18. NUMERGE a scris pe:

    eu am schimbat placa de baza cu revizia b3 si tot failed imi da

Lasa-ne un comentariu: