Probleme pentru Sandy Bridge – P67/H67 S-ATA Bug
Vesti proaste pentru toti pasionatii de tehnologie – intr-un comunicat de presa publicat ieri pe site-ul oficial Intel, gigantul american isi asuma o eroare de design in cazul chipset-urilor din seria 6 (P67/H67, etc), eroare care poate afecta functionalitatea porturilor S-ATA. Astfel, datorita acestei erori, in anumite situatii, functionalitatea porturilor S-ATA II controlate de chipset poate avea de suferit, efectul pe termen lung fiind o degradare a performantei dispozitivelor conectate la aceste porturi. Desi aceasta problema nu a fost raportata de utilizatori, nefiind inregistrate asemenea cazuri pana acum, cei de la Intel au descoperit aceasta problema si si-au asumat retragerea chip-urilor defecte de pe piata, precum si inlocuirea acestora cu o noua revizie a chipset-urilor din seria 6, care rezolva aceasta problema.
Aceasta problema poate afecta aproximativ 10-15% dintre platformele care folosesc vechea revizie a chipset-urilor din seria 6, insa numai in cazul in care unitatile de stocare sau unitatile optice sunt conectate la porturile S-ATA II controlate de chipset. Porturile S-ATA III controlate de chipset, precum si porturile conectate la controller-e third party (Marvell, etc) nu sunt afectate de aceasta problema. Din pacate, asemenea probleme ne amintesc faptul ca nimeni nu este mai presus de orice fel de greseala, chiar si un gigant de talia celor de la Intel putand avea din cand in cand asemenea probleme. Este regretabil faptul ca aceasta problema a fost descoperita doar dupa lansarea platformei pe piata, acesta fapt urmand sa ii coste pe cei de la Intel intre 700 de milioane de dolari si un miliard de dolari. Pe de alta parte, este totusi admirabil modul in care compania a ales sa gestioneze situatia, printr-o atitudine preventiva care vine in intampinarea problemei inainte ca aceasta sa se manifeste in cazul utilizatorilor.
Toate produsele bazate pe prima revizie a chipset-urilor din seria 6 vor fi retrase de pe piata, produsele bazate pe noua revizie a acestor chipset-uri urmand sa isi faca aparitia pe piata la sfarsitul lunii Februarie. Si in Romania importurile de placi de baza bazate pe aceste chipset-uri au fost sistate, urmand ca acestea sa fie retrase cat de curand si din oferta comerciantilor. Diverse surse din industrie ne-au confirmat faptul ca se lucreaza deja la o solutie pentru end-useri, prin care acestia sa poata schimba placile de baza achizitionate in momentul in care solutiile bazate pe noua revizie a chipset-urilor din seria 6 vor ajunge in Romania. Cu alte cuvinte, daca ati achizitionat deja o placa de baza P67/H67, nu trebuie sa va alarmati. Conectati unitatile de stocare la porturile S-ATA III sau la porturile legate la controller-e third party, si peste aproximativ o luna veti avea posibilitatea sa schimbati produsul cu unul nou.
Update: Deja efectele neplacute au aparut la unii utilizatori: P67 S-ATA bug – cum se manifesta.
Comentarii
Bun asa!
Asta e , schimbam doar placa de baza, cel putin eu ca am 8 hdd si un SSD in sistem…
Tare ma tem ca in Romania o vei schimba cu una noua, dar cu aceiasi problema. O mare parte dintre aceste produse iau calea Eurpoei de est din pacate.
Teama ta nu are nici o justificare reala, om fi noi in urma la multe capitole dar la capitolul asta nu suntem.
Nu pot decat sa ma bucur de orice esec legat de platforma Sandy Bridge; sper sa apara si alte probleme, cu cat mai multe placi de baza si procesoare vandute defecte cu atat mai bine… sa se invete lumea sa nu sara ca prostii sa cumpere orice doar pt ca ii de la intel si ca ii nou.
Domnule Monstru te inseli amarnic. Tare mi-as dori sa folosesc canalele dumitale de distributie daca te hazardezi cu o asemenea afirmatie.
Ma insel amarnic din ce punct de vedere? Argumenteaza te rog.
Silviu simt cumva vreo urma de invidie in postul tau? Afla ca eu nu am sarit “ca prostul” sa iau aceasta platforma ci pur si simplu avand de ales intre ceva ce e nou si are viitor si ceva ce a aparut anul trecut si e in continua scadere am ales prima varianta.
Daca esti frustrat incearca la un psiholog…..
Nu ii vorba aici de nVidie sau ATi sau alte faze…ii vb ca MASELE cumpara la impuls…ca are teeedeeeiiiii, ca stie 5.6 pe aaaaeeeeerrrrr, <7s in super piiii…da stai un pic ce-i aia super pi? Nu se gandeste nimeni stai mai asa oleaca sa lasam sa treaca primul val de placi de baza (in special) ca poate au ceva bube astea de prima generatie, mai stii? Cumperi si te scarpini pe urma in …freza…luati fratilor dragi ce vreti ca nu de banii mei luati! hai noroc
@Silviu: Dupa parerea mea, cel mai tare si-au luat-o in freza entuziastii, care au dorinta si posibilitatea de a achzitiona tot ce-i mai nou si mai performant, nu masele care sunt inca pe 775/AM2!
Tehnic vorbind, singurii care si-au luat-o in freza sunt cei de la Intel pentru ca trebuie sa suporte cheltuielile, si desigur nu face bine nici la imagine. In rest, in condiiile in care nici macar un cumparator de Sandy Bridge nu a intampinat pana acum probleme cu platforma, iar placile de baza vor fi schimbate oricum in 4-6 saptamani, nu vad in ce fel au fost afectati utilizatorii…
Nu inteleg care este problema daca esti un entuziast… lucrez in domeniul IT si mi se pare firesc sa-mi doresc orice noua tehnologie, chiar daca sunt constient ca pretul va scadea la un moment dat… sa stau sa vad daca are vreun bug… hm…
Problema cu prima generatie a unui produs electronic nu ii de demult o nouatate; in acest caz particular ii mica probabilitatea ca procesorul in sine ar avea probleme (si nici nu ii cazul) dar apare alta problema neprevazuta. Eu cred ca inainte de a da atatia bani pe o platforma noua ii bine de asteptat cel putin 2-3 luni chiar daca esti entuziast si te “arde” sa-ti iei a doua zi cum apare pe piata; cine a asteptat atatea luni fara Sandy Bridge poate astepta inca 2-3 luni pana se aseaza lucrurile si trece “primul val”. Nu vreau sa sun rautacios insa ma bucur ca nu le-a iesit de tura asta perfect pentru ca vor investi si vor lua masuri sa nu se intample iarasi pe viitor – da si astept suportul USB 3.0 nativ in acel viitor…
Da, am inteles ideeea, adevarat ca mai puteam sta 2-3 luni, dar chiar “ardea” :). Si eu ma bucur ca nu le-a iesit cum trebuie, Amd-ul nu stiu ce ar mai fi putut sa faca sa contracareze SB-ul… dar acum daca se misca repede au sa castige si clienti si bani frumosi.
mda cred ca au castigat exact segmentul ala de care tot vorbiti “asrzatorii” insa intel dupa parerea mea in combinatie cu o placa asus este de durata din punctul de vedere al performantei…eu nu ma pricep la calculatoare nu stiu ce-i aia sli crossfire tpu epu atx si chestiuni dinastea doar urmaresc produsul… am vrut si yo sa-mi cumpar pc nou anu asta si uite ca deja vine luna cadourilor si tot nu mi-am luat dekat un hdd si rami …. iar pana in aprilie simt ca ard si ma gandesc destul de serios la o inlocuire….as vrea sa va intreb acum ca specialistti in domeniul ‘ce arde’ fara sa par ironic sau altfel…
1. chestia asta de p67 e valabila pentru on procesor achizitionat de exemplu daca intentionez sa-mi achizitionez un procesor (i5 2500k) are vro legatura sau nu? adica pot sa mi-l achizitionez pana atunci si sa il pastrez?
2. placile astea de baza asus P8P67 (eu dinasta vreau sa-mi cumpar) sunt direfente de pret… de exemplu cea cu ‘le’ la coada are ce? in plus fata de cea ‘pro’ sau ‘deluxe’
3.credeti ca un cooler noctua-U12P-SE2 pentru placa asta p67 de la asus si pentru procesorul i5-2500k e destul de bun pentru un overclock sa zicem pana in 4gb? sau mai mult? mai putin? pls
4. ms pentru cei care raspund
Intel va scoate noi versiuni de chipseturi, iar placile deja achizitionate vor fi schimbate (unde va fi posibil cred) cu noile placi de baza cu noile revizii facute la chipseturi. Fara bani, pierderea o va suporta Intel. Asta prin Aprilie-Mai
Am cumparat o platforma Sandy Bridge pe la jumatea lunii Ianuarie. Am ales o placa Asus P8H67 – M LE.(Nu erau prea multe oferte de ales atunci), pot sa va spun ca procesorul merge excelent si merita toti banii. Acum o saptamana m-am lovit de acest SATA bug. Am conectat HDD si DVD RW pe conectorii sata 3 si problema sa rezolvat. Am contactat vanzatorul pentru a vedea procedura de inlocuire a placii si mi-a confirmat ca se vor inlocui insa in stilul tipic romanesc. Adica trebuie sa duc placa la ei ei sa o trimita la service la Bucuresti sa o verifice (ce sa verifice nu stiu)si imi vor trimite una noua in limita disponibilului. Adica procedura asta poate dura in cel mai fericit caz 1 saptamana lucru care nu imi pica bine deloc pentru ca nu tin calculatorul sa joc Solitaire. Cred ca mai astept un timp sa nu mai apara vreun bug si la astea noi, si intre timp se vor mai mari stocurile.
Salut!! am si eu o problema cu procesorul care este Intel I5 2410 M generatia a doua(South Bridge Intel Cougar Point HM65)si as vrea sa stiu ce e de facut, si daca intradevar se schimba placa de baza ca am auzit recent ca unii au primit banii pe laptop inapoi din cauza asta. laptopul e cumparat de circa 3 luni si a inceput sa mearga prost, am zis ca e de la windows dar nu e, si programul aida64 imi spune ca frecventa la procesor e de 800, iar daca intru a doua oara variaza intre 2400 si 2900, Multumesc
Pingback: Probleme pentru Sandy Bridge – P67/H67 S-ATA Bug
Pingback: P67 S-ATA bug – cum se manifesta | lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube