Tehnologia AMD FreeSync va fi adoptata de VESA

Scris de: , in categoria: Stiri, in 3 May, 2014.

Dupa cum stiti, anul trecut la evenimentul “The Way It’s Meant to be Played” din Montreal, NVIDIA vorbea despre o tehnologie revolutionara – G-Sync – ca raspuns pentru problemele de lag, stutter si tearing intalnite de gameri si nu numai.

De curand, AMD a anuntat propria viziune pentru rezolvarea acestei probleme. Aceasta se anunta extrem de competitiva si mai putin costisitoare, rezultatul final fiind acelasi ca si in cazul G-Sync. Se pare ca cei de la VESA au fost convinsi de FreeSync, asa cum se numeste aceasta noua tehnologie, si o vor implementa in specificatiile pentru standardul DisplayPort 1.2a. Initial trebuia ca FreeSync sa fie introdus o data cu standardul DisplayPort 1.3, dar AMD a facut o solicitare pentru modificarea standardului DisplayPort 1.2a care este prezent deja pe piata.

Placa video afiseaza imagini la un framerate variabil iar monitorul are o rata de refresh fixa, de aici si problemele pe care consumatorul le percepe ca lag, stutter si tearing – fenomene des intalnite si extrem de deranjante.

Practic, noua tehnologie va fi inclusa in specificatiile pentru standardul DisplayPort 1.2a insa producatorii de monitoare vor trebui sa foloseasca un controller compatibil cu refresh-ul variabil pentru a suporta FreeSync (umbla vorba ca sunt pe piata cateva modele de monitoare ce ar putea suporta FreeSync cu doar un update de firmware). Vestea cu adevarat buna este faptul ca in cazul notebook-urilor standardul prin care placa video comunica cu display-ul, adica eDP 1.0 (Embedded Display Port), suporta deja refresh-ul variabil datorita necesitatilor de power saving.

In caz ca va intrebati ce costuri implica un astfel de comfort, aflati ca nu trebuie decat sa achizitionati un monitor compatibil, placile video AMD existente pe piata fiind capabile sa lucreze cu display-uri ce suport refresh variabil. Tot ce trebuie este un update de driver si suntem gata!

 

Amd-Freesync1

 

Sursa: PC Perspective

Comentarii

Un comentariu la: Tehnologia AMD FreeSync va fi adoptata de VESA

  1. theBrain a scris pe:

    Mda, si un monitor G-sync compatible costa cu 300$ mai mult fata de modelul fara. Daca monitorul costa 4-5 sute din start, ajungi la bani de 4K entry level….

Lasa-ne un comentariu: