Fractal Design Define XL – Review

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 19 October, 2012.

 

Concluzie

 

Exista doua situatii in care concluzia este foarte simplu de tras: fie produsul se prezinta extrem de slab si mai mult ca sigur trebuie evitat, fie este atat de excentric si extravagant incat minusurile nu vor conta in ecuatia finala. Fractal Design Define XL, din fericire pentru majoritatea oamenilor, din pacate pentru mine, nu se afla in niciuna dintre aceste doua categorii.

Ca intotdeauna, inainte sa facem comparatii si sa cautam dezavantaje, trebuie stabilit cui anume se adreseaza, ce tip de utilizator isi propune sa satisfaca, iar in cazul lui Define XL acest lucru este evident. Constructia inchisa, design-ul ModuVent™, antifonarea ambelor panouri laterale si alte mici detalii precum cauciucurile de la prinderea HDD-urilor sau lipsa gaurilor pentru ventilatie din tavan, plaseaza imediat full-tower-ul suedez in categoria carcaselor ce cauta sa fie silentioase.

Iar strict din acest punct de vedere trece orice test cu brio, in parte datorita sistemului de racire optimizat pentru astfel de situatii, in parte datorita constructiei extrem de rigide care elimina zgomotul datorat vibratiilor; chiar si ventilatoarele incluse se invart incet pentru a servi acestui scop. Desigur, anumite sacrificii au fost necesare in procesul de design, iar cel mai mare este pozitionarea bizara a ventilatorului din tavan, care afecteaza flexibilitatea sistemului de racire si face imposibila instalarea radiatoarelor pentru water-cooling. Si nici macar nu sunt sigur ca rezultatele justifica alegerea facuta, tind sa cred ca solutia ModuVent™ din Define R3/R4 este mai echilibrata. Tot la capitolul dezavantaje intra si restrictia in privinta lungimii placii de baza, care nu poate depasi standardul ATX, altfel nu ar avea loc de tabla care separa cele doua compartimente ale carcasei.

Pretul la care se comercializeaza Define XL nu este prea mare pentru un full-tower construit la standarde inalte de calitate, iar pentru 650RON raportul pret/calitate sau pret/performanta, daca doriti, nu e deloc rau. Luand in considerare faptul ca de pe piata romaneasca lipsesc full-tower-urile sobre, dedicate sistemelor silentioase, Define XL poate fi recomandata cu usurinta celor care cauta o astfel de carcasa. Trebuie sa va ganditi bine ce doriti de la carcasa totusi, pentru ca daca v-ati gandit la achizitionarea unui full-tower pentru spatiul oferit placii de baza, sau posibilitatea montarii unui sistem de racire pe apa mai avansat, exista pe piata carcase mult mai potrivite. Pentru cei care cauta sa isi construiasca un sistem silentios si au nevoie totusi de spatiul interior generos, Define XL iese fara probleme in fata.

 

 

Comentarii

8 comentarii la: Fractal Design Define XL – Review

  1. Tile a scris pe:

    Inca un design slab din partea celor de la Fractal…

  2. Monstru a scris pe:

    Mie unul mi se pare foarte reusita carcasa

  3. Tile a scris pe:

    Puteau sa renunte la divider, 2 montanti amovibili pentru hard disk-uri erau suficienti si intreaga incinta ar trebui sa fie cu 50 de mm mai inalta si sa dispuna de locasuri la partea superioara pentru montajul unui radiator 2×120 mm. Inaltimea suplimentara permite montajul fara probleme a celui de-al doilea radiator 2×120 mm in partea din fata.

  4. Florin Nitu a scris pe:

    Ceva nu e bine aici: “dar un full-tower v-a servi o alta categorie de utilizatori”.

  5. Foarte bun review-ul. Bravo baieti!

  6. Laurentiu a scris pe:

    O prezentare sugestiva. Multumesc. M-a convins. Eram curios de designul interior si de ventilatie, iar la asta prezentatorul a oferit indicatii utile.

    Ideal ca review ar fi ceva a la Tom’s Hardware. Cine doreste poate sa faca paralele.

    In privinta produsului: Ideal design. Discretia e la ea acasa. Exact ce imi doream.

  7. LUC a scris pe:

    Ca carcasa FUllTower recomandat intre acest Fractal si CHIEFTEC Bravo Series ? Doresc silentiozitate si spatiu pentru 6 harduri, 2 SSD-uri, 2 DVD writere?

  8. bkraptor a scris pe:

    Cat de groasa este tabla in comparatie cu Antec P180/P183 si Corsair 550D?

Lasa-ne un comentariu: