PC Power Cooling Silencer 610W
Pe vremea cand puricii se potcoveau cu 99 de ocale si sareau pana la cer, o mana de overclockeri extremi faceau tot posibilul sa intre in posesia unor surse a caror faima ajunsese pana in tarisoara noastra atat de tanara in domeniul overclocking-ului pe atunci. Aceste surse se numeau PC Power & Cooling, si faceau parte dintr-o categorie aparte de surse, o categorie hard-core din care numai cateva nume grele gen Zippy/Emacs, Etasis si bineinteles PC Power & Cooling se puteau mandri ca fac parte.
Ei bine, anii au trecut, iar PC P&C si-au diversificat gama de produse, pe langa seria extrema Turbo Cool facandu-si loc in portofoliul lor produse noi, al caror scop este acela de a imbina caracteristicile specifice brand-ului (arhitectura single-rail, functionare ireprosabila in conditii solicitante, respectarea cu strictete a specificatiilor declarate, etc.) cu cerintele unei categorii mai largi de utilizatori (printre care se numara silentiozitatea de exemplu).
Astfel a aparut seria Silencer, care cuprinde mai multe modele, cu puteri cuprinse intre 310 si 750W. Ei bine, cele mai puternice din aceasta gama sunt acum disponibile si in Romania, mai precis 610 EPS12V si 750S75QB (ambele certificate SLI), respectiv varianta de 750 de culoare rosie, certificata Crossfire, 750S75CF. Pentru a intelege mai bine importanta acestui lucru, si pentru a intelege mai bine de ce sursele acestui producator sunt atat de speciale, va recomand sa cititi parerea lor despre 8 mituri referitoare la sursele de alimentare pentru PC.
Eu trebuie sa recunosc ca mi-am dorit dintotdeuna un PC P&C, asa ca mi-am achizitionat una dintre primele 610S61EPS vandute in Romania si cu aceasta ocazie m-am gandit ca nu ar strica sa ma conving in practica de ce este in stare o asemenea sursa.
Prezentare
Sursa vine impachetata intr-o cutie mata, cu un design care denota bun gust (fara prea multe culori tipatoare sau informatii aglomerate peste tot). In cutie, in afara de accesoriile comune majoritatii surselor de pe piata (cablu de alimentare, suruburi de prindere in carcasa si manual de utilizare) am gasit si ceva mai special, un raport de testare care atesta rezultatele exemplarului respectiv dupa testarea sa pe o masina Chroma 8000, unul dintre cele mai performante aparate de masura a performantelor surselor in acest moment. Voi reveni mai tarziu asupra rezultatelor acestui test preliminar livrarii produsului catre consumator; trebuie totusi sa recunosc ca nu am mai vazut asa ceva pana acum, si mi se pare o dovada de inalt profesionalism.
Carcasa este construita din tabla groasa, fiind vopsita in negru mat. Pot spune ca aduce foarte mult cu Seasonicul meu S12-II din sistemul de daily use la acest capitol. Toate cablurile sunt matisate cu plasa neagra, pe intreaga lungime. Gasim toate mufele necesare alimentarii atat unui sistem modern, dar si a unui sistem mai vechi. Astfel, sursa dispune de 1 conector 24/20 pin, un conector EPS12V (8 pini), un conector ATX12V (4 pini), 1 conector PCI-E cu 6 pini si inca un conector PCI-E cu 6/8 pini. La capitolul periferice sursa nu se dezminte, gasim 6 mufe SATA, 8 mufe Molex precum si o mufa Floppy. Dimensiunile exacte ale sursei si ale cablurilor pot fi aflate pe site-ul producatorului, mai precis aici . Dupa parerea mea cablurile sunt destul de lungi si pentru posesorii de carcase supradimensionate. Evacuarea aerului cald este asigurata de un fan ADDA de 80mm, dispus la o distanta de ~3cm de componentele interne, pentru a elimina posibile turbulente si a obtine o functionare cat mai silentioasa. Aceasta este o caracteristica definitorie a seriei Silencer, sursele din aceasta gama fiind deobicei cu 2-3cm mai lungi decat o sursa normala. Referitor la capitolul silentiozitate, trebuie sa precizez ca, spre deosebire de seria Turbo Cool, care inglobeaza electronica heavy-duty construita de Win-Tact si orientata catre performanta maxima si nicidecum silentiozitate, sursele din seria Silencer sunt “Seasonic inside”, rude cu sursele Corsair sau Seasonic, silentiozitatea fiind tratata altfel in cazul acestei serii.
Specificatii
AC InputOperating Range: 90-264 VAC .99 power factor Frequency: 47-63Hz Current: 10A Efficiency: 83% EMI: FCC-B, CE DC Output Output: +5V @ 30A continuous = 610W Regulation: 3% (+3.3V, +5V, +12V), 5% (-12V) OV Protection: +3.3V, +5V, +12V Temperature: 0° – 40°C Miscellaneous Compatibility: EPS12V / NVIDIA SLI certified |
Cu alte cuvinte, sursa este certificata sa livreze 610W in mod continuu, la o temperatura de 40 oC (in mod normal, daca temperatura la care o sursa poate livra puterea inscrisa pe ambalaj nu este specificata, aceasta se considera 25 oC), este certificata 80+ (83% eficienta declarata de producator), dispune de PFC activ, protectie in caz de scurt-circuit (short-circuit protection – SCP), over current (OCP), over voltage (OVP), precum si protectie in caz de supra incalzire (over temperature protection – OCT), 5 ani garantie, si, cel mai important, furnizeaza 49A pe un singur rail. Mai mult decat atat, sursa poate livra mai mult de 610W, la o temperatura ceva mai mare de 40 oC, asa cum puteti citi in raportul testului efectuat pe Chroma 8000. De asemenea, specificatiile ventilatorului mi se par perfect realiste tinand cont producatorul si dimensiunea. Totusi, vom avea parte si de un mic test practic, pentru a vedea exact cum se comporta sursa in conditii reale.
Constructie
Ei bine, acum ca am terminat cu cutia, cablurile si specificatiile sursei, sa trecem la partea cu adevarat interesanta, si anume constructia interioara. Un mare plus pentru baietii de la PC P&C este faptul ca sursa nu prezinta nici un fel de sigiliu, putand fi desfacuta fara a pierde garantia. Tabla este destul de groasa, deci necesara ceva munca de convingere, dar intr-un final sursa se deschide si putem arunca o privire in “profunzime”. Primele lucruri pe care le remarcam sunt cele doua radiatoare de mari dimensiuni, care domina intregul peisaj, precum si spatiul dintre ventilator si restul componentelor. Apoi, la o privire mai atenta, se dezvaluie privirii condensatorii japonezi Rubycon si Nippon Chemicon dar si cei taiwanezi OST, PFC-ul activ, precum si cele doua etaje de filtrare a curentului. Sunt folosite numai componente de calitate, constructia fiind echilibrata si bine gandita. Mi-au placut in special cele doua etaje de filtrare, care contin mai multe componente decat se folosesc deobicei, cei de la PC P&C nefacand economie. Practic, primul etaj este situat imediat in spatele mufei de alimentare de la priza si contine o bobina, un condensator de tip X si doi condensatori de tip Y, iar cel de-al doilea este situat in coltul opus, unde sunt dispuse in acest scop 2 bobine, un condesator de tip X, doi condensatori de tip Y, un varistor metal-oxid si o siguranta. Descoperim apoi doua rail-uri “false”, etichetate si pe PCB ca fiind 12V1 si 12V2, insa acestea formeaza un singur rail (aspect ce poate fi observat si in testul de incarcare cu 49A pe Chroma 8000), etichetarea de pe PCB fiind ramasa probabil de la producatorul original al acestuia (Seasonic). Doar PC P&C se numara printre cei mai inversunati sustinatori ai surselor in comutatie, construite in configuratie single-rail.
Test
Ok, acum ca ne-am format o idee despre PC P&C 610W, a venit momentul sa vedem ce poate. Din moment ce nu am din intamplare un Chroma 8000 sub pat si nici nu ma cheama Jon Gerow, am decis sa testez aceasta sursa asa cum stiu eu mai bine, tinand cont in acelasi timp de posibilele nevoi ale unui consumator “casnic” posesor al unui sistem high-end, pe masura target-ului sursei. Astfel, m-am gandit ca un procesor Quad-core, 4Gb de ram si o placa video high-end nu pot lipsi din arsenalul unui consumator high-end. Totusi, noile procesoare de la Intel parca sunt prea eficiente si merg prea bine cu voltaje foarte dragute, dar nedemne de barbati adevarati si surse puternice, plus ca pierd prea putina energie prin caldura. Asa ca, am alcatuit un mic sistem de test….
Sistemul de test
Q6600 B3 @ 3450Mhz – 1.63v setati in bios, 1.55v in Windows idle, 1.5v load
Evga 780i SLI – 1.4v FSB / 1.575v MCP
4Gb AData @ 1066Mhz 5-5-5-15 – 2.1v
Evga 9800GX2 @ 700/2100Mhz
WD Raptor 74Gb
Cooler Master Geminii II + 2 x Sunon 100CFM
Frecventa procesorului am ales-o astfel incat sa fie stabil indiferent de cat de mult timp l-as testa. Din cauza consumului mare si a etajului de alimentare prezent pe 780i, variatiile vcore-ului sunt uriase, astfel incat mi-a crapat de nenumarate ori in Orthos la 3600Mhz, inainte sa instalez macar GX2-ul (deci fara nici o legatura cu sursa). Memoriile si placa video au fost tactate la frecvente pe care eu le consider decente pentru daily use, asigurand de asemenea un consum…placut
Metodologie
Dupa ce am instalat sistemul, toate driverele necesare si m-am asigurat de stabilitatea componentelor individual, am masurat in idle voltajele pe rail-urile de 12v, 5v si 3.3v, precum si temperatura aerului evacuat de sursa. Apoi am rulat timp de o ora, in paralel, 4 instante de Prime 95 (mai precis Prime 95 Multi threaded, cu 4 threaduri) si Ati Tool / scanare de artefacte. In ultimele 10 minute ale testului, am masurat din nou voltajele si temperatura. Voltajul a fost masurat folosind un multimetru DT830D, calibrat fata de Velleman-ul meu, care nu a fost in posesia mea in timpul realiarii testului. Temperatura a fost masurata cu Uei DT200 si un termocuplu de suprafata de tip K.
Rezultate
Prima intrebare pe care trebuie sa si-o puna fiecare, sincer, este urmatoarea:
“Oare tine o sursa de 610W un Q6600 B3 @ 3450Mhz si un 9800GX2 overclockat?”
De ce sa nu recunoastem, multi dintre noi ar fi tentati, in cazul in care ar avea o asemenea configuratie, sa isi cumpere o sursa de minim 800W, daca nu chiar de 1000W sau mai mult. Pana la urma, in zilele noastre componentele sunt energofage, racirile supra-dimensionate, iar surse de 1600W sau 2000W au aparut pe piata de ceva vreme. Ei bine, acelasi lucru m-am intrebat si eu….Oare tine? Apoi, am vrut sa vad cum se comporta sursa atat din punct de vedere al curentului furnizat, cat si din punct de vedere al diferentei de temperatura interna, ambele fiind indici solizi in aprecierea stresului pe care sursa il suporta. Ei bine….de tinut a tinut fara probleme, iar cum a tinut puteti vedea mai jos.
IDLE
Temperatura – 33,7 oC
12v – 12,19v
5v – 5,18v
3.3v – 3,46v
LOAD – Quad Prime + Ati Tool dupa o ora
Temperatura – 38,6 oC
12v – 12,28v
5v – 5,28v
3.3v – 3,46v
Cred ca fiecare poate trage o concluzie relevanta din cele de mai sus. Sursa nu numai ca a tinut, dar a facut-o intr-un mod elegant, fara a se incinge si fara a suferi fluctuatii mari de voltaji pe cele trei rail-uri. Pot afirma cu mana pe inima ca aceasta sursa poate tine fara nici un fel de probleme un asemenea sistem, avand loc destul si pentru cateva HDD-uri si unitati optice in plus. Quad Prime pe un procesor pe care eu l-as folosi mai degraba pe post de calorifer ( este singurul procesor pana acum care a reusit sa imi incalzeasca heat-pipe-urile Gemini-ului cu Sunoanele pe el) si Ati Tool pe doua GPU-uri high-end….ar fi trebuit sa o faca sa fiarba. Cu toate acestea, sursa mesteca molcom langa mine sufland aer putin caldut, fara a parea afectata de ceea ce se intampla. Asta in timp ce in camera incepuse sa miroasa a componente incinse dinspre placa de baza…Din punctul meu de vedere aceasta sursa este “Monstru Approved”, si ma bucur sincer ca am cumparat-o.
Concluzie
De multe ori oamenii au tendinta sa exagereze, sa mearga putin prea departe, pentru a fi siguri ca nu au probleme. Exact asa se intampla in cazul surselor, multi utilizatori estimand eronat puterea sursei necesare pentru a le alimenta sistemul. Normal, nu trebuie sa ajungi la limita, putin spatiu de siguranta nu strica niciodata. Evident, acest lucru se aplica cel mai mult in cazul benching-ului extrem, QX9650 la >5Ghz de exemplu avand tendinta de a consuma ceva curent, astfel incat o sursa de >1000W este recomandabila. Tousi, pentru un sistem decent (Wolfdale sau Yorkfield + 9800GTX / Sli, 9800GX2, etc.) uneori putem avea si surprize, o sursa de genul celei prezentate mai sus putand fi suficienta, eleganta si silentioasa. Singura mea parere de rau este ca nu am avut posibilitatea sa masor nivelul de zgomot al ventilatorului, iar metode de balta de genul inregistrarii cu un microfon ieftin nu ma caracterizeaza. Nu ma pot pronunta asupra aspectului silentiozitatii, eu personal nu am auzit-o nici cand am pornit-o singura, insa in load nivelul sonor poate a crescut iar eu nu am avut cum sa remarc acest lucru, fiind incantat de sunetul Sunoanelor si al racirii GX2-ului.
Personal, am fost impresionat de modul in care s-a comportat aceasta sursa, dar si de specificatiile asumate de producator, 40 oC nefiind la indemana oricui. PC Power& Cooling sunt recunoscuti pentru produse server grade, dar au demonstrat ca pana si o sursa consumer orientated poate da dovada de trainicia specifica brand-ului. Dupa o lunga prezenta pe piata romaneasca, Corsair, Seasonic si Enermax au o concurenta serioasa din partea PC P&C, atat din punct de vedere al calitatii cat si al pretului. Iar noi, consumatorii, nu putem decat sa ne bucuram ca asemenea brand-uri ne sunt la indemana. As putea spune ca, fata de acum multi ani cand se potcoveau puricii cu 99 de ocale, noi suntem norocosi.
Comentarii
monstru esti un nab 😉
Nab?
Cred ca a vrut sa zica nabab. 🙂
Nice review ! Am achizitionat aceasta sursa pentru PC-ul personal. Se comporta exemplar, consumul nefiind unul mic.
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube