Review – FSP Cannon PRO 2000W

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 14 March, 2024.

FSP Cannon PRO 2000W

 

Astazi vom avea o premiera in materie de surse pe LAB501, vom testa pentru prima data o sursa certificata pentru o putere de 2000W out-of-the-box. Am atins aproape 2200W cu Seasonic PRIME PX-1600 ATX 3.0, insa aceasta sursa – excelenta de altfel – este certificata din fabrica doar pentru 1600W. Prin urmare sunt curios sa vad cum se comporta in teste o sursa capabila nativ de o sarcina de 2000W, venita de la FSP, un producator cu renume atat pe piata OEM, cat si pe cea retail.

Desi am putut vedea inca de la Computex-ul din anul 2014 surse de 2000W, chiar si astazi la aproape 10 ani distanta avem pe piata doar cateva modele cu o astfel de putere de la EVGA, Cooler Master, Silverstone si FSP. O astfel de sursa nu este usor de produs sau de vandut pe piata consumer, mai ales ca o data cu prabusirea pietei de mining cererea pentru surse de alimentare de peste 1000W a scazut destul de dramatic.

FSP Cannon PRO 2000W este o sursa lansata la jumatatea anului 2022, inainte de introducerea pe piata a standardului ATX 3.0, prin urmare nu avem la dispozitie conector nativ 12VHPWR. In schimb Cannon PRO 2000W vine cu suport pentru 18 conectori PCI-Express, ceea ce ar trebui sa fie suficient inclusiv pentru aplicatii workstation unde sunt folosite mai multe placi video pentru calcule de AI.

Cannon PRO 2000W este certificata 80PLUS Gold in timp ce garantia oferita este de doar 2 ani, insa fiabilitatea este asigurata de capacitorii japonezi precum si de ventilatorul echipat cu lagar pe rulmenti. Exemplarul testat este bazat pe o revizie imbunatatita care ajusteaza comportamentul ventilatorului la sarcini reduse, acesta fiind bazat exclusiv pe un senzor de temperatura. Haideti mai departe sa vedem cum arata “monstrul” si – mai important – cum se comporta in testele noastre.

 

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – FSP Cannon PRO 2000W

 1. Cristi a scris pe:

  Caderea sectiunii in sarcina este datorata sectiunii cablurilor sau conectorilor. Daca tensiunea scadea la iesirea din sursa ar fi trebuita sa se activeze automat protectia de tensiune scazuta ULV. Ptr 170A trebuie o secțiune minima totala (cumulata ptr ramura de +12V) de cel putin 42mmp (21 fire de 14AWG ptr linia de +12V si inca 21 ptr GND) ptr a evita scaderea tensiunii pe cablu.

 2. matose Post author a scris pe:

  Sectiunea firelor si numarul lor este mai mult decat suficient, nu acolo este problema…

 3. Cristi a scris pe:

  Se poate verifica foarte simplu prin masurarea tensiunii in interiorul sursei, direct pe condensatorii de filtrare. Conform site-ului producatorului sursa are 6 protectii: OVP, OCP, UVP, SCP, OPP, OTP. UVP ar fi trebuit sa opreasca sursa daca tensiunea de ieșire scădea sub 11,4V

 4. matose Post author a scris pe:

  Stiu cum se poate verifica si stiu ce scrie pe site-ul FSP, insa situatia este exact cum am spus in articol. Daca era vorba de o pierdere pe fire, energia pierduta se transforma in caldura iar firele se incalzeau ceea ce nu s-a intamplat. Testerul nostru are mai multe module de sarcina, iar cablurile sursei au fost impartite in functie de grosimea si nr firelor pe acestea. Valoarea trecuta la +12v in tabelul de rezultate este media celor 6 valori citite pe cele 6 module de incarcare ale sursei. Citirile au fost scazute pe toate rail-urile, ceea ce inseamna ca electronica sursei nu duce un astfel de load. Este fizic imposibil ca TOATE rail-urile sa cada simultan din cauza firelor….

  Crede-ma ca stiu cum arata cifrele si ce se intampla atunci cand firele nu duc curentul la care sunt supuse, in acest caz nu este vorba de asta 🙂

Lasa-ne un comentariu: