Review – FSP Cannon PRO 2000W
Concluzii
Am inceput acest review cu un entuziasm demn de un produs dedicat entuziastilor care ar fi trebuit sa ne puna la grea incercare capabilitatea testerului nostru de surse, sa-l faca sa gafaie din plin si sa isi gaseasca nasul. La final insa mi-e destul de greu sa identific publicul tinta pentru modelul Cannon PRO 2000W, avand in vedere pretul de peste 2000 RON precum si comportamentul mai degraba mediocru din testele noastre.
Desi se trage dintr-un ADN de surse industriale care au rezistat in testul timpului, platforma folosita pentru Cannon PRO 2000W se bazeaza pe un concept de acum 10 ani care este pur si simplu depasit in 2024. In afara de capitolul de eficienta unde a depasit usor standardul 80PLUS Gold, Cannon PRO 2000W ne-a aratat rezultate slabe atat la stabilitatea tensiunilor, cat si la capitolul de zgomot al tensiunilor (ripple) unde arata cifre record.
Cel mai grav mi se pare insa prabusirea rail-ului de +12V atunci cand depasim puterea inscrisa pe eticheta, 10.38V nu este o tensiune de alimentare sanatoasa pentru un sistem PC. Sistemele de protectie ale sursei ar fi trebuit sa impiedice acest scenariu, insa acest lucru nu s-a intamplat. Gama Cannon PRO ar fi trebuit sa fie o demonstratie de forta pentru imaginea brandului FSP, modelul de 2500W fiind prezentat la Computex-ul de anul trecut, iar un refresh compatibil cu standardul ATX 3.1 fiind programat in acest an. Sper ca au reproiectat electronica din interior, pentru ca FSP au evoluat mult in ultimii ani, scotand pe piata modele foarte reusite. Prin urmare e pacat ca a trebuit sa-mi amintesc de vechile modele FSP prin acest review si sper ca acest feedback sa fie luat drept unul constructiv.
Constructia este una solida, bazata exclusiv pe capacitori japonezi, insa garantia de doar 2 ani reprezinta un dezavantaj atunci cand comparam cu competitorii de pe piata. In lumina comportamentului din testele noastre si a pretului de pe piata, nu putem discuta despre raportul performanta / pret, avand in vedere ca PRIME PX-1600 ATX 3.0 de la Seasonic poate fi gasita la acelasi pret si este net superioara la orice capitol (am urcat pana la 2200W fara probleme).
Comentarii
Caderea sectiunii in sarcina este datorata sectiunii cablurilor sau conectorilor. Daca tensiunea scadea la iesirea din sursa ar fi trebuita sa se activeze automat protectia de tensiune scazuta ULV. Ptr 170A trebuie o secțiune minima totala (cumulata ptr ramura de +12V) de cel putin 42mmp (21 fire de 14AWG ptr linia de +12V si inca 21 ptr GND) ptr a evita scaderea tensiunii pe cablu.
Sectiunea firelor si numarul lor este mai mult decat suficient, nu acolo este problema…
Se poate verifica foarte simplu prin masurarea tensiunii in interiorul sursei, direct pe condensatorii de filtrare. Conform site-ului producatorului sursa are 6 protectii: OVP, OCP, UVP, SCP, OPP, OTP. UVP ar fi trebuit sa opreasca sursa daca tensiunea de ieșire scădea sub 11,4V
Stiu cum se poate verifica si stiu ce scrie pe site-ul FSP, insa situatia este exact cum am spus in articol. Daca era vorba de o pierdere pe fire, energia pierduta se transforma in caldura iar firele se incalzeau ceea ce nu s-a intamplat. Testerul nostru are mai multe module de sarcina, iar cablurile sursei au fost impartite in functie de grosimea si nr firelor pe acestea. Valoarea trecuta la +12v in tabelul de rezultate este media celor 6 valori citite pe cele 6 module de incarcare ale sursei. Citirile au fost scazute pe toate rail-urile, ceea ce inseamna ca electronica sursei nu duce un astfel de load. Este fizic imposibil ca TOATE rail-urile sa cada simultan din cauza firelor….
Crede-ma ca stiu cum arata cifrele si ce se intampla atunci cand firele nu duc curentul la care sunt supuse, in acest caz nu este vorba de asta 🙂
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube