Review – FSP Hydro GT PRO 1000W
Concluzii
La fel ca si fratele sau mai mare, FSP Hydro GT PRO 1000W este un refresh al seriei Hydro GT PRO, menit sa aduca suport pentru ATX 3.0 si PCIe Gen 5, prin includerea unui conector nativ 12VHPWR, evitand astfel problematicele adaptoare. Asa cum am spus si in primul review al acestei noi tehnologii, o sursa cu suport nativ PCIe Gen 5 este importanta mai ales in viitor, cand noile generatii de placi video lansate nu vor mai putea fi folosite cu adaptoare. Standardul ATX 3.0 presupune ca sursele compatibil sa sustina spike-uri de pana la de 2 ori capacitatea inscrisa pe eticheta, in timp ce pentru placa video conectorul 12VHPWR trebuie sa accepte spike-uri de pana la 3 ori puterea inscrisa pe acesta (150W, 300W, 450W sau 600W). Nu vorbim aici de putere sustinuta, ci de o incercare de segmentare a pietei de surse in functie de placile grafice suportate intr-un mod mai simplu, fara calculatoare de putere sau alte metode empirice. Daca o sursa este compatibila cu standardul ATX 3.0 nu inseamna automat ca este mai buna decat una compatibila cu standardul ATX 2.X sau ca are o rezerva de putere mai ridicata.
Sursa FSP Hydro GT PRO 1000W are un pret comunicat de producator de 170 EURO (TVA inclus) si ar trebui sa ajunga in curand si in magazinele din tara noastra, insa trebuie sa fiti atenti si sa cumparati noul model ATX 3.0 / PCIe Gen 5 – dintr-un motiv necunoscut modelul vechi are exact acelasi cod. Comportamentul electric a fost consistent cu cel al unei surse performante 80PLUS Gold si as vrea sa subliniez comportamentul imbunatatit fata de Hydro G PRO, model cu care imparte arhitectura. Practic cei de la FSP au reparat doua dintre problemele semnalate de noi initial: stabilitatea tensiunilor minore si dT-ul prea mare, ceea ce facea ca sursa sa se incinga destul de tare. Bine, cea de-a doua problema a fost rezolvata prin schimbarea ventilatorului si ajustarea controller-ului de turatie, ceea ce genereaza semnificativ mai mult zgomot atunci cand ne apropiem si depasim puterea inscrisa pe eticheta.
Modul Eco activat din butonul de pe spatele sursei are ca efect mentinerea modului de functionare pasiv pana la o incarcare de 40%, in timp ce pentru fiabilitatea sursei vegheaza indeaproape capacitorii japonezi, ventilatorul cu lagar pe rulmenti si garantia de 7 ani. Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele tehnologii aparute si aveti sau planuiti sa achizitionati o placa video din noua serie, atunci FSP Hydro GT PRO 1000W este o alegere demna de luat in considerare, avand in vedere conectorul nativ 12VHPWR care va poate salva de multe neplaceri prin evitarea folosirii adaptorului, ca sa nu mai vorbim de cosmarul wiremanagement-ului.
Pretul mi se pare unul de bun simt, mai ales ca avem de-a face cu o sursa cu o putere de 1000W certificata ATX 3.0 si PCIe Gen 5, iar faptul ca este semi-modulara nu ne incurca prea mult, pentru ca la o sursa de aceasta putere vom folosi oricum conectorul de 24 pini si minim un conector EPS pentru alimentarea procesorului. Eu as fi facut si cablul PCI-Express modular pentru ca poate folosim o placa RTX din seria 4000 si vom conecta doar conectorul 12VHPWR, dar probabil ca se va renunta la cablul PCI Express precablat atunci cand vom avea la activ deja 2-3 generatii de placi video dotate cu noul conector.
Comentarii
Puteti testa si modelul de sursa Seasonic G12 GM-850? Este printre cele mai ieftine certificate 80+ Gold