Review – FSP Hydro PTM Pro 1200W
Analiza interioara
Ventilatorul de 135mm este un model de calitate fabricat de Protechnic, mai precis MGA13512XF-A25, echipat cu lagar pe lichid (FDB) si o turatie maxima de 2300 rpm. Controller-ul de turatie mentine viteza ventilatorului sub 1000 rpm atunci cand sursa se afla in regim normal de functionare, prin urmare aceasta se mentine silentioasa in toate scenariile, mai putin cel de Overload, care a marcat accelerarea ventilatorului peste 1700 rpm. De notat si aplaudat faptul ca nu am mai intalnit comportamentul ciudat intalnit la fratele sau mai mic (850W) non-ATX 3.0 testat acum ceva timp.
Platforma folosita in cazul lui FSP Hydro PTM Pro 1200W este bazata pe modelul Hydro PTM Pro anterior (lansat in 2020) cu usoare modificari pentru a acomoda cerintele standardului ATX 3.0. Puntea de diode din primar este dublata pentru a putea rula ceva mai mult in mod fanless. Asa cum era normal pentru o sursa certificata 80PLUS Platinum, pentru a creste eficienta si stabilitatea tensiunilor, FSP Hydro PTM Pro 1200W are rail-urile de 3.3v si 5v derivate din rail-ul de 12v (tehnologie DC-DC). Cele 2 VRM-uri sunt amplasate vertical pe PCB-ul principal, aproape insa de placa cu conectori modulari.
Calitatea componentelor si PCB-ului este foarte ridicata, o atentie deosebita s-a acordat MOSFetilor principali care sunt pozitionati pe spatele PCB-ului si transfera mare parte din caldura degajata catre carcasa de metal a sursei. PCB-ul are si un lac aplicat deasupra pieselor pentru a impiedica problemele care le putem avea din cauza umezelii sau a prafului, un lucru de apreciat – parca incepem sa intelegem de ce FSP acorda 10 ani garantie pentru gama Hydro PTM Pro. De remarcat si compatibilitatea lui Hydro PTM Pro 1200 W cu standardul de siguranta la electricitate IEC 62368.
Toti condensatorii electrolitici folositi sunt de origine japoneza, certificati pentru functionare la 105 grade C: primar (Rubycon seria MXK, 2 buc 560uF / 450V pentru o capacitate combinata de 1120uF) iar in secundar avem electrolitici Nippon Chemicon seria KZE + polimerici de la aceeasi firma impreuna cu cativa Rubycon YXF si YXG rataciti. Filtrul de intrare incepe de pe mufa IEC cu 2 capacitori tip Y si un capacitor tip X (cu circuit de descarcare), continuand pe PCB cu un varistor (MOV), 2 capacitori tip Y, 2 capacitori tip X si 2 bobine rejectie mod comun (CM). Pentru protectia la supracurent avem in etajul de filtrare si un releu impreuna cu un termistor NTC, prin urmare stam destul de bine la acest capitol.
Comentarii