Review – FSP Hydro PTM Pro 1200W

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 25 July, 2023.

Concluzii

 

La fel ca si Hydro G Pro si GT Pro, FSP Hydro PTM Pro 1200W este un refresh al vechii serii cu acelasi nume, menit sa aduca suport pentru ATX 3.0 si PCIe Gen 5, prin includerea unui conector nativ 12VHPWR, evitand astfel problematicele adaptoare. Asa cum am spus si in primele review-uri al acestui nou standard, o sursa cu suport nativ PCIe Gen 5 este importanta mai ales in viitor, cand noile generatii de placi video lansate nu vor mai putea fi folosite cu adaptoare iar pinii de sensing isi vor intra cu adevarat in rol. Standardul ATX 3.0 presupune ca sursele compatibil sa sustina spike-uri de pana la de 2 ori capacitatea inscrisa pe eticheta, in timp ce pentru placa video conectorul 12VHPWR trebuie sa accepte spike-uri de pana la 3 ori puterea inscrisa pe acesta (150W, 300W, 450W sau 600W). Nu vorbim aici de putere sustinuta, ci de o incercare de segmentare a pietei de surse in functie de placile grafice suportate intr-un mod mai simplu pentru utilizatorul final. Daca o sursa este compatibila cu standardul ATX 3.0 nu inseamna automat ca este mai buna decat una compatibila cu standardul ATX 2.X sau ca are o rezerva de putere mai ridicata, dupa cum ne-au aratat si review-urile facute pana acum.

Sursa FSP Hydro PTM Pro 1200W are un pret comunicat de producator de €260 (TVA inclus) si ar trebui sa ajunga in curand si in magazinele din tara noastra, insa trebuie sa fiti atenti si sa cumparati noul model ATX 3.0 / PCIe Gen 5 – dintr-un motiv necunoscut modelul vechi are exact acelasi cod, intocmai ca toate refresh-urile ATX 3.0 lansate de FSP. Comportamentul electric a fost consistent cu cel al unei surse high-end 80PLUS Platinum si as vrea sa subliniez comportamentul imbunatatit fata de Hydro PTM Pro 850W, pe care l-am testat acum ceva timp. Practic cei de la FSP au reparat doua dintre problemele semnalate de noi initial: comportamentul ciudat al ventilatorului care se oprea din cand in cand chiar si atunci cand sursa era in Overload, dar si o problema a rail-ului de +5v, care il facea sa oscileze atunci cand depaseam puterea inscrisa pe eticheta. Singura problema care a ramas – cel putin in opinia mea – este ripple-ul destul de ridicat pe rail-ul de +3.3v, insa si stabilitatea tensiunii este destul de slaba pe acest rail.

Modul Eco activat din butonul de pe spatele sursei are ca efect mentinerea modului de functionare pasiv pana la o incarcare de 65-70%, in timp ce pentru fiabilitatea sursei vegheaza indeaproape capacitorii japonezi, ventilatorul cu lagar pe lichid (FDB) si garantia de 10 ani. Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele tehnologii aparute si aveti sau planuiti sa achizitionati o placa video din noua serie, atunci FSP Hydro PTM Pro 1200W este o alegere demna de luat in considerare, avand in vedere conectorul nativ 12VHPWR care va poate salva de multe neplaceri prin evitarea folosirii adaptorului, ca sa nu mai vorbim de cosmarul wiremanagement-ului.

Pretul mi se pare unul de bun simt, mai ales ca avem de-a face cu o sursa cu o putere de 1200W cu eficienta Platinum, certificata ATX 3.0 si PCIe Gen 5, extrem de silentioasa datorita controllerului relaxat al ventilatorului. Ingineria sta si in inovatia celor de la FSP de a trimite caldura din switcherele principale direct spre carcasa de metal a sursei, design folosit prima oara la Hydro PTM+ care elimina caldura prin intermediul unui waterblock. Rezerva de putere este si ea impresionanta pentru o sursa de 1200W, singurul producator care mai obtine astfel de rezultate (rezerva de putere de peste 30%) in mod constant fiind Seasonic, prin urmare FSP se afla intr-o companie selecta la acest capitol.

Se pare ca platforma Hydro PTM Pro reuseste sa ne impresioneze chiar si dupa aproape 3 ani de la lansare, unele lucruri au fost remediate iar altele probabil ca vor necesita o alta platforma pentru a fi rezolvate in totalitate. FSP Hydro PTM Pro 1200W revitalizata cu compatibilitate ATX 3.0 si PCIe 5.0 arata bine si inca face fata cerintelor actuale, prin urmare nu pot sa spun decat: Bravo FSP! Totusi nu pot sa nu astept sa testez si noua sursa HydroTi PRO, prima generatie de surse native ATX 3.0 lansata de FSP, care se lasa insa asteptata din cauza problemelor de disponibilitate. Sa vedem ce ne aduce viitorul.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: