Review – Seasonic Prime Gold 1200W

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 19 September, 2017.

Analiza interioara

 

Ventilatorul de 135mm cu care este dotat Seasonic Prime Gold 1200W foloseste lagare Fluid Dynamic Bearing, fiind fabricat de Hong Hua. Cum este un model de putere mare, ventilatorul de astazi poate urca pana la 2300RPM spre deosebire de 1800-2000RPM cum sunt cele din modelele de 650W, 750W si 850W. Tinand cont de eficienta ridicata precum si de modul in care este setat regulatorul de turatie, nici nu conteaza prea mult ce ventilator foloseste Prime-ul, pentru ca oricum nu il veti auzi pana la o incarcare de 80-100%. Atunci controller-ul mentine ventilatorul destul de turat, dupa cateva minute de LOAD sustinut acest ajungand la maxim, ceea ce este cam deranjant.

 

 

Asa cum mentionam mai devreme, electronica prezenta in Prime Gold este bazata pe noua platforma high-end dezvoltata in-house de Seasonic, fiind aproape identica cu ce am vazut in cazul lui Prime Titanium / Platinum. Pentru rail-urile minore (+3.3v si +5v) foloseste convertoare DC-DC – tehnologie utilizata pentru marirea eficientei de majoritatea surselor moderne – amplasate pe un PCB separat, spre deosebire de modelele anterioare ce integrau convertoarele direct pe placa cu conectori modulari.

Asa cum era de asteptat, filtrarea EMI este realizata ca la carte: doi condensatori de tip Y si unul de tip X direct pe mufa IEC, continuat cu o bobina de ferita pe fir, 4 capacitori Y, un capacitor de tip X, doua bobine si un varistor pentru protectia la cresteri abrupte de tensiune (surge) montate direct pe PCB.

Toti condensatorii electrolitici si polimerici folositi sunt de productie japoneza si sunt certificati pentru o temperatura de 105 oC, in primar fiind utilizati doi condensatori Nippon Chemi-Con KMR de 680uF / 400V si 470uF / 400V  – pentru un total de 1150uF – in timp ce in secundar avem tot Nippon Chemi-Con , atat electrolitici (KZH si KYB) cat si polimerici (cu exceptia catorva polimerici produsi de Nichicon amplasati pe PCB-urile DC-DC). Calitatea capacitorilor folositi garanteaza o durata de viata mare, acesta fiind si unul din motivele pentru care avem 12 ani de garantie oferiti de Seasonic.

 

 

Comentarii

8 comentarii la: Review – Seasonic Prime Gold 1200W

 1. Alex a scris pe:

  Felicitari pentru review Matose. Investitia facuta de voi se justifica pe deplin tinand cont ca avem de-a face cu surse care au un ripple tot mai mic sitensiuni cat mai stabile.
  O sursa exceptionala ca toate celelelate produse de Seasonic. Seria Prime isi merita cu deplin titlul de cele mai bune surse din lume, deoarece au intrecut Corsair-ul din seria AXi la toate capitolele. (si seria AX care era produsa de ei era la fel de buna ca AXi-ul).
  Se pare ca Seasonic scapat si de coil noise caci daca ne uitam la review-urile de la diversi retaileri din toata lumea nici unul nu se plange de acest lucru.

 2. J.Nicolae a scris pe:

  Inca o sursa foarte buna, sincer imi place la nebunie interiorul acestei surse, foarte curat si bine asezate componentele.

 3. matose Post author a scris pe:

  AX1500i este alta mancare de peste prin urmare nu as generaliza faptul ca seria Prime de la Seasonic este peste seria AXi de la Corsair

 4. Alex a scris pe:

  Matose, perfect de acord cu tine ca seria Axi este alta mancare de peste, voltaje ajustate cu ajutorul DSP-ului, linkul corsair ce permite o monitorizare digitala, dar eu ma refeream strict la performanetele electrice.
  Daca analizam toate reviewurile de pe net disponibile vedem ca seria Prime de la Seasonic este superioara seriei Axi (OEM Flextronics) la: stabilitatea voltajelor, advanced transient response (unde dupa cum bine stii si tu, se masoara caderea de tensiune la o anumita incarcare intr-un anumit interval de timp, si aici seasonicul este peste Axi), ripple noise si eficienta. Pe scurt, ca si performanta electrica Seasonicul a reusit sa bata cu analogicul circuitele digitale. La fel, este peste platforma semidigitala de la CWT si ultima platforma analogica Leadex de la Super Flower. Bravo lor, merita toate laudele.
  Un alt lucru de remarcat la SS este ca ei nu au folosit niciodata pe nici o platforma fie ea si cea mai low end posibila alti condensatori decat cei japonezi.

 5. Liviu a scris pe:

  Sursa wow…review superb. Îmi place layout-ul aerisit din interiorul sursei. Se observa experienta majoră a Seasonic… Însă vine întrebarea mea clasica deja… Ce dracu alimentezi cu ea….Cernavodă :)) serios acum.. În afară de mineri… În realitate are vreo relevantă? Exista aplicabilitate cu 1080ti care papa 300w și similar și vega

 6. Monstru a scris pe:

  Liviu – ce spui tu se aplica in general. Dar overclockeaza un Core i9 si un 1080Ti serios si o sa vezi ca o sursa de 850W nu ajunge, de exemplu. Am patit-o noi cu Lightnintg 🙂

 7. Alex a scris pe:

  Liviu, asa cum spune si Monstru un procesor si o placa video high end overclockate iti ridica consumul peste 700-800w. Si cand detii un asemenea calculator avand overclockul in sange ai 2 variante:
  1. Ori iti alegi o sursa de 800-850w care va functioca cam la limita si se va incalzi in load, iar odata cu incalzirea vine si scaderea duratei de viata, si in cazul asta te rogi ca sursa sa fie de calitate si sa nu aiba in load un voltage drop mare in load, ca altfel se restarteaza sau se inchide PC-ul. Desi sursele high end au o rezerva de putere de aprox 10-15% peste cele declarate de producator e de preferat ca ea sa fie tot timpul de o putere mai mare decat ar consuma sistemul ca sa nu intre in overload.
  2. Fie iti alegi o sursa cum e cea din superbul articol scris de Matose si atunci pe langa faptul ca ai o sursa high end super stabila, ai si o rezerva de putere pentru un eventual upgrade, iar sursa avand cu 400w mai mult decat ar consuma eventualul sistem overclockat nu fa fi solicitata prea mult si o poti utiliza linistit fara sa se incalzeasca si fara sa iti pice sistemul.

 8. Liviu a scris pe:

  Ma inclin ! Am notat … nu mai intreb ! Btw … ce dubios suna denumirea i9 (nenatural momentan) :)) Iar 1080Ti ma asteptam sa nu depaseasca 350W , dar parca Lightningul ala cu 3x8Pin PCiX … e prea ca la tara :)) Ce-i drept … si rezultate de top!

Lasa-ne un comentariu: