SunMoon SEL-9880 – Metodologie testare surse 2020

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 3 November, 2020.

Echipamente noi

 

 

Despre testerul SunMoon SEL-9880 am mai vorbit acum 2 ani cand am detaliat noua metodologie (la acel moment), prin urmare nu voi mai relua ceea ce am spus atunci. Pentru a masura eficienta sursei avem nevoie de un calcul cat mai precis al puterii consumate DC, in acest scop trebuie adunate puterile de pe fiecare rail, unde puterea este produsul dintre tensiune si curent (U*I). Curentul este cel setat de ATE, verificat pentru acuratete si cu un clampmetru calibrat la standarde ISO (Voltcraft VC-335), iar tensiunea este inregistrata cu un voltmetru de banc Uni-T UT804. Am ales acest model datorita tolerantei de numai 0.025% atunci cand masoare tensiune DC, poze cu inculpatul mai jos:

 

 

Daca problema puterii furnizate de catre sursa (putere DC) a fost rezolvata, pentru masurarea puterii consumate de sursa din retea (putere AC) avem nevoie de un analizor de putere. Acestea sunt aparate de sine statatoare, destul de costisitoare. Aici am optat pentru GW Instek, un producator taiwanez renumit, modelul GPM-8212 fiind unul destul de raspandit si cu feedback extrem de bun. Acesta poate masura puterea cu o toleranta de 0.2%, iar etalonarea executata de specialistii de la ARC Brasov a demonstrat o toleranta chiar mai mica. Aparatul are astfel garantia unei precizii ridicate, in conditiile specificate de acreditarea RENAR pe care a respectat-o fara probleme.

 

 

Acum ca problema eficientei este rezolvata, a venit timpul sa ne indreptam privirea catre ripple care trebuie masurat intr-un mod foarte specific pentru a a obtine un grad maxim de precizie. In acest scop am achizitionat un osciloscop digital TDS2002C de la liderul in domeniu, Tektronix. Acesta a venit cu 2 sonde proprietare care vor ajuta si ele la izolarea zgomotului si micsorarea interferentelor.

 

 

Bijuteria coroanei este placa de test dezvoltata si fabricata de Enermax pentru uzul in laborator cu aparatura Chroma. Noi nu avem pentru moment asa ceva insa am putut adapta fara probleme conexiunile testerului SunMoon la acest PCB. Avem toate conexiunile necesare pentru 6 rail-uri de +12V, acelasi numar ca si testerul SEL-9880, trasee groase si intarite pentru minimizarea pierderilor pe traseu. Avem puncte de masura pentru toate tensiunile chiar langa consumator, adica aproape de mufele MOLEX, ATX, PCI-Express, SATA, etc. Mai mult decat atat, filtrul necesar masurarii zgomotului ripple conform standardului ATX este si el prezent, astfel masurarea lui fiind exacta dar si facila.

 

 

Comentarii

Un comentariu la: SunMoon SEL-9880 – Metodologie testare surse 2020

  1. Cristi a scris pe:

    Nu se poate masura nivelul de zgomot audio separat de eficienta? Adica prima data prin cablul sursei se masoara eficienta, si apoi, printr-un prelungitor, in alta incapere masurat nivelul zgomotului audio.

Lasa-ne un comentariu: