Super Flower SF-550K14XP 550W Review
Metodologie
Nu avem in dotare un aparat destinat testarii de surse dar in schimb am folosit o configuratie puternica, potrivita pentru a utiliza toata puterea care poate fi furnizata de catre sursa. Procesorul Intel Core i7 3960X a fost urcat la 4GHz pentru primul test si urcat la 4.2GHz pentru cel de-al doilea, in timp ce memoriile Corsair Dominator Platinum cu capacitatea de 16GB (4x4GB) au fost tactate la 2400MHz, folosind latentele 10-12-12 1T. Placa de baza folosita a fost ASUS Rampage IV Black Edition in timp ce de racirea procesorului s-a ocupat cooler-ul Enermax LiqTech 120X.
Platforma a fost testata in regim open-air, folosind o masa de teste Dimastech Benchtable Easy v2.5. Evident, responsabila cu cel mai mare stres pentru sursa a fost placa video AMD Radeon HD 7970, ce ruleaza un BIOS care mentine placa video numai in regim 3D (profilul 2D este dezactivat). Pentru partea de CPU avem de asemenea tehnologiile EIST si C1E dezactivate, astfel explicandu-se consumurile mai mari decat ar trebui obtinute in regim de IDLE.
Am masurat consumul la priza al intregului sistem folosind un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Voltcraft VC-10. La ce consum ne asteptam sa avem de la un asemenea sistem acuratetea sa este destul de buna, marja de eroare intre 400 si 1400 W fiind de aproximativ 5%. Pentru a simula cat mai bine incarcarea careia sursa va trebui sa ii faca fata in utilizarea zilnica, am masurat atat consumul in IDLE cat si in LOAD.
Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan FURMark 1.12 si Prime 95 Large FFT (pe 6 thread-uri pentru a mai lasa resurse de alocat si pentru FURMark), la setarile pe care le puteti vedea in tabelul de mai sus. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12v si +5v, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12v, am masurat voltajul in trei puncte (MOLEX, CPU si GPU).
La final, tinand cont de specificatiile oferite de producator, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in idle (82%) cat si in load (80%).
Comentarii
O marjă de eroare de 400-1400 W e considerată bună?!
Daca ai fi citit propozitia pana la cap, nu te-ai mai fi intrebat :): “marja de eroare intre 400 si 1400 W fiind de aproximativ 5%“
Ok, mersi pentru explicaţie şi scuză-mă că m-am grăbit să comentez.
Buna ziua,
As dori cateva detalii referitoare la caracteristicile sursei, daca este cu putinta (daca mai este la indemana): nivelul de zgomot la pornire, in idle dupa o ora si in full load al unitatii / consum maxim dupa o ora, sa zicem. Am incercat sa gasesc modelul 550k14xp pe site-ul producatorului, dar cel mai aproape a fost 550k12xp (fara led?).
Intreb pentru ca am una mai micuta, SF-450P14HE, nemodulara, cu ventilator de 14 si LED. Sunt putin nemultumit de nivelul de zgomot, fiind distinct cu carcasa deschisa, peste coolerul stoc de la AMD al procesorului, chiar si in full load / start-up.
Mai intervine un aspect in discutie, daca sunteti disponibili: ce reguli de pozitionare exista ? – aspiratie din interiorul carcasei vs. aspiratie de sub carcasa / de deaspura carcasei.
Eu unul am preferat aspiratie din carcasa, pe o Zalman T2 plus, dat fiind ca este pozitionata jos si nu am inaltare de la parchet alta decat a picioruselor, si echilibrez astfel cat de cat fluxurile de ventilatie. Gresesc ?! (folosesc doua ventilatoare de la SuperFlower , de 120, pt intake prin lateral, de care sunt oarecum nemultumit ca zgomot, si inca unul Zalmann de 90 pentru exhaust spate)
In plus, are idee cineva cam care este debitul de aer ? (cred ca este acelasi ventilator, aceleasi dimensiuni, intre modelul meu si cel testat)
Salut,
Testele cerute nu intra in metodologia noastra de test, nefiind oricum relevante pentru ca pragul de la care zgomotul devine deranjant este diferit pentru fiecare om. SF-550K12XP este bazata pe alta platforma mai veche si mai slaba decat sursa testata, la fel si SF-450P14HE. Sursa testata este bazata pe o platforma derivata din modelele de varf, arhitectura single-rail LLC resonant, ventilator de 12cm cu LED (nu de 14cm) care este silentios atat in IDLE cat si in LOAD moderat.
Ca o regula generala, toate sursele Super Flower cu configuratie multi-rail pe rail-ul de +12v sunt de generatie veche si ar trebui evitate… se comporta destul de slab, adevaratul “diamant al coroanei” se afla in modelele single-rail ;).
In legatura cu aspiratia aerului pentru sursa, ar trebui tras direct din afara carcasei pentru ca astfel o alimentam cu aer mai rece. Picioarele carcasei ar trebuie sa fie suficiente pentru admisia aerului, eventual daca nu esti convins poti adauga tu niste inaltatoare suplimentare.
Numai bine,
matose
Salut, m-ar interesa mai multe detalii despre componente, mai exact despre condensatori, valori, si pana la ce temperatura sunt certificati. Mai multe detalii, in general, spre exemplu: observ ca cablurile au si mansoane termocontractabile, ce pot preveni scurtcircutari…
Multumesc.
Scuzati cacofonia de mai sus, am fost distrat! sorry.
De condensatori am zis ca sunt CapXon, rating de 105 grade C pentru primar si 85 grade C pentru secundar. Ce alte detalii mai ai nevoie (care nu se vad in poze sau sunt specificate in text)?
Vorbind de superflower , ce pareri ai despre Super Flower Atlas AT-530P12HE 530W si sursele situate ca entry level?
Nu sunt rele, dar sunt bazate pe platforme vechi care nu sunt chiar asa de grozava. As mai pune ceva in plus si as lua ceva mai bun bazat pe o platforma single-rail mai recenta, cum ar fi SF-450P14HE,SF-600A14A sau SF-500P14XPBK.
Mai pun o intrebare tot legata de SuperFlower ( asta mai degraba pt platforma mea )
Alaturi de un I5 4440 + 3 vents ( superflower x2 , titanx1 ) ce placa video ar duce cel mai bine Atlas 530w? Sa ma incumet la un gtx 770?
Foarte bine detaliat acest review! Ma bucur sa aud ca super flower fac surse bune. Matose, ce parere ai de Super Flower Golden Green SF-550P14XE(GX)? Mi-ar trebui neaparat o sursa si vreau totusi si ceva bun.
Multumesc!
Multumim pentru aprecieri! O sursa mai ieftina si mai buna decat ceea ce ai zis tu este SuperFlower Leadex Gold 650W. Daca preferi ceva mai accesibil sursele din seria Golden Green sau Golden King s-au dovedit a fi excelente din toate punctele de vedere. Multa bafta!
unde gasesc ghidul de instalare pentruSuper Flower SF-550K14XP 550W ?
Pingback: NEWS - Surse - Pagina 69
Pingback: Alegere sursa (PSU)
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube