AMD Tech Summit 2016 – Noi detalii despre AMD Radeon Instinct si AMD RyZEN
Concluzii
De cand AMD are un nou CEO, iar divizia de placi grafice a devenit o divizie separata condusa de Raja Koduri, directia in care se indreapta compania pare una buna cu rezultate spectaculoase mai ales in privinta actiunilor la bursa, acestea crescand de la 1.5$ pana la 10$. Parteneriatele cu Microsoft si Sony, mai ales prin prisma faptului ca cele mai importante console ruleaza pe tehnologie AMD, au ajutat destul de mult la acest lucru. Intre timp, cei de la AMD au renuntat la proiectele fara viitor, concentrandu-se in acest moment pe ceea ce conteaza cu adevarat: Zen si Vega.
Vega promite destul de mult prin faptul ca este un nod arhitectural complet nou dupa 5 ani de stagnare, un semn bun fiind dat de puterea de procesare de 25TFlops permisa de posibilitatea de a executa 2 instructiuni FP16 intr-o singura fereastra FP32. Este inca destul de departe de lansarea oficiala anuntata pentru vara anului viitor, dar nu putem decat sa asteptam si sa speram ca merita.
Pe de alta parte, noua serie de acceleratoare Radeon Instinct este o miscare pe care AMD ar fi trebuit sa o faca demult. Totudi, suita software pentru dezvoltatori ROCm a iesit din faza beta doar in urma cu cateva luni. Daca dezvoltatorii vor imbratisa conceptul de deschidere si flexibilitate pe care il ofera AMD prin ROCm, atunci lucrurile vor lua o intorsatura interesanta si Radeon Instinct isi va face simitita prezenta pe piata HPC.
Din tot ceea ce am discutat pana acum, AMD RyZEN este produsul cu care ne vom intalni cel mai curand. Mai exact, este vorba de primavara anului viitor, cand AMD vor lansa platforma Zen pentru desktop sub forma procesoarelor si placilor de baza AM4. Procesorul este interesant cu siguranta si judecand dupa toate informatiile si demo-urile vazute ar trebui sa faca o figura frumoasa in fata lui Broadwell-E. Nu pare sa se apropie de IPC-ul obtinut de Intel cu Skylake / Kaby Lake, dar asta vom vedea in practica in momentul in care produsul o sa apara pe piata. Spun asta deoarece frecventele finale la care poate urca Ryzen precum si pretul de vanzare sunt parametrii cruciali pe care nu ii cunoastem in momentul de fata. Pana una alta, anul 2017 va aduce destul de multe lansari AMD si speram ca acestea vor fi de bun augur.
Comentarii
Vesti bune! Multumim pt informare!
Multumim pentru efort Mate (lunga calatorie s trebuit sa faci, pana pe coasta de Vest si inapoi!)
“Ra-sculatatul” arata bine pe hartie si pare sa fie si in grafic (Q1 launch). Pe de alta parte, Vega e departe de Polaris din ce spui, atat ca arhitectura cat si ca data de lansare- asa ca trebuie sa radem cu un ochi si plangem cu celalt….
Totusi, din ce stii tu nu e posibil ca in cazul Vega sa apara o varianta “consumer” mai repede? In trecut AMD a lansat varianta consumer intai, urmata la cateva luni distanta de varianta profesionala (Fire Pro)…
Pe cand un test de ZEN?Stiu ca voi preferati varianta de top dar ma astept sa evaluate si componentele entry-level/mid-range. Doresc sa schimb platforma de la un A10 5800K la un Zen si doresc sa stiu cam care va fi cresterea de performanta. Momentan am probleme la compilare/rulare de cod pentru Android pentru ca AMD-ul meu nu are suport oOK fata de Intel. Ma astept la schimbari in bine sau sa fiu un optimist “temperat”?
Un test cu Zen in momentul in care se va lansa… din Ianuarie incolo cel mai probabil
Deci il lanseaza la CES 🙂 cu availability in feb apr
Vreau sa imi un PC acum, merita oare sa astept noile procesore (intel, amd)?
In momentul de fata aleg I5 6500…
Dani – daca nu tre grabesti eu cred ca ai mai putea astepta putin… Fie iti iei i5 7500 la acelasi pret fie optezi pentru un Zen cand apar…
In sfarsit. 2017 anul in care se vor face upgraduri masive la desktopuri 🙂
Wow! Răcire pasivă la 300W?
Sper să ne surprindă plăcut AMD-ul cu un raport performanță/watt cât mai bun
Foarte bine punctat la final, mai ales pretul de vanzare.
Sunt foarte multe persoane care cred ca acest procesor va costa sub 50% din pretul unui intel 6900. Personal consider ca daca va fii echivalent sau umpic mai slabut ca acest procesor, pretul va fii de mai mic cu maxim 25%!
Consider ca AMD are cateva avantaje fata de intel legat de placile de baza care nu necesita schimbari asa de dese (la aproape fiecare nou CPU), insa acest aspect este un minus in visteria celor de la AMD (vand mai putine chipseturi fata de Intel pe acest segment). Insa nu cred ca vor oferii preturi foarte mici ci chiar foarte apropiate de cele oferite de INTEL, pentru aceeasi performanta.
Salutare!
@Nicu – AMD are o reputatie in ceea ce priveste preturile. Daca nu va costa paroximativ 50% va avea putini cumparatori. Personal astept sa inlocuiesc al meu 3820 – din pacate nu joc super pi….. dar vom vedea.
AMD, ca orice companie, urmareste profitul. Daca are procesoare puternice, pretul va fi pe masura. Sa ne aducem aminte, Athlon64 x2 FX-60 a fost lansat la pretul de 1031$ in 2006, iar FX-50 la peste 700$ in 2003. Erau vremurile cand AMD Athlon64 era peste Intel Pentium 4 si Pentium D.
Speram sa fie puternic Zen pentru a impulsiona putin piata, astfel incat sa avem performante mai mari la acelasi pret de la o generatie la alta.
Mihai ai perfecta dreptate, @sabiaculuneta AMD nu a scos pe piata niciodata procesoare la fel de bune, mai bune sau apropiate, la un pret mai mic de 25%. Iar in acest domeniu in care banii se reinvestesc continuu in dezvoltare,un pret prea mic ar avea efecte negative pe termen mediu si lung.
Daca testele aparute deja cu Ryzen sunt corecte,o sa avem o concurenta sanatoasa in segmentul procesoarelor desktop,si laptop.Intel s-a cam culcat pe o ureche si nu prea adus notati.Ryzen are 1188 puncte in Cinebench R15,iar Core i7-7700K are 966 puncte,e de bine.
Pingback: AMD Ryzen Threadripper 3 - Part I - Modele si preturi - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube