AMD Ryzen Threadripper 3 – Part I – Modele si preturi
AMD Ryzen Threadripper 3
Au trecut aproape 3 ani de cand AMD ofereau primele informatii oficiale despre Ryzen, in cadrul AMD Tech Summit 2016, organizat in Sonoma, California. Si nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine 3 ani reprezinta o durata relativa de timp, in functie de evenimentele pe care le asociez cu trecerea timpului. Astfel, 3 ani poate parea o perioada chiar scurta, daca ne raportam la anumite aspecte ale industriei, insa in momentul in care discutam despre procesoare, cel putin in cazul de fata, 3 ani inseamna o eternitate.
In urma cu trei ani AMD erau acel producator care isi pierduse din gloria de alta data, incapabil sa ofere o alternativa la produsele concurentei, care ajunsese sa valoreze mai putin ca si brand decat pretul platit pe alte companii achizitionate in trecut (de exemplu ATI). AMD valorau aproximativ 1.56 miliarde de dolari in Noiembrie 2016, Intel tocmai lansasera Core i7 6950X – primul procesor desktop high-end din istoria companiei care aproape isi dublase pretul fata de modelul anterior, iar utilizatorii de 6700K se pregateau de un upgrade la o noua revizie, cu un alt numar in denumire.
Pe 22 Februarie 2017 aflam pentru prima data denumirea oficiala a modelelor din gama AMD Ryzen, preturile acestora, precum si data oficiala a lansarii – 2 Martie. Si parca intrezaream o farama de speranta… Iar data fatidica de 2 Martie 2017 aducea lansarea oficiala a procesoarelor din familia AMD Ryzen si pentru prima data in multi ani … concurenta, reala, in forta, in segmentul procesoarelor. Si cred ca pentru multi dintre noi momentul 2 Martie a fost unul emotionant, AMD demonstrand ca asteptarea nu a fost in zadar, iar viitorul chiar suna bine.
Desigur, au existat si voci mai putin entuziaste, care atrageau atentia ca AMD Ryzen concureaza segmentul mainstream de la Intel, iar acestia inca detin suprematia in segmentul HEDT. Raspunsul celor de la AMD nu intarzia sa apara, pe 1 Iunie 2017 acestia anuntand procesoarele din familiile Epyc si Threadripper.
Iar in momentul in care am vazut ce performante ofera procesoarele din gama AMD Ryzen Threadripper, in August 2017, era clar ca AMD nu tinteau doar segmentul mainstream, ci si coroana pentru cel mai puternic procesor, obtinuta pentru prima data in multi ani de catre modelele Threadripper, care spulberau pur si simplu varful de gama Intel din acel moment, Core i9 7900X, echipat cu 10 nuclee si 20 de fire de executie.
In 2017 AMD lansau cel mai puternic procesor imaginabil pana atunci, AMD Ryzen Threadripper 1950X, cu 16 nuclee si 32 de fire de executie, facandu-ma sa trag singura concluzie posibila – The age of the quad-core is gone. The age of unfathomable multi-core beasts has begun!. Si ca prin minune, Intel raspundeau in toamna aceluiasi an cu un model echipat de aceasta data cu 18 nuclee si 36 de fire de executie, nu 10 cu 20, ca in cazul inaintasilor, reactionand pentru prima data in multi ani la asaltul celor de la AMD.
Iar raspunsul celor de la AMD cu siguranta nu il vom uita prea curand, acestia ridicand inca odata stacheta in August 2018, prin lansarea celei de-a doua generatii AMD Ryzen Threadripper, in componenta careia intrau inclusiv modele cu 32 de nuclee si 64 de fire de executie (AMD Ryzen Threadripper 2990WX), care decimau inca odata varfurile de gama Intel.
De atunci si pana acum am vazut cum arata ce-a de-a treia generatie AMD Ryzen, care a adus modele cu 12 nuclee (si in curand 16) in segmentul mainstream, apoi am vazut ca urmatoarea generatie de procesoare high-end de la Intel va oferi tot 18 nuclee si 36 de fire de executie pe modelul de varf, Core i9 10980XE.
Ei bine, astazi a venit momentul sa vedem ce modele vor lansa cei de la AMD in cadrul celei de-a 3-a generatii AMD Ryzen Threadripper (sau… haideti sa ii spunem Threadripper 3, pentru ca este mai usor de citit), ce platforma insoteste aceste procesoare, dar si ce noi modele vom primi pe platforma AM4 la final de 2019.
Comentarii
Pagina 5:”Si daca AMD valoreaza acum 40 de miliarde de dolari, nu uitati ca Intel valoreaza astazi 250 de miliarde de dolari, adica de peste 8 ori mai mult.”-wrong math,dar totusi e extrem de mult,teoretic au mari resurse sa revina,dar uite ca se dovedeste ca banii nu cumpara si inovatia!Iar AMD au inovat si s-au reinventat in 3 ani cu bani de-o ciorba…e ireal!
Ai dreptate, e vorba de 6 nu de 8.