AMD Ryzen Threadripper 3 – Part 2 – AMD Ryzen Threadripper 3970X & 3960X Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 25 November, 2019.

AMD Ryzen Threadripper 3970X

 
Imi vine greu sa gasesc cuvintele potrivite pentru a incepe acest articol. In parte si pentru ca am urmarit de la bun inceput epopeea AMD Ryzen & Threadripper, am exprimat emotiile pe care le-am simtit cu totii in momentul lansarii Ryzen, uimirea aferenta lansarii primelor procesoare Threadripper, respectiv certitudinea succesului AMD in momentul lansarii lui Ryzen 9 3950X.

Si chiar daca in momentul lansarii lui Ryzen 9 3950X lucrurile erau cat se poate de clare, cel putin pentru cititorii LAB501, care au beneficiat de un review timpuriu pentru Core i9 10980XE, momentul in care ajungem cu adevarat la o concluzie este astazi, 25-11-2019. Pentru ca astazi se incheie practic al doilea capitol important din epopeea Ryzen / Threadripper, AMD pun toate cartile pe masa, iar peisajul in segmentul procesoarelor desktop se schimba complet.

In urma cu 3 ani, cel mai puternic procesor desktop se lauda cu 10 nuclee si 20 de fire de executie, varful de gama al platformei mainstream avea 4 nuclee si 8 fire de executie, iar Intel dominau piata fara drept de apel. Astazi, cei mai puternic procesor desktop are 32 de nuclee si 64 de fire de executie, in timp ce varful de gama al platformei mainstream are 16 nuclee si 32 fire de executie. De aceasta data insa, ambele procesoare sunt produse de AMD, nu de Intel, acestia avand reale probleme in a oferi ceva competitiv in momentul de fata.

Desigur, primele procesoare din seria Ryzen ofereau un bun raport calitate / pret, insa erau intrecute de modelele echivalente de la Intel. Astazi, varful de gama al platformei mainstream AMD se lupta de la egal la egal cu varful de gama al platformei Intel HEDT si il intrece in majoritatea cazurilor. Primele procesoare Threadripper erau adevarati monstri din punct de vedere al performantei in aplicatii optimizate pentru procesare multi-threaded, insa erau colosi lenti, cu picioare de lut, care aveau probleme in aplicatii uzuale, sistemul de operare fiind incapabil sa le utilizeze la adevarata valoare.

Ei bine, astazi veti vedea ceva foarte impresionant din acest punct de vedere. Tot monstri, da, dar de aceasta data altfel de monstri. Monstri care stralucesc atat in aplicatii mari consumatoare de resurse, dar care nu au nici un fel de problema in a obtine rezultate bune in orice alt scenariu, inclusiv gaming. Si asta fara artificii de genul Gaming Mode. Nu, dragii mei, AMD Ryzen Threadripper 3970X si AMD Ryzen Threadripper 3960X sunt altfel de bestii. Infricosator de puternice, incredibil de versatile… dezamagitor de lipsite de orice fel de concurenta in momentul de fata.

 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Ryzen Threadripper 3 – Part 2 – AMD Ryzen Threadripper 3970X & 3960X Review

 1. Gabriel Petre a scris pe:

  RIP Intel !

 2. Daniel Necula a scris pe:

  “” – evident, utilizam Windows 10 Pro x64, cu toate update-urile la zi (in cazul de fata versiunea 1903) “”

  Deja e 1909. Media creation tool deja e la versiunea 1909.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Absolut, dar procesoarele astea nu se testeaza in 2 zile. Cand am inceput testele, 1903 cu November update era cea mai recenta versiune. Nu schimb conditiile de test in timpul testelor, conteaza ce e disponibil cand incep eu testele, nu cand public.

 4. walterescu a scris pe:

  In platforma de test apare un ssd Samsung 970PRO 1TB iar in fotografie e un MP600. Cel din urma ar fi influentat unele din rezultate ?.
  Am vazut teste comparative in care a intrat si Intel Xeon W-3175X desi se pare ca pretul il duce in alta liga. Ar fi meritat comparatia ?

 5. Dan a scris pe:

  Fain articol, mulțumim pentru update-uri si exclusivități.
  Si acum doamnelor si domnilor – sau Ladies and gentlemen cum spun englezii- concluzia finala a acestui review este ca
  cel mai performant procesor desktop – AMD Ryzen 3950X este mai performant decât cel mai bun procesor Intel HEDT.
  In plus Ryzen 3950X este cu 25% mai ieftin.
  Ryzen Threadripper oferă un raport preț/performanță excelente si pur si simplu nu au nici un fel de concurenta din partea celor de la intel.
  Așa că în 2019 în sfârșit utilizatorul poate să facă împăcat o investiție inteligentă – performanta si preț imbatabile.
  E amuzant si de compătimit Intel care încă încearcă să amăgească utilizatorii neinformați cu denumirile lor complicate la procesoare.
  Pentru PR-ul de la Intel: este necesar să faceți un update la realitatea din 25.11.2019.
  Astfel că se impune o redenumire mai realistă a familiilor de procesoare Intel.
  Core I9, atât desktop cat si HEDT nu își merita această denumire – titulatură.
  Nu le mai ajută “fața” – adică performanța și nici prețul.
  Procesoarele Intel HEDT ar trebui mai degrabă redenumite Core I8.
  Așa zis-ele procesoare desktop Core i9 e cazul să fie redenumite Core I7.
  Si tot așa Core I5, Core I3 pana ajungem la Core i1 (asta e realitatea).

 6. Monstru Post author a scris pe:

  Walterescu – folosim acelasi ssd pentru toate platformele, cel din tabel. Corsairul a fost trimis de AMD, nu l-am folosit, la fel cum nu am folosit nici memoriile. Ar fi afectat sigur scorul in PCMark. In rest nu.

 7. Ion a scris pe:

  Total annihilation!!!

Lasa-ne un comentariu: