Test practic – 5 sisteme de racire pentru AMD Ryzen Threadripper – Noctua, Enermax & Arctic

Scris de: , in categoria: Racire, in 11 September, 2017.

Cooling the Threadripper

 
Vara este un anotimp potrivit pentru a testa solutii de racire si cred ca anul acesta am incercat sa profitam din plin de acest lucru. Astfel, dupa ce v-am prezentat un test practic in care am comparat solutii de racire pentru procesoare Skylake / Kaby Lake, colegul nostru Ramiro v-a delectat cu un excelent round-up de paste termice, in urma caruia ne-am putut forma o parere asupra ierarhiei la mijlocul lui 2017. Totusi, in aceasta vara am avut parte de cateva lansari importante, una dintre ele fiind lansarea procesoarelor AMD Ryzen Threadripper.

Pe langa o putere uriasa de calcul, procesoarele din seria Threadripper au adus cateva noutati si la capitolul racire, cum ar fi suprafata uriasa a IHS-ului, cel mai mare TDP declarat pentru un procesor desktop pana acum, precum si dispunerea pastilelor active in diagonala. Din acest motiv, asa cum era de asteptat, solutiile de racire pentru Threadripper merita un articol dedicat. In fond, am testat pana acum 2 procesoare, v-am prezentat 3 placi de baza, prin urmare a venit momentul sa discutam si despre solutii de racire dedicate acestor procesoare.

In articolul de fata vom analiza primele solutii de racire pentru Threadripper ajunse in laboratorul nostru, de la Noctua, Enermax si Arctic. Pentru comparatie, am testat si AIO-ul Thermaltake pe care l-am folosit in review-ul de lansare, desi acesta nu este o solutie dedicata. In fond, trebuie sa ne formam o parere si asupra importantei bazei sistemului de racire. Este suficient un AIO existent, combinat cu bracket-ul livrat in pachetul procesorului, sau este indicat sa utilizam un sistem de racire dedicat, cu o baza de dimensiunile procesorului?

Vom incerca sa raspundem acestei intrebari in articolul de fata, in care vom analiza 5 solutii de racire dedicate procesoarelor Threadripper. La fel ca si in cazul comparatiei efectuate pe platforma Kaby Lake si de aceasta data discutam despre un test practic, prin urmare nu va asteptati la monstruozitati marca Poparamiro. Haiducul ne-a incantat pe toti cu testul sau de paste termice, prin urmare merita si el o vacanta.

 

Comentarii

4 comentarii la: Test practic – 5 sisteme de racire pentru AMD Ryzen Threadripper – Noctua, Enermax & Arctic

 1. Carcotasul a scris pe:

  Mai fratele meu, pui in aceeasi oala racire cu apa si racire pe aer? Comparam cartofi cu pere?

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Cand merele si perele au acelasi scop, da, le comparam

 3. Liviu a scris pe:

  Interesant :)) cea mai tare parte a fost aia cu “new territory” . Sa arati cu exemple perspectiva gigantica a lui ThreadRipper !

 4. Me a scris pe:

  Ca intotdeauna raportul performanta racire/zgomot e de partea Noctua.
  NHU14S well done!

Lasa-ne un comentariu: