Review – AMD Ryzen Threadripper 1950X & 1920X vs Intel Core i9 7900X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 10 August, 2017.

AMD Ryzen Threadripper

 
Doamnelor si domnilor, stimati pasionati, momentul istoric pe care il asteptati cu totii este in sfarsit aici. Dupa doua luni de anunturi, zvonuri, fotografii, crampeie de informatii publicate pe ici, pe colo, dezvaluiri mai mult sau mai putin controlate, galerii foto si filme cu pachetul primit la review, astazi stim cam tot ce se poate sti despre Threadripper cu exceptia performantei in intreaga suita de test. Prin urmare, a venit momentul in care valul se ridica, iar noi putem sa va comunicam performanta noilor monstri AMD in toata splendoarea lor. Asteptati asta de mult, nu-i asa?

Sinceri sa fim si noi, deoarece lansarea procesoarelor AMD Ryzen Threadripper reprezinta un moment de cotitura in industria IT, din mai multe puncte de vedere decat va imaginati. Desigur, faptul ca AMD preiau coroana de la Intel dupa 10 ani in care acestia au dominat complet piata high-end are o importanta colosala, lansarea procesoarelor Threadripper avand efecte clare in strategia celor de la Intel. Cu toate acestea, efectul pe termen lung este mult mai important de atat.

De ce spun asta? Ei bine, au trecut 12 ani de la lansarea primelor procesoare dual-core pentru desktop, respectiv 10 ani de la lansarea primelor procesoare quad-core. In urma cu mai bine de o decada, realizarea faptului ca tehnologia de fabricatie in litografie pe siliciu va ajunge totusi la o limita, iar cresterea frecventei nu mai este suficienta pentru a creste puterea de calcul, a avut ca efect direct cresterea numarului de nuclee prezente pe procesoarele desktop. Iar aplicatiile din zona “pro” au fost primele care au beneficiat de puterea de calcul pusa la dispozitie, utilizatorii de Photoshop, Premiere sau 3DStudio Max fiind cu adevarat fericiti.

Cu toate acestea, adaptarea majoritatii aplicatiilor pentru procesare paralela nu a decurs deloc asa cum ne-am fi asteptat, mai ales in cazul jocurilor, care nici in ziua de azi nu beneficiaza pe deplin de puterea procesoarelor din PC-urile noastre. Tinand cont de faptul ca Intel au dominat piata in ultimii 10 ani, acestia au impus practic ritmul in care procesarea multi-threaded a fost implementata. Pentru ca, daca marea majoritate a utilizatorilor folosesc procesoare cu 4 nuclee sau 4 nuclee si 8 fire de executie, de ce si-ar bate capul producatorii de jocuri cu optimizarea pentru mai multe fire de executie?

Ei bine, astazi este momentul de care ne vom aminti peste ani si ani, cand majoritatea aplicatiilor desktop vor fi optimizate in sfarsit pentru procesarea paralela. Va fi un proces lung si cu siguranta nu se va intampla peste noapte. Insa punctul de pornire, momentul T0, este astazi, 10 August 2017, momentul in care AMD au lansat pe piata Ryzen Threadripper. Pentru ca, daca lupta pentru GHz s-a incheiat cu multi ani in urma, iar cei mai tineri probabil ca nici nu au cum sa isi aduca aminte de vremurile in care Intel si AMD concurau pentru a atinge 1GHz, astazi putem considera ca incepe cu adevarat lupta nucleelor.

In momentul in care AMD dezlantuie 16 nuclee si 32 de fire de executie, iar raspunsul celor de la Intel se pare ca va fi un procesor cu 18 nuclee si 36 de fire de executie, putem trage sperante ca epoca quad-core-urilor se apropie de sfarsit, iar producatorii de jocuri poate, macar acum, vor acorda o mai multa importanta uneltelor pe care le au la indemana. Poate parea paradoxal pentru o componenta care a format industria asa cum o stim, dar iata ca ceea ce se intampla deja in cazul unor componente mult mai tinere (acceleratorul grafic si chipset-ul mobile) se va intampla in sfarsit si in cazul procesoarelor pentru desktop.

 

Comentarii

51 comentarii la: Review – AMD Ryzen Threadripper 1950X & 1920X vs Intel Core i9 7900X

  1. Catalin Radulescu a scris pe:

    Ce test ati folosit la Handbrake?
    h264, h265, vide de 1080, 720 4k?
    nu prea sunt detalii

Lasa-ne un comentariu: