Review – AMD Ryzen Threadripper 1950X & 1920X vs Intel Core i9 7900X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 10 August, 2017.

Arhitectura

 

 
Threadripper se bazeaza pe arhitectura Zen, despre care am discutat in detaliu aici, cu modificarile de rigoare impuse de dimensiunea si complexitatea chip-ului. Asa cum era de asteptat, Threadripper este un procesor complex, cu multi tranzistori, care dezvolta o putere deosebita, precum si un consum de energie pe masura. Pentru a reduce pe cat posibil consumul, cei de la AMD au selectat cele mai bune die-uri, astfel incat doar 5% din toate die-urile Ryzen ajung in Threadripper. S-a discutat destul de mult pe seama faptului ca AMD foloseste arhitectura EPYC cu jumatate din nuclee dezactivate, dar acest lucru nu este adevarat.

Intr-adevar, procesoarele din familia Threadripper au 4 pastile pe PCB, insa numai doua dintre ele sunt conectate la substrat, celelalte doua fiind bucati de siliciu folosite pentru a echilibra IHS-ul. Asadar, in cazul fiecarui procesor Threadripper avem 2 pastile interconectate prin bus-ul Infinity Fabric, fiecare cu cate 2 CCX-uri si doua canale de memorie. In total avem la dispozitie 4 CCX-ul cu un maxim de 16 nuclee / 32 fire de executie (4 nuclee / 8 fire de executie per CCX), 8MB cache L2, 32MB cache L3, deservite de o arhitectura quad-channel in ceea ce priveste controller-ul de memorie.

Porturile I/O sunt si ele un motiv de lauda pentru Threadripper, cele 64 lane-uri PCI-Express 3.0 putand deservi un maxim de 7 dispozitive PCI-Express (efectiv avem 60 lane-uri pentru ca o conexiune de 4x este rezervata pentru link-ul
cu PCH-ul) indiferent de model.

Pentru a se asigura de compatibilitatea lui Threadripper cu toate aplicatiile si jocurile existente pe piata, AMD permit setarea din Ryzen Master a doua optiuni: Legacy Compatibility Mode si Memory Access Mode. Prima dintre acestea dezactiveaza jumatate din nuclee pentru a permite pornirea catorva jocuri ce nu pot rula daca detecteaza mai mult de 20 threaduri. A doua optiune permite folosirea memoriei in mod NUMA (Local) pentru a avea timp de acces mai mic sau UMA (Distributed), care sacrifica latenta in schimbul unul latimi de banda mai generoase. Pentru simplifica lucrurile, avem la dispozitie doua profile in Ryzen Master Tool: Game Mode (Memory Access Mode: Local, Legacy Compatibility Mode: On) si Creator Mode (Memory Access Mode: Distributed, Legacy Compatibility Mode: Off).

 

Comentarii

51 comentarii la: Review – AMD Ryzen Threadripper 1950X & 1920X vs Intel Core i9 7900X

  1. Catalin Radulescu a scris pe:

    Ce test ati folosit la Handbrake?
    h264, h265, vide de 1080, 720 4k?
    nu prea sunt detalii

Lasa-ne un comentariu: