Test practic – 5 sisteme de racire pentru AMD Ryzen Threadripper – Noctua, Enermax & Arctic

Scris de: , in categoria: Racire, in 11 September, 2017.

New territory

 
Asa cum spuneam, procesoarele din seria Threadripper au adus o serie de noutati, fiind pur si simplu cele mai mari procesoare lansate pana acum, cu un TDP respectabil de 180W, un IHS gigantic si 4 pastile de siliciu, dintre care doua au rol de suport pentru IHS. Racirea unui asemenea monstru implica o serie de probleme, iar pentru a intelege mai bine acest lucru am atasat o serie de imagini in care putem observa diferenta de dimensiuni dintre Threadripper si alte procesoare disponibile pe piata in acest moment, precum si modul in care sunt pozitionate pastilele in cazul diferitelor modele de procesoare.

Paradoxal, faptul ca Threadripper este un procesor de mari dimensiuni reprezinta un avantaj, deoarece IHS-ul asigura o suprafata mai mare de contact. Mai mult decat atat, spre deosebire de Intel, cei de la AMD nu folosesc pasta termica intre IHS si pastila, IHS-ul fiind fixat la fel ca in vremurile bune, cu un amestec pe baza de cositor. Totusi, asa cum putem observa si in imaginile de mai jos, pentru a obtine un contact optim avem nevoie de un cooler cu o baza de dimensiuni mai mari decat pana acum, daca ne dorim sa acoperim pastilele active in cazul lui Threadripper.

Un alt aspect pe care trebuie sa il intelegem este monitorizarea temperaturii in cazul procesoarelor din familia Threadripper. Daca in cazul procesoarelor Intel am explicat pe larg principiile in urma cu 8 ani, in cazul procesoarelor AMD Ryzen Threadripper nu avem la dispozitie atat de multe informatii. Din punctul meu de vedere, thresholdul de 27 oC definit de catre producator este o mica strategie de marketing, in urma careia utilizatorii nu sunt alarmati de temperaturi, pentru ca in realitate, in momentul in care un procesor atinge 60 oC heatsink-ul nu se incinge nici pe departe asa cum o face in cazul lui Threadripper.

Chiar si asa, in momentul in care discutam despre acelasi sistem de referinta nu ne va fi greu sa comparam diferite solutii de racire. In fond, ne intereseaza diferenta de performanta dintre acestea, nu cifra absoluta. Cifra absoluta conteaza doar in momentul in care ne apropiem de throttle.

 

Comentarii

4 comentarii la: Test practic – 5 sisteme de racire pentru AMD Ryzen Threadripper – Noctua, Enermax & Arctic

 1. Carcotasul a scris pe:

  Mai fratele meu, pui in aceeasi oala racire cu apa si racire pe aer? Comparam cartofi cu pere?

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Cand merele si perele au acelasi scop, da, le comparam

 3. Liviu a scris pe:

  Interesant :)) cea mai tare parte a fost aia cu “new territory” . Sa arati cu exemple perspectiva gigantica a lui ThreadRipper !

 4. Me a scris pe:

  Ca intotdeauna raportul performanta racire/zgomot e de partea Noctua.
  NHU14S well done!

Lasa-ne un comentariu: