Monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel Core i7
August… o luna de munca in alte vremuri, o luna torida in care stramosii nostrii profitau de cele aproape treisprezece ore de lumina pe zi pentru a duce la bun sfarsit muncile campului. O luna in care majoritatea oamenilor pleaca in concediu, in zilele noastre. Ei bine, astazi m-am gandit ca nu ar strica sa ii aduc aminte tanarului procesor Intel de vremurile de mult apuse, in care oamenii trudeau sub soarele incins de dimineata pana seara. Lunile fierbinti de vara sunt numai bune pentru teste de stabilitate, dupa parerea mea, pentru frecvente si voltaje cat mai ridicate. Asa ca astazi vom discuta despre monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel Core i7 si vom face o scurta comparatie intre cele mai folosite programe pentru testarea stabilitatii acestor procesoare.
Daca in cazul procesoarelor Core 2 lucrurile sunt destul de clare atunci cand vine vorba despre stress-tester-e, nu ne putem astepta sa obtinem rezultate similare atunci cand vine vorba despre o arhitectura cu totul noua. In primul rand, controller-ul de memorie este acum integrat in procesor. In al doilea rand, cache-ul are o cu totul alta dimensiune, dar si alocarea acestuia per nucleu, in functie de nivel, se realizeaza intr-un mod diferit. Traseul datelor intre procesor si memoria RAM se efectueaza mult mai rapid si eficient, pozitionarea fizica a celor 4 nuclee in cadrul aceleiasi pastile difera considerabil fata de cele doua pastile cu cate doua nuclee intalnite in cazul quad-core-urilor Kentsfield sau Yorkfield. Ca sa nu mai vorbim despre hyper-threading sau despre specificatiile senzorilor de temperatura integrati in procesor, cei de la Intel fiind mult mai zgarciti cu aceste informatii in cazul familiei Core i7. Exista suficient de multe diferente intre cele doua arhitecturi pentru a justifica un test concret, in urma caruia sa aflam ce utilitar incalzeste mai mult procesorul, si care este diferenta fata de utilitarele mai slabe.
In cazul platformei LGA775 lucrurile sunt destul de clare, stim cu totii ca testele pe 64 de biti pot incalzi procesorul mai mult cu pana la 8-10 grade, mai stim ca orice aplicatie bazata pe setul de intructiuni Linpack incinge procesorul cu aproximativ 10 grade mai mult decat aplicatiile “clasice” , sau, nu-i asa, stim de exemplu ca Prime Small FFT incalzeste procesorul cu 4-5 grade mai mult decat Prime Blend. Si acestea nu sunt decat cateva exemple. Ei bine, in ultimii ani aceste aplicatii au cunoscut update-uri frecvente, arhitectura procesoarelor Intel s-a schimbat, asa ca a venit momentul sa vedem cu ce avem de-a face. Cand am montat i920-ul pe UD5-ul modat, parca am simtit ca se bucura, asteptand sa fie pus sub ceva foarte rece si reconfortant. Haideti sa presupunem ca putem personifica procesorul folosit astazi in teste, si ii putem spune impreuna, razand cu gura pana la urechi: “Teapa”!
Comentarii
Well done Sadoveanu :).
Sunt binevenite precizarile legate de temperatura reala.
Monstrule unde gasesc si eu Ventilatoare Coolink Swif2 ?
Daca sunt comandate de afara as aprecia un link .
Multumesc
Ventilatoarele au venit pentru test direct de la Coolink, chiar in momentul in care au aparut oficial pe piata. Din cate am inteles s-ar fi adus si la noi (sau se aduc si sunt pe drum), insa nu stiu in momentul asta unde vor fi disponibile mai intai. Oricum, in scurt timp cred ca vor fi disponibile in magazine.
Habar nu aveam ca folosite pe 64 de biti procesoarele se incalzesc mai tare…interesant testul.
Anyway pana cand un i7 920 ajunge in jur de 6-7mil nu visez la el 🙂
Versiunea bios-ului este F8x ??? ( ultima versiune pe site-ul gigabyte este F7 )
Da, este vorba despre o versiune mai speciala, care nu este disponibila publicului larg.
Temperaturile in F nu ne prea ajuta… suntem invatati cu C.`
Ce coincidenta, in articol tot despre grade Celsius este vorba….
Fiind 90 grade, am crezut ca e vorba de Farenheit. Mi se pare mult 90C.
Wow, foarte comprehensiv articolul. 🙂 Avand in vedere pretul procesoarelor, ma indoiesc ca o sa am preocupe vreodata cum le racesc. 😀
Nu exista “mi se pare mult”. Exista conditii de test, temperatura mediului ambient, frecventa procesorului, voltajul aplicat, heatsink-ul folosit, ventilatorul folosit, viteza de rotatie a acestuia, s.a.m.d. In functie de acesti parametrii putem sa vorbim despre mult sau putin. In cazul de fata, conditiile au fost alese special pentru a impinge temperatura cat mai aproape de limita superioara recomandata de producator. Chiar si asa, in conditiile utilizarii unui heatsink mai slab, temperatura ar atinge cu usurinta pragul de intrare in throttle in cazul setarilor de mai sus.
Interesant articol,asteptam demult o dezbatere pe subiectul acesta.
Se stia ca procesoarele de 64 biti fata de 32 se incalzesc mai mult..si era si logic..Insa se depinde f mult si de aerodinamica ventilatorului..nu doar de rpm,materialul folosit, sau alte frecvente ci pur si simplu aerodinamica sa..Am vazut o tehnica interesanta la Noctua..nu sunt destule de informat in acest subiect..si nu intru in detalii..
Frumos articol Monstrule..o sa mai continui citirea pe aici si pe alte site-uri de reviews si mai revenim in discutii.
Am uitat sa precizez ( pacat ca nu exista un buton de edit..ar fi mai usor..) .. Toate procesatoarele din gama I7 sunt numite hot micros..cel putin fata de cele de amd..quad , dual sunt mult mai fierbinti..Datorita structurii lor ..au nevoie de o mai mare racire astfel incat un OC la I7 ( fsb vorbiind..nu de mghz) am vazut prea putine pe aer..ci pe sistem lichid..sau nitrogen.
hmmm, real temp mi-a crapat la prima utilizare 🙂 am luat versiunea 3.4, sa vad despre ce e vorba si am inceput sa ma joc la optiuni, la reset -> puf… of nu e un start bun.
in statistica matematica apare termenul de aberatii statistice, care e mai degraba o observatie a unui fenomen perfect natural – sa ma explic: fara suficiente incercari nu poti sa ai incredere in rezultatele obtinute si asta poate sa fie motivul pentru care nu obtii rezultate apropiate de cele asteptate…
in ultima vreme am facut foarte multe teste de performanta pentru aplicatii web, si cam 1 din 5 repetari ale aceluiasi test are rezultate complet diferite de restul testelor (mai slabe) si e perfect normal – se datoreaza faptului ca mediul de test nu este complet izolat si / sau nu se reproduc conditiile exacte ale testului.
e discutie lunga aici, revenind la benchmarkuri pt componente hardware, mi se pare cea mai mare problema cand citesti un review pe net sa vezi ca se depune foarte mult efort in a replica configuratia si conditii de test optime pentru comparatii, dar fara suficiente repetari. nu poti sa ai siguranta necesara ca sunt plauzibile rezultatele, mai ales cand diferentele sunt infime de multe ori 1-2% din maxime.
scuze ca mi-am permis sa dau sfaturi fara sa-ti cunosc background-ul, dar incepe sa-mi placa proiectul vostru si ce am mai apucat sa citesc de la voi in ultima vreme si nu stii niciodata daca ajuta sau nu o idee.
@golan: cand ai de facut o gramada de teste, in diferite rezolutii si cu diferite coolere, sa le mai repeti de n ori si sa iei media e cam imposibil. Mici erori de 3-4 grade sunt acceptabile
golan – multumim pentru comentariu, este perfect adevarat ce spui, rezultatele obtinute trebuie sa reprezinte o medie a unei serii de rulari, pentru a elimina pe cat posibil anomaliile. Ceea ce si facem deobicei 🙂
La multi li se ard laptopurile pe timp de vara pentru ca nici nu sunt tinute in timp ce se lucreaza pe ele intr-o pozitie corecta.Daca este acoperita partea pe unde coolerul are nevoie sa respire e normal sa se arda.
Pingback: Monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel Core i7 si programe pentru testarea stabilitatii
Pingback: Temperaturile noastre CPU - Page 23 - My Garage
Pingback: TechPowerUp lanseaza o noua versiune GPU-Z, care include si monitorizarea temperaturii procesorului - lab501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube