Monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel Core i7

Scris de: , in categoria: Racire, in 5 August, 2009.

Real Temp

Cred ca acum intelegem cu totii mai bine anumite aspecte legate de raportarea si monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel Core i7. Odata inteles mecanismul, a venit momentul sa vorbim putin despre software-ul cu ajutorul caruia utilizatorul poate citi distanta fata de Tjmax, adica temperatura procesorului.

Exista doua metode de a receptiona semnalul transmis de senzorul DTS. Prin registrul IA32_THERM_STATUS MSR (Model Specific Register), se pot citi valorile instantanee transmise de senzor. Prin interfata PECI (Platform Environment Control Interface) se poate citi o medie a valorilor instantanee. Programele care monitorizeaza temperatura pot folosi una dintre aceste doua metode de a accesa si interpreta datele transmise de catre senzorii DTS. Acuratetea maxima o au programele care citesc informatia instantanee direct din registrul IA32_THERM_STATUS MSR, cum ar fi CoreTemp sau RealTemp. Real Temp citeste informatia legata de temperatura, exprimata in biti, direct din acest registru (MSR 0x19C). Bit-ul 0 al acestui registru se cheama Thermal Status si indica desfasurarea fenomenului de thermal throtlling. Bit-ul 1 se numeste Thermal Status Log si este accesat daca exista activitatea de thermal throtlling chiar si pentru o fractiune de secunda. Cu ajutorul acestor doi biti, Real Temp ofera trei stari pentru Thermal Status. OK inseamna ca distanta fata de Tjmax nu a ajuns niciodata la 0, deci fenomenul de thermal throtlling nu a aparut pe parcursul testelor, LOG inseamna ca acest fenomen a avut loc insa procesorul a revenit la starea de functionare normala, iar HOT inseamna ca semnalul PROCHOT# este activ, iar fenomenul de thermal throtlling este in plina desfasurare. Chiar daca intre doua citiri ale informatilor provenite de la senzor exista o scurta perioada de timp (pooling), informatiile provenite din citirea valorilor instantanee sunt mult mai apropiate de realitate fata de informatiile transmise prin PECI. Atunci cand semnalul PROCHOT# este activ chiar si pentru o perioada scurta de timp, RealTemp inregistreaza si raporteaza acest fenomen. Un program care foloseste interfata PECI nu va inregistra intotdeuna acest lucru, deoarece, valoarea citita fiind o medie a ultimelor citiri ale senzorilor DTS, aceasta nu va ajunge la 0 in cazul in care semnalul PROCHOT# este activat doar pentru o perioada foarte scurta de timp. Acest lucru este logic, tinand cont ca semnalul PROCHOT# este activat in baza citirii informatiei instantanee din IA32_THERM_STATUS MSR, acesta fiind de altfel rolul principal al acestui registru. Din acest motiv, este recomandabila folosirea programelor gen Real Temp sau Core Temp, pentru a afla distanta exacta pana la Tjmax, respectiv temperatura relativa a nucleelor. Valoarea setata pentru Tjmax, in cazul procesoarelor Intel Core i7, este stocata in registrul MSR 0x1A2, numit IA32_TEMPERATURE_TARGET.

Pentru a creea un sistem de referinta in care sa putem compara diverse rezultate obtinute in timpul testelor, trebuie sa folosim in aceste teste un singur program de raportare a temperaturilor. In esenta, atat Core Temp cat si Real Temp raporteaza aceleasi temperaturi, avand la baza acelasi mecanism de calcul a temperaturii nucleelor (temperatura raportata este egala cu Tjmax minus distanta pana la Tjmax raportata de senzorul DTS). CoreTemp are avantajul ca este compatitbil cu un numar mai mare de procesoare (poate calcula si raporta temperatura ultimelor generatii de procesoare AMD). De asemenea, CoreTemp este prezent pe piata de mai mult timp. Cu toate acestea, personal prefer folosirea concurentului RealTemp. Acesta este un program relativ recent, care poate fi folosit numai cu procesoarele Intel din seria Core (single core, dual core, quad core, Core i7, etc) iar formula de calcul a temperaturii este identica cu cea folosita de CoreTemp. Totusi, in intervalul relativ scurt de la aparitia sa pe piata, RealTemp s-a impus prin atentia pentru detaliu, mentinerea unei stranse legaturi cu comunitatea entuziastilor, rapiditatea cu care sunt remediate diversele bug-uri raportate de catre comunitate precum si prin introducerea unor functii in premiera (inregistrarea temperaturii maxim atinse pe perioada monitorizarii, semnalarea intrarii in throttle (PROCHOT#), posibilitatea setarii valorii Tjmax, s.a.m.d.). Nu in ultimul rand, usurinta in utilizare este dublata de complexitatea programului, care ofera acces la o serie intreaga de functii avansate. Din aceste motive, desi atat CoreTemp cat si RealTemp pot fi folosite cu succes pe o platforma i7, cu aceleasi rezultate, noi ne vom referi de acum incolo strict la RealTemp.

RealTemp a luat nastere la inceputul anului 2008, datorita programatorului canadian Kevin Glynn (cunoscut in cadrul comunitatilor de entuziasti sub pseudonimul unclewebb). In prezent, ultima versiune beta poarta numarul 3.30, RC11 (release candidate 11), fiind unul dintre cele mai precise programe pentru monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel Core i7. Evident, aceasta versiune poate fi descarcata accesand pagina noastra de download. Printre functiile avansate pe care le ofera se numara posibilitatea testarii senzorilor DTS, posibilitatea calibrarii programului pentru fiecare nucleu in parte, afisarea frecventei reale a procesorului, posibilitatea setarii valorii pentru Tjmax, posibilitatea citirii ID-ului APIC (Advanced Programmable Interface Controller ID, un cod specific fiecarui procesor, cu ajutorul caruia sunt identificate nucleele logice si nucleele fizice ale procesorului), s.a.m.d. De asemenea, RealTemp include si un plug-in util pentru integrarea in RivaTuner, precum si un utilitar cu ajutorul caruia se poate determina multiplicatorul procesorului.

.

RT-Settings

DTS test

Comentarii

19 comentarii la: Monitorizarea temperaturii procesoarelor Intel Core i7

  1. Aciduzzu a scris pe:

    Well done Sadoveanu :).
    Sunt binevenite precizarile legate de temperatura reala.

  2. eidos a scris pe:

    Monstrule unde gasesc si eu Ventilatoare Coolink Swif2 ?
    Daca sunt comandate de afara as aprecia un link .
    Multumesc

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Ventilatoarele au venit pentru test direct de la Coolink, chiar in momentul in care au aparut oficial pe piata. Din cate am inteles s-ar fi adus si la noi (sau se aduc si sunt pe drum), insa nu stiu in momentul asta unde vor fi disponibile mai intai. Oricum, in scurt timp cred ca vor fi disponibile in magazine.

  4. Habar nu aveam ca folosite pe 64 de biti procesoarele se incalzesc mai tare…interesant testul.

    Anyway pana cand un i7 920 ajunge in jur de 6-7mil nu visez la el 🙂

  5. eviltruth a scris pe:

    Versiunea bios-ului este F8x ??? ( ultima versiune pe site-ul gigabyte este F7 )

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Da, este vorba despre o versiune mai speciala, care nu este disponibila publicului larg.

  7. Temperaturile in F nu ne prea ajuta… suntem invatati cu C.`

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Ce coincidenta, in articol tot despre grade Celsius este vorba….

  9. Fiind 90 grade, am crezut ca e vorba de Farenheit. Mi se pare mult 90C.

  10. Wow, foarte comprehensiv articolul. 🙂 Avand in vedere pretul procesoarelor, ma indoiesc ca o sa am preocupe vreodata cum le racesc. 😀

  11. Monstru Post author a scris pe:

    Nu exista “mi se pare mult”. Exista conditii de test, temperatura mediului ambient, frecventa procesorului, voltajul aplicat, heatsink-ul folosit, ventilatorul folosit, viteza de rotatie a acestuia, s.a.m.d. In functie de acesti parametrii putem sa vorbim despre mult sau putin. In cazul de fata, conditiile au fost alese special pentru a impinge temperatura cat mai aproape de limita superioara recomandata de producator. Chiar si asa, in conditiile utilizarii unui heatsink mai slab, temperatura ar atinge cu usurinta pragul de intrare in throttle in cazul setarilor de mai sus.

  12. Interesant articol,asteptam demult o dezbatere pe subiectul acesta.

  13. Mark a scris pe:

    Se stia ca procesoarele de 64 biti fata de 32 se incalzesc mai mult..si era si logic..Insa se depinde f mult si de aerodinamica ventilatorului..nu doar de rpm,materialul folosit, sau alte frecvente ci pur si simplu aerodinamica sa..Am vazut o tehnica interesanta la Noctua..nu sunt destule de informat in acest subiect..si nu intru in detalii..
    Frumos articol Monstrule..o sa mai continui citirea pe aici si pe alte site-uri de reviews si mai revenim in discutii.

  14. Mark a scris pe:

    Am uitat sa precizez ( pacat ca nu exista un buton de edit..ar fi mai usor..) .. Toate procesatoarele din gama I7 sunt numite hot micros..cel putin fata de cele de amd..quad , dual sunt mult mai fierbinti..Datorita structurii lor ..au nevoie de o mai mare racire astfel incat un OC la I7 ( fsb vorbiind..nu de mghz) am vazut prea putine pe aer..ci pe sistem lichid..sau nitrogen.

  15. golan a scris pe:

    hmmm, real temp mi-a crapat la prima utilizare 🙂 am luat versiunea 3.4, sa vad despre ce e vorba si am inceput sa ma joc la optiuni, la reset -> puf… of nu e un start bun.

  16. golan a scris pe:

    in statistica matematica apare termenul de aberatii statistice, care e mai degraba o observatie a unui fenomen perfect natural – sa ma explic: fara suficiente incercari nu poti sa ai incredere in rezultatele obtinute si asta poate sa fie motivul pentru care nu obtii rezultate apropiate de cele asteptate…

    in ultima vreme am facut foarte multe teste de performanta pentru aplicatii web, si cam 1 din 5 repetari ale aceluiasi test are rezultate complet diferite de restul testelor (mai slabe) si e perfect normal – se datoreaza faptului ca mediul de test nu este complet izolat si / sau nu se reproduc conditiile exacte ale testului.
    e discutie lunga aici, revenind la benchmarkuri pt componente hardware, mi se pare cea mai mare problema cand citesti un review pe net sa vezi ca se depune foarte mult efort in a replica configuratia si conditii de test optime pentru comparatii, dar fara suficiente repetari. nu poti sa ai siguranta necesara ca sunt plauzibile rezultatele, mai ales cand diferentele sunt infime de multe ori 1-2% din maxime.

    scuze ca mi-am permis sa dau sfaturi fara sa-ti cunosc background-ul, dar incepe sa-mi placa proiectul vostru si ce am mai apucat sa citesc de la voi in ultima vreme si nu stii niciodata daca ajuta sau nu o idee.

  17. @golan: cand ai de facut o gramada de teste, in diferite rezolutii si cu diferite coolere, sa le mai repeti de n ori si sa iei media e cam imposibil. Mici erori de 3-4 grade sunt acceptabile

  18. Monstru Post author a scris pe:

    golan – multumim pentru comentariu, este perfect adevarat ce spui, rezultatele obtinute trebuie sa reprezinte o medie a unei serii de rulari, pentru a elimina pe cat posibil anomaliile. Ceea ce si facem deobicei 🙂

  19. Andrei Placinta a scris pe:

    La multi li se ard laptopurile pe timp de vara pentru ca nici nu sunt tinute in timp ce se lucreaza pe ele intr-o pozitie corecta.Daca este acoperita partea pe unde coolerul are nevoie sa respire e normal sa se arda.

Lasa-ne un comentariu: