Test practic – 5 sisteme de racire pentru AMD Ryzen Threadripper – Noctua, Enermax & Arctic

Scris de: , in categoria: Racire, in 11 September, 2017.

Concluzii

 
Incet, incet, completam lista de componente testate pentru platforma Threadripper, astfel incat voi sa puteti alege placa de baza potrivita sau sistemul de racire potrivit nevoilor voastre. In conditiile unui test practic, out-of-the box, Enermax Liqtech TR4 360 este cu siguranta cel mai performant sistem de racire pentru Threadripper testat de noi, fiind potrivit chiar si pentru un scenariu ceva mai agresiv de overclocking pentru utilizare zilnica. La polul opus, Noctua NH-U14S TR4-SP3 si Noctua NH-U12S TR4-SP3 sunt solutii silentioase, care pot face fata chiar si unei frecvente ceva mai ridicate pentru utilizare zilnica.

Arctic Freezer 33 TR si Noctua NH-U9 TR4-SP3 sunt solutii potrivite in cazul in care bugetul este limitat si intentionam sa utilizam procesorul la frecventa stock. Trebuie sa retinem totusi ca nivelul de zgomot, desi nu va fi la fel de ridicat ca in cazul solutiei Enermax, va fi totusi deranjant pentru cei care isi doresc un calculator ceva mai silentios.

Per total, aceleasi principii propovaduite de colegul nostru Ramiro se aplica si in cazul lui Threadripper, baza de calitate si sistemul de prindere cu presiune ridicata fiind conditii cheie in obtinerea unei temperaturi cat mai reduse. Totusi, in acest caz trebuie sa tinem cont ca avem nevoie de o baza pe masura IHS-ului, iar suprafata de disipare trebuie sa fie destul de mare pentru a face fata caldurii generate de un monstru cu 16 nuclee si 32 de fire de executie.

Din aceste motive, daca nu aveti un AIO performant compatibil cu bracket-ul inclus in pachetul procesoarelor, sfatul meu ar fi sa va orientati spre un sistem de racire dedicat, cu baza mare. Daca sunteti pasionati de overclocking si nu va deranjeaza zgomotul, Enermax Liqtech TR4 360 este o solutie ideala. In schimb, daca va doriti un sistem cat mai silentios, puteti alege fara probleme Noctua NH-U14S TR4-SP3.

 

Comentarii

4 comentarii la: Test practic – 5 sisteme de racire pentru AMD Ryzen Threadripper – Noctua, Enermax & Arctic

 1. Carcotasul a scris pe:

  Mai fratele meu, pui in aceeasi oala racire cu apa si racire pe aer? Comparam cartofi cu pere?

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Cand merele si perele au acelasi scop, da, le comparam

 3. Liviu a scris pe:

  Interesant :)) cea mai tare parte a fost aia cu “new territory” . Sa arati cu exemple perspectiva gigantica a lui ThreadRipper !

 4. Me a scris pe:

  Ca intotdeauna raportul performanta racire/zgomot e de partea Noctua.
  NHU14S well done!

Lasa-ne un comentariu: