AMD Ryzen Threadripper 3 – Part 2 – AMD Ryzen Threadripper 3970X & 3960X Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 25 November, 2019.

Considerente legate de pret

 
Inainte sa trecem mai departe, m-am gandit ca nu ar strica sa abordam subiectul pret intr-o pagina separata. In fond, prima generatie AMD Ryzen Threadripper propunea 3 modele, cu 8/12/16 nuclee si preturi moderate (549 / 799 / 999 USD), in timp ce a doua generatie era alcatuita din 4 modele (12 / 16 / 24 / 32 nuclee) cu preturi ajustate corespunzator, mai precis 649, 899, 1299, respectiv 1799 USD. Asa cum stiti, cele doua modele lansate astazi au un pret recomandat (MSRP) de 1399 USD, pentru 3960X, respectiv 1999 USD pentru 3970X, drept urmare pretul pentru varful de gama AMD creste pentru a 2-a oara in 2 ani.

Desigur, nu am fost niciodata de parere ca AMD sunt o organizatie caritabila, scopul oricarei companii fiind maximizarea profitului. Insa nici nu sunt de parere ca AMD urmeaza strategia celor de la Intel, odata ajunsi in pozitia acestora, pentru ca lucrurile stau complet diferit.

Astfel, asa cum puteti observa si in graficul de mai jos, au trecut 11 ani pana cand am ajuns de la procesoare cu 2 nuclee la procesoare cu 10 nuclee, timp in care cei de la Intel au practica o politica de preturi conservatoare (999 USD pentru varful de gama). Acest lucru s-a schimbat exact in urma cu 2 ani, cand varful de gama cu 10 nuclee era lansat pentru ~1799 USD, o miscare lipsita de sens, din punctul nostru de vedere, al consumatorilor, dar logica pentru Intel, in conditiile in care, in continuare, nu aveau concurenta.

 

 
Apoi, in mai putin de doi ani de zile, cei de la AMD au crescut numarul nucleelor procesoarelor desktop, mai intai la 16 nuclee, apoi la 32, raspunsul celor de la Intel fiind extinderea gamei de produse pana la 18 nuclee. La nivelul lui August 2018, inainte ca Intel sa lanseze procesoarele din cea de-a 9-a generatie Core, situatia arata ca in cele doua grafice de mai jos. In primul grafic putem observa pretul per procesor, in timp ce al doilea grafic ne indica pretul per nucleu. Atat din punct de vedere al pretului per produs (1999 vs 1799 USD), cat si din punct de vedere al pretului per nucleu (111 vs 56 USD), pretul celor de la Intel era mai mare, in cazul raportarii la numarul de nuclee fiind vorba despre un pret dublu chiar.

 
August 2018

 

Un an mai tarziu, in Noiembrie 2019, situatia s-a schimbat, cei de la Intel operand pentru prima data in istoria companiei o reducere masiva de preturi. Astfel, oferta Intel se opreste acum la 999 USD, pentru 18 nuclee, in timp ce AMD ofera si doua modele mai costisitoare, mai precis cele doua Threadripper-e despre care povestim astazi. Merita totusi remarcat faptul ca modelul cu 14 nuclee de la Intel este in continuare mai scump decat modelul cu 16 nuclee de la AMD, care reuseste sa intreaca varful de gama Intel in mai mult de jumatate din suita noastra de teste.

 
Noiembrie 2019

 

Pentru prima data in 15 ani de zile, pretul per nucleu al unui procesor Intel scade, in cazul modelului de varf, sub pretul per nucleu practicat de AMD. Practic, am fi tentati sa credem ca situatia s-a inversat, iar AMD sunt acum cei care cresc pretul produselor complet nejustificat. In realitate insa, lucrurile stau cu totul altfel, asa cum putem observa in cele doua grafice de mai jos.

Astfel, in cazul celor de la Intel, pretul per nucleu a scazut concomitent cu cresterea numarului de nuclee. Progresia a fost una logica, mai putin in cazul modelului 6950X, unde am putut observa o crestere de aproximativ 40% a pretului per nucleu. A urmat lansarea AMD Ryzen, iar Intel au revenit la sentimente ceva mai bune fata de consumator. In continuare insa, preturile practicate per nucleu pentru varful de gama erau aproape duble fata de ceea ce vedeam in ograda AMD. A fost nevoie de lansarea brutala a lui Ryzen 9 3950X, pe care Intel au anticipat-o cu destul de mult succes, pentru ca preturile practicate de gigantul american sa se alinieze cu ceea ce vedem in cazul concurentei.

 


 

La polul opus, AMD practica aproximativ aceeasi schema de pret per nucleu de 10 ani de zile. Si spun asta considerand procesoarele din familia Bulldozer ca fiind echipate cu 4 nuclee, asa cum a decis tribunalul din California, nu 8 nuclee, cum afirmau cei de la AMD. Cu exceptia unor FX-uri lansate mai mult pentru colectionari, AMD practica aproximativ acelasi pret per nucleu de mai bine de 10 ani de zile. Totusi, in cazul procesorului cu 32 de nuclee, pretul a crescut cu ~200 USD fata de anul trecut, asa ca astazi suntem curiosi sa vedem daca acest lucru a fost justificat. Sa trecem la treaba!

Comentarii

7 comentarii la: AMD Ryzen Threadripper 3 – Part 2 – AMD Ryzen Threadripper 3970X & 3960X Review

 1. Gabriel Petre a scris pe:

  RIP Intel !

 2. Daniel Necula a scris pe:

  “” – evident, utilizam Windows 10 Pro x64, cu toate update-urile la zi (in cazul de fata versiunea 1903) “”

  Deja e 1909. Media creation tool deja e la versiunea 1909.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Absolut, dar procesoarele astea nu se testeaza in 2 zile. Cand am inceput testele, 1903 cu November update era cea mai recenta versiune. Nu schimb conditiile de test in timpul testelor, conteaza ce e disponibil cand incep eu testele, nu cand public.

 4. walterescu a scris pe:

  In platforma de test apare un ssd Samsung 970PRO 1TB iar in fotografie e un MP600. Cel din urma ar fi influentat unele din rezultate ?.
  Am vazut teste comparative in care a intrat si Intel Xeon W-3175X desi se pare ca pretul il duce in alta liga. Ar fi meritat comparatia ?

 5. Dan a scris pe:

  Fain articol, mulțumim pentru update-uri si exclusivități.
  Si acum doamnelor si domnilor – sau Ladies and gentlemen cum spun englezii- concluzia finala a acestui review este ca
  cel mai performant procesor desktop – AMD Ryzen 3950X este mai performant decât cel mai bun procesor Intel HEDT.
  In plus Ryzen 3950X este cu 25% mai ieftin.
  Ryzen Threadripper oferă un raport preț/performanță excelente si pur si simplu nu au nici un fel de concurenta din partea celor de la intel.
  Așa că în 2019 în sfârșit utilizatorul poate să facă împăcat o investiție inteligentă – performanta si preț imbatabile.
  E amuzant si de compătimit Intel care încă încearcă să amăgească utilizatorii neinformați cu denumirile lor complicate la procesoare.
  Pentru PR-ul de la Intel: este necesar să faceți un update la realitatea din 25.11.2019.
  Astfel că se impune o redenumire mai realistă a familiilor de procesoare Intel.
  Core I9, atât desktop cat si HEDT nu își merita această denumire – titulatură.
  Nu le mai ajută “fața” – adică performanța și nici prețul.
  Procesoarele Intel HEDT ar trebui mai degrabă redenumite Core I8.
  Așa zis-ele procesoare desktop Core i9 e cazul să fie redenumite Core I7.
  Si tot așa Core I5, Core I3 pana ajungem la Core i1 (asta e realitatea).

 6. Monstru Post author a scris pe:

  Walterescu – folosim acelasi ssd pentru toate platformele, cel din tabel. Corsairul a fost trimis de AMD, nu l-am folosit, la fel cum nu am folosit nici memoriile. Ar fi afectat sigur scorul in PCMark. In rest nu.

 7. Ion a scris pe:

  Total annihilation!!!

Lasa-ne un comentariu: